Ministerul Sanatatii: Diabetul zaharat – o problema de sanatate publica

16/11/2018
Ministerul Sanatatii: Diabetul zaharat – o problema de sanatate publica

Ministerul Sanatatii: Diabetul zaharat – o problema de sanatate publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-diabetul-zaharat-o-problema-de-sanatate-publica/

Peste 800.000 de persoane sufera de diabet in Romania, iar programul national legat de aceasta afectiune, care a demarat in luna octombrie, va functiona mult mai bine in 2019, a afirmat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, care a aratat ca se constata o crestere a incidentei acestei boli in randul copiilor.

“Am considerat necesare o serie de masuri  pentru  a imbunatati  calitatea vietii pacientilor cu diabet si a reduce riscul de aparitie  a complicatiilor acute si cronice cauzate de diabet.  Insa, sa nu uitam  importanta preventiei si depistarii precoce a diabetului. Un rol important  are medicul de familie, care  are posibilitatea sa evalueze riscul de imbolnavire  a persoanelor din lista proprie  prin efectuarea controalelor de rutina si a  riscogramei.  Fac un apel catre medicii de familie sa utilizeze riscograma pentru a preveni sau depista in faze incipiente diverse afectiuni, printre care si diabetul. De asemenea, medicul de familie poate preveni aparitia diabetului prin consilierea persoanelor din lista proprie pentru un stil de viata sanatos si o dieta corespunzatoare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Continut educational:

Printre masurile care vizeaza imbunatatirea modului de monitorizare a glicemiei si tratamentelor  necesare pacientilor cu diabet se numara HG 737/2018, adoptata de Guvern in data de 1 octombrie, prin care Programul National de diabet a fost reorganizat in doua subprograme:

–     subprogramul de diabet zaharat tip 1;
–     subprogramul de diabet zaharat tip 2 si alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice si diabet gestational.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: