Ministerul Sanatatii a revizuit cadrul legislativ pentru asigurarea necesarului de medicamente

15/03/2017

Ministerul Sanatatii a revizuit cadrul legislativ pentru asigurarea necesarului de medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-a-revizuit-cadrul-legislativ-pentru-asigurarea-necesarului-medicamente/

SISTEM-MEDICAL-STUDIU-CERCETARE

Ministrul Sanatatii transmite ca a fost revizuit cadrul legislativ pentru a putea permite bolnavilor din Romania accesul la medicamente.
“Asa cum am declarat vineri, am semnat luni doua importante ordine de ministru: un ordin de ministru privind modalitatea de stabilire a pretului pe procedura de nevoi speciale si un ordin de ministru cu privire la definirea si verificarea implementarii obligatiei de serviciu public, a declarat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

Conform noilor reglementari, detinatorii de autorizatie de punere pe piata au obligatia sa garanteze permanent respectarea obligatiei de serviciu public prin asigurarea unui stoc minim egal cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pentru care detin autorizatia de punere pe piata in Romania.

Conform sursei mentionate, distribuitorii angro trebuie sa asigure permanent respectarea obligatiei de serviciu public  prin  constituirea  de  stocuri asiguratoare egale cu rulajul  mediu lunar, pentru fiecare medicament pe care il distribuie.

De asemenea, acestia au obligatia de a onora orice comanda justificata primita de la unitatile sanitare si  farmaciile  cu care se afla in relatii contractuale, in termenele de livrare. Unitatile sanitare si farmaciile au obligatia sa transmita comanda justificata catre distribuitorii angro cu care se afla in relatii contractuale, cel putin o data pentru fiecare distribuitor angro, pana la onorarea comenzii.

In acelasi comunicat se mai precizeaza ca Ministrul Sanatatii a cerut directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale sa monitorizeze permanent situatia rulajului medicamentelor pentru care s-au inregistrat disfunctionalitati in aprovizionare.

Totodata, prin Ordinul de ministru care reglementeaza achizitia unor medicamente care sunt procurate prin procedura de nevoi speciale sunt introduse prevederi referitoare la termenele ce trebuie respectate de institutiile si structurile cu atributii in domeniu in vederea imbunatatirii procesului de asigurare a accesului pacientilor la medicamente furnizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale.

De asemenea, in scopul de a asigura accesul populatiei la medicamente, se stabileste faptul ca in vederea achizitionarii medicamentelor pentru nevoi speciale, pentru care pretul propus este mai mare decat pretul minim, Ministerul Sanatatii poate aproba temporar pretul propus, pe perioada de valabilitate a autorizatiei de nevoi special.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Un milion de decese din cauza Covid-19 | OMS: O moarte teribil de dificila si in singuratate

Focar de Covid-19 la Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia | 30 de angajati sunt infectati

Ministerul Sanatatii a distribuit o noua transa de 70 000 doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor

Studiu: Un aerosol, sub forma unui spray nazal, poate preveni reproducerea virala a noului coronavirus

Doua state din Europa declara stare de urgenta in contextul pandemiei | Premierul slovac: Situatia este extrem de grava