Stiri medicale

Ministerul Sanatatii despre 2 decese confirmate cu virus gripal AH1

Data ultimei actualizari: 12/02/2014

poza ministerul sanatatiiCele doua cazuri sesizate in Romania cu virusul gripal AH1 au fost confirmate de Institutul National de Sanatate Publica (INSP) si Ministerul Sanatatii. Cauza decesului a fost relationata cu alte boli de care sufereau persoanele identificate cu acest virus.

“Nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, desi fusese informat de acesta”

Unul din cazurile identificate, o femeie de 50 de ani din judetul Mures, suferea de obezitate si diabet zaharat de tip II. Cauza decesului a fost confirmata ca fiind insuficienta respiratorie acuta, insuficienta renala acuta, bronhopneumonie si gripa.

“Conform DSP Mures, pacienta nu fusese vaccinata antigripal (nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, desi fusese informata de acesta). Nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal. Contactii pacientei, identificati in cursul investigatiei epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheati de medicul de familie. Pana in prezent, nu au fost comunicate cazuri secundare”, a precizat INSP.

“Infectia gripala a agravat patologia de baza”

Cel de-al doilea caz confirmat cu virusul gripal AH1 a fost un barbat de 45 de ani din Galati. Acesta avea obezitate gr.III, diabet zaharat tip II si hepatita cronica. Decesul a fost cauzat de insuficienta cardio-renala, infarct miocardic, nefropatie diabetica.

“In 3 februarie s-a confirmat de Institutul Cantacuzino Bucuresti cu infectie gripala cu virus A (H1)pdm09. In opinia noastra, infectia gripala a agravat patologia de baza”, a precizat INSP.

Nici acest pacient nu fusese vaccinat antigripal, contraindicat medical din cauza unei polialergii.

Ministerul Sanatatii a precizat ca virusul gripal identificat din 2011 pana in prezent face parte din grupa de virusi gripali sezonieri.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Un comentariu

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.