Metodologie de colectare si raportare a datelor in Registrul Unic de Boli Transmisibile

19/05/2022
Metodologie de colectare si raportare a datelor in Registrul Unic de Boli Transmisibile

Metodologie de colectare si raportare a datelor in Registrul Unic de Boli Transmisibile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/metodologie-de-colectare-si-raportare-a-datelor-in-registrul-unic-de-boli-transmisibile/

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de Hotarare a Guvernului privind aprobarea continutului si a metodologiei de colectare si raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile in Registrul Unic de Boli Transmisibile.

Documentul actualizeaza circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile in Registrul Unic de boli transmisibile, conform directivelor europene avand ca scop optimizarea si armonizarea raportarii si o mai buna gestionare a alertelor.

“In acest sens, furnizorii de servicii medicale din sistemul public si privat, cat si cei din reteaua sanitara apartinand altor ministere, inclusiv cei din unitatile de asistenta sociala, au obligatia de a raporta bolile transmisibile in Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizata de catre medicul epidemiolog din directia de sanatate publica.”, precizeaza Ministerul Sanatatii.

In Fisa unica de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse si Infectiile asociate ingrijirilor medicale, infectia HIV / SIDA, tuberculoza, infectia cu SARS–Cov-2.

In cazul necompletarii de catre furnizorii de servicii medicale a fisei unice de raportare a cazului de boala transmisibila, cat si nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sanctiuni contraventionale, de la avertisment scris pana la amenda de 5000 lei.”, mai transmite MS.

Potrivit sursei citate, cunoasterea epidemiologiei bolilor transmisibile in Romania are importanta nationala, pentru stabilirea prioritatilor si alocarea resurselor, dar si importanta internationala pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli.

Etichete: raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile, registrul unic de boli transmisibile

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: