Ministerul Sanatatii a achizitionat 8 unitati mobile de screening pentru cancerul de col uterin

22/08/2018

Ministerul Sanatatii a achizitionat 8 unitati mobile de screening pentru cancerul de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-a-achizitionat-8-unitati-mobile-de-screening-pentru-cancerul-de-col-uterin/


Ministerul Sanatatii (MS) a achizitionat 8 unitati mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate si dotate, prin Unitatea de Management al Proiectului Bancii Mondiale (UMPBM) ‘Reforma Sectorului Sanitar –  Imbunatatirea Calitatii si Eficientei Sistemului Sanitar’, finantat prin Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).

Potrivit unui comunicat de presa al MS, cele 8 unitati vor consolida programul national de screening pentru cancer de col uterin si vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate.

‘Autospecialele vor fi livrate catre 7 centre nationale in saptamana 20-24.08.2018, urmand ca ulterior finalizarii procedurilor de inmatriculare si stabilirii cadrului general de functionare sa se inceapa campanii regionale de testare’, scrie in comunicatul MS.

Unitatile sanitare beneficiare ce participa la campania nationala pentru depistarea cancerului de col uterin si catre care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuta’ Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ‘Pius Brinzeu’ Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Institutul Regional Oncologic Iasi (2 buc.), Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu’ Bucuresti, Institutul National Pentru Sanatatea Mamei si Copilului ‘Alessandrescu-Rusescu’ Bucuresti.

MS a demarat implementarea a 7 programe de screening, in cadrul unui proiect care beneficiaza de finantare europeana nerambursabila, in valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului national de screening si a capacitatii tehnice a sistemului de sanatate de a furniza servicii medicale preventive.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 4 EMC:

Importanta vaccinarii anti-HPV

Cele 7 programe sunt: depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de san, cancer colorectal, hepatita, screening cardiovascular si programe destinate gravidei si copilului.

“Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiaza de finantare in valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. De asemenea, pentru cresterea in continuare a capacitatii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are in vedere initierea unei proceduri de achizitie de echipamente medicale destinate dotarii centrelor regionale de patologie si citologie”, se mai precizeaza in comunicatul minsterului.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: