Ministerul Sanatatii ar putea declara epidemie de gripa

04/01/2023
Ministerul Sanatatii ar putea declara epidemie de gripa

Ministerul Sanatatii ar putea declara epidemie de gripa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-ar-putea-declara-epidemie-de-gripa/

Saptamana aceasta ar putea fi a treia de crestere consecutiva a cazurilor de gripa, fapt ce ar putea duce la declararea starii de epidemie de gripa, potrivit ministrului Alexandru Rafila.

O crestere progresiva timp de trei saptamani a cazurilor cu minimum 20% in fiecare saptamana consecutiv si o rata de izolare a virusurilor gripale care depaseste 10% din totalul prelevatelor certifica aparitia epidemiei.

“Nu trebuie sa inteleaga cineva ca se vor introduce restrictii si obligativitati. Este vorba despre masurile care se iau la nivelul unitatilor sanitare pentru limitarea vizitelor, in spital in perioada cat va evolua aceasta stare de epidemie, pe de o parte. Pe de alta parte, se intensifica masurile legate de respectarea masurilor de protectie a personalului medical si al pacientilor in unitatile medicale, inclusiv utilizarea mastii in unitatea medicala, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii sa vina la serviciu. O sa intre si un set de recomandari generale pentru populatie – orice persoana racita, inclusiv copiii, sa nu se intoarca in colectivitate decat dupa ce simptomele dispar, pentru ca cel mai important lucru este sa fii izolat si sa nu transmiti mai departe infectia respiratorie”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24, citat si de Agerpres.

Conform ministrului, aparitia perioadei pandemice este mai rapida cu trei-patru saptamani fata de alti ani. Odata cu ridicarea tuturor restrictiilor circulatia virusurilor este foarte intensa si populatia este mai putin pregatita din punct de vedere imunologic sa se apere si numarul mare de viroze, inclusiv de cazuri de gripa este consecinta acestei situatii.

Totodata, el a spus ca nu considera ca ar fi nevoie de masuri care sa duca la inchiderea activitatii scolare.

Demnitarul a reamintit ca antibioticele nu trebuie utilizate decat in cazul infectiilor bacteriene si nu trebuie folosite in infectiile virale, iar prezentarea la unitatile de primiri urgente ar trebui sa fie rezervata cazurilor medii si grave.

“Formele usoare ar trebuie sa se adreseze medicului de familie, in niciun caz nu trebuie sa aglomereze camerele unitatilor de primiri urgente, pentru ca exista si riscul sa se imbolnaveasca cu altceva daca stau mult timp acolo si pe de alta parte se ingreuneaza accesul celor care intr-adevar au nevoie de investigatii radiologice si de un tratament adaptat unei forme mai grave a acestor viroze”, a mai afirmat ministrul Sanatatii, potrivit surselor citate.

Ministerul Sanatatii a comunicat, la inceputul lunii ianuarie 2023, lista preparatelor comerciale pentru adulti si copii (antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripa) disponibile in Romania.

Etichete: epidemie de gripa, cazuri de gripa, infectii virale, infectii respiratorii, gripa, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: