Mihaltan: Cand aleg tigara electronica, tinerii nu aleg un risc scazut, ci unul necunoscut

17/11/2022
Mihaltan: Cand aleg tigara electronica, tinerii nu aleg un risc scazut, ci unul necunoscut

Mihaltan: Cand aleg tigara electronica, tinerii nu aleg un risc scazut, ci unul necunoscut

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mihaltan-cand-aleg-tigara-electronica-tinerii-nu-aleg-un-risc-scazut-ci-unul-necunoscut/

In Romania 30,7% dintre adultii cu varsta de minimum 15 ani (40,4% barbati si 21,7% femei) consuma curent o forma de tutun: tigari conventionale, dispozitive electronice sau produse cu tutun incalzit, potrivit unui comunicat de presa al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucuresti.

Anual, a treia zi de joi din luna noiembrie, marcheaza Ziua Nationala fara Tutun, prilej de a readuce in atentia publicului consecintele pe termen lung, atat a fumatului activ cu un trend ascendent, vizibil la utilizarea dispozitivelor electronice si tutunului incalzit, cat si a fumatului pasiv.

Un trend destul de bine cunoscut il reprezinta consumul tigarilor neconventionale, in acest sens Prof. Dr. Florin Mihaltan, presedinte ENSP (European Network for Smoking and Tobacco Prevention) declara:

“Suntem la a 20 – a aniversare a Zilei Nationale fara Fumat, o initiativa care merita incurajata si mentinuta, deoarece in Romania, la ora actuala, exista nu doar un asediu din partea industriei tutunului legat de tigara conventionala, dar si o oferta noua de produse alternative “asa zise sigure” care reprezinta o noua provocare pentru sistemul sanitar. Avand in vedere sloganul lansat de OMS de Ziua Internationala Antifumat consideram ca este important sa reiteram si la nivel national impactul asupra sanatatii populatiei Romaniei a consecintelor induse atat de tigarile conventionale, cat si al produselor noi: tigara electronica si tutun incalzit. Tinerii nostri trebuie sa stie ca atunci cand aleg tigara electronica si se gandesc ca astfel nu fumeaza, nu aleg un risc scazut, ci unul necunoscut.

In februarie 2020, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a confirmat 2.807 de cazuri de leziuni pulmonare asociate utilizarii de tigari electronice sau vaping (EVALI) si 68 de decese atribuite acestei afectiuni. CDC a identificat acetatul de vitamina E ca o substanta chimica ce produce ingrijorare si risc de dezvoltare a EVALI.

Potrivit unitatii medicale, pana la acest moment, au fost identificate peste 2.000 de substante chimice in tigarile electronice, dintre care marea majoritate sunt neidentificate. Pe langa cofeina evidentiata in jumatate din produse, au fost identificate produse chimice toxice si pesticide cu efect iritativ asupra cailor respiratorii.

Conform aceleasi surse in 2022, 2,55 milioane de elevi de gimnaziu si liceu din SUA au folosit tigari electronice in ultimele 30 de zile, inclusiv 3,3% (380.000) dintre elevii de gimnaziu si 14,1% (2,14 milioane) dintre elevii de liceu.

Tigarile neconventionale „contin o cantitate mai ridicata de nicotina, comparativ cu tigarile clasice si au un potential adictiv ridicat, studiile demonstrand ca adolescentii care incep sa utilizeze tigari electronice in mod regulat sunt de 4 ori mai predispusi sa fumeze tigari conventionale dupa 18 luni. Trebuie sa mentionez ca efectele consumului de tigari neconventionale nu au fost studiate timp indelungat pentru a se cunoaste cu certitudine efectele lor pe termen lung.” precizeaza asist. univ. dr. Luiza Ana Iorga.

Astfel, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta considera ca este necesara adoptarea de urgenta a unor masuri care sa duca la scaderea numarului de tineri expusi la consumul de tutun si tigari electronice, a unor de politici integrate care sa ne permita sa respiram un aer curat.

La nivelul Uniunii Europene consumul de tutun este responsabil pentru aproape 700.000 de decese in fiecare an, decese premature, aproximativ 50% dintre fumatori mor cu aproximativ 14 ani mai devreme.

In ciuda progreselor considerabile inregistrate in ultimii ani, numarul fumatorilor in UE este inca ridicat – 26% din populatia totala si 29% dintre tinerii europeni cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani fumeaza.

Etichete: tigara electronica, riscuri tigara electronica, fumatul, tutun, mihaltan, institutul marius nasta

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: