Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene: In 2027, spitale noi in toate regiunile tarii

09/06/2023
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene: In 2027, spitale noi in toate regiunile tarii

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene: In 2027, spitale noi in toate regiunile tarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-investitiilor-si-proiectelor-europene-in-2027-spitale-noi-in-toate-regiunile-tarii/

Investitiile din fonduri europene in infrastructura spitaliceasca intra in linie dreapta. Ministrul Marcel Bolos spune ca s-a stabilit cadrul pentru ca in 2027 sa avem spitale noi in toate regiunile tarii.

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care reglementeaza masurile necesare implementarii proiectelor de infrastructura publica de sanatate cu finantare din fonduri externe nerambursabile in cadrul Programului Sanatate 2021-2027 si din imprumuturi contractate cu Institutiile Financiare Internationale.

„Desi suna brutal, realitatea este ca transformarea sistemului de sanatate romanesc se produce lent, discontinuu si fragmentat, iar asta ne pune in situatia de a fi printre statele UE cu cel mai mare numar al deceselor care ar fi putut fi evitate. Cand am venit in MIPE infranstructura spitaliceasca nu era in Programul Sanatate 2021-2027, chiar daca suntem in situatia in care mai multe spitale publice se afla intr-un stadiu avansat de uzura, iar in ultimii 25 de ani s-au construit prea putine spitale publice, cu atat mai putin spitale publice de anvergura. Acum, stim sigur ca in 2027 vom avea spitale noi in orice colt al tarii. In logica masurilor pentru a obtine rezultate in domeniul sanatatii, ordonanta de astazi stabileste masurile necesare implementarii proiectelor de infrastructura spitaliceasca ce vor fi finantate din fonduri europene. Vorbim despre unele dintre cele mai asteptate investitii, care vor asigura acces la servicii medicale de calitate pentru milioane de romani. Mai mult, avem parte de o premiera care ne deschide perspectivele pentru viitoarele investitii strategice in infrastructura, odata ce am facut posibila combinarea finantarii din fonduri externe nerambursabile cu imprumutul BEI. Cele doua prioritati din Programul Sanatate la care face referire ordonanta adoptata de astazi inseamna cel putin 7 spitale mari (judetene, monospecialitate sau centre de transplant) nou construite si dotate si alte 20 spitale publice municipale si orasenesti construite sau reabilitate si dotate. Pana la finalul anului, contractele de finantare pentru toate aceste spitale vor fi incheiate, astfel incat sa avem suficient timp pentru derularea procedurilor specifice unor investitii de o asemenea importanta si anvergura”, a declarat ministrul Marcel Bolos.

Finantarea de pana la 500 milioane euro pentru un spital nou

Actul normativ stabileste cadrul general privind metodologia si criteriile de selectie pentru proiectele de investitii publice din domeniul sanatatii, care sunt aprobate de catre Comitetul de Monitorizare a Programului Sanatate, la propunerea Autoritatii de Management pentru Programul Sanatate pe baza criteriilor-cadru stabilite in ordonanta.

Valoarea eligibila finantata din Programul Sanatate pentru investitii in infrastructuri spitalicesti noi – spitale judetene/ judetene de urgenta; spitale monospecialitate – unitati sanitare cu paturi este de minim 5 milioane euro si maxim 500 milioane euro si includ:

• lucrari de extindere/modernizare/reabilitare pentru cladiri, inclusiv lucrari de conectare/extindere /modernizare/reabilitare la cladiri existente si dotare cu echipamente medicale specifice, inclusiv masuri de tranzitie verde si digitalizare.
• lucrari de constructii noi, inclusiv dotarea cu echipamente medicale specifice inclusiv masuri de tranzitie verde si digitalizare.

