Ministerul Sanatatii: Diabetul zaharat – o problema de sanatate publica

Adriana Pavel 16/11/2018

Peste 800.000 de persoane sufera de diabet in Romania, iar programul national legat de aceasta afectiune, care a demarat in luna octombrie, va functiona mult mai bine in 2019, a afirmat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, care a aratat ca se constata o crestere a incidentei acestei boli in randul copiilor.

“Am considerat necesare o serie de masuri  pentru  a imbunatati  calitatea vietii pacientilor cu diabet si a reduce riscul de aparitie  a complicatiilor acute si cronice cauzate de diabet.  Insa, sa nu uitam  importanta preventiei si depistarii precoce a diabetului. Un rol important  are medicul de familie, care  are posibilitatea sa evalueze riscul de imbolnavire  a persoanelor din lista proprie  prin efectuarea controalelor de rutina si a  riscogramei.  Fac un apel catre medicii de familie sa utilizeze riscograma pentru a preveni sau depista in faze incipiente diverse afectiuni, printre care si diabetul. De asemenea, medicul de familie poate preveni aparitia diabetului prin consilierea persoanelor din lista proprie pentru un stil de viata sanatos si o dieta corespunzatoare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Continut educational:

Printre masurile care vizeaza imbunatatirea modului de monitorizare a glicemiei si tratamentelor  necesare pacientilor cu diabet se numara HG 737/2018, adoptata de Guvern in data de 1 octombrie, prin care Programul National de diabet a fost reorganizat in doua subprograme:

–     subprogramul de diabet zaharat tip 1;
–     subprogramul de diabet zaharat tip 2 si alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice si diabet gestational.

 

 

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Peste 300.000 de lei imputati de CJAS furnizorilor de servicii medicale din Covasna

La Ministerul Sanatatii urmeaza o restructurare de posturi dupa ce reorganizarea nu si-a atins scopul

Judetul Bistrita-Nasaud a primit peste 14.000 de doze gratuite de vaccin antigripal

Sectia de Pediatrie a Spitalului din Nehoiu se va inchide dupa ce singurul medic specialist se va pensiona

Accesati un chestionar despre nutritie, stil de viata sanatos si suplimentele alimentare si puteti castiga premii