Pentru investitiile de mica amploare in infrastructura publica a spitalelor orasenesti si municipale – unitati sanitare cu paturi, valoarea eligibila este stabilita pe categorii de investitii specifice:

• lucrari de modernizare/reabilitare si dotare, extindere la constructiile existente, inclusiv lucrari de conectare la cladiri existente, lucrari de constructii noi si dotare, minim 5 milioane euro si maxim 75 milioane euro pentru unitatile sanitare cu paturi municipale;
• lucrari de modernizare/reabilitare si dotare, extindere la constructiile existente, inclusiv lucrari de conectare la cladiri existente, lucrari de constructii noi si dotare, minim 5 milioane euro si maxim 45 milioane euro pentru unitatile sanitare cu paturi orasenesti.

Un aspect important care va asigura continuitatea implementarii proiectelor este ca alocarea totala a proiectelor poate fi actualizata ca urmare a cresterii preturilor la materiale si/sau la utilitatile publice, daca prin lege se prevede astfel, sau majorata in limita unui procent de maxim 20%.

In plus, beneficiarii proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabila precum si de imprumuturi contractate cu Institutiile Financiare Internationale vor fi obligati sa asigure eventualele lucrari de mentenanta si reparatii curente dupa finalizarea implementarii acestora pentru o perioada de cel putin 5 ani.

„Am stabilit criterii transparente de selectie a proiectelor care vor fi finantate aceste fonduri, valoarea eligibila pentru fiecare categorie de proiect, solicitantii eligibili, regulile pentru contractarea asistentei financiare rambursabile si contributia proprie a beneficiarilor. Odata cu reglementarile adoptate astazi, putem spune ca intram in linie dreapta catre realizarea acestor investitii de aproape de 2 miliarde de euro in spitalele romanesti”, a completat ministru Bolos.

Solicitantii eligibili in cadrul apelurilor de selectie de proiecte pentru investitii in infrastructura spitaliceasca sunt unitatile administrativ-teritoriale, spitalele judetene/judetene de urgenta, inclusiv clinice judetene de urgenta/ clinice de urgenta, spitalele monospecialitate, spitalele publice orasenesti si municipale, inclusiv spitale municipale de urgenta si parteneriatele intre autoritatile/institutiile publice locale si/ sau centrale si unitatile sanitare.

Listele proiectelor selectate la finantare prin Programul Sanatate de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene se aproba prin Hotarare a Guvernului Romaniei dupa finalizarea procesului de contractare.

In acest moment Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Investitii in infrastructura publica a spitalelor orasenesti si municipale” si Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Investitii in infrastructuri spitalicesti noi: spitale judetene, spitale judetene de urgenta, spitale monospecialitate” sunt puse in consultare, apelurile urmand a fi deschise in cursul celui de-al treilea trimestru al anului 2023. Sunt apeluri in valoare de 2 miliarde euro in vederea finantarii infrastructurii de sanatate.

Calendarul estimativ al apelurilor de proiecte pentru Programul Sanatate poate fi consultat AICI.

Peste 8 miliarde de euro pentru sanatate

Programul Sanatate, aprobat la sfarsitul lunii noiembrie de Comisia Europeana, este un program multifond ce dispune de o alocare totala de valoare de 5,8 miliarde de euro ce cuprinde finantare Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European, precum si o componenta de imprumut de 2 miliarde de euro, realizat prin intermediul Bancii Europene de Investitii.

Separat de Politica de Coeziune, prin Componenta 12 dedicata sanatatii, prin Planului National de Redresare si Rezilienta vor fi alocate 2,45 miliarde de euro pentru:

• Dezvoltarea capacitatii pentru gestionarea fondurilor publice in sanatate (70 mil. euro)
• Dezvoltarea capacitatii pentru realizarea investitiilor in sanatate (30 mil. euro)
• Cresterea capacitatii pentru managementul serviciilor si resurselor umane din sanatate (80 mil. euro)
• Investitii in infrastructura prespitaliceasca (314 mil. euro);
• Infrastructura in infrastructura spitaliceasca (1,9 mld euro).

Sursa foto: Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene/FB

Etichete: spitale noi, bani spitale, ministerul investitiilor si proiectelor europene, marcel bolos

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: