Mesaj de la un pacient catre medicii de familie

16/07/2013

Mesaj de la un pacient catre medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mesaj-de-la-un-pacient-catre-medicii-de-familie/

cristiandorobantescuAni de zile m-am inscris in randul oamenilor care credeau ca medicii de familie sunt un pas in plus, inutil, pentru a avea acces la medicamente sau tratamente. Credinta asta incepea de pe vremuri, de cand aveam bunica bolnava si ma duceam sa iau reteta pentru medicamente pe care apoi nu le gaseam la magazin. Desi ma programam din timp, trebuia sa astept peste ora stabilita cel putin o ora jumate, si in general mai mult ma descurcam cu asistenta. Pur si simplu, se platea la numarul de pacienti pe lista, si atunci nu conta ca trebuia sa astepti.

Apoi, cand a venit randul meu sa ajung la medicul de familie am aflat ca ma inscrisese mama la un medic de familie. Nu ma stia, nu ma vazuse de ani de zile, eu nici nu stiam ca am medic de familie. Dar eram pe lista. Ca de obicei, aveam nevoie de o trimitere pentru niste analize si mi s-a dat. Nu m-a intrebat nimeni nimic, decat daca sunt angajat si daca pot sa aduc o adevereninta.

 

S-a schimbat sistemul?

Cel mai adesea cand ne gandim la sistemul de sanatate (noi = noi romanii) ne gandim la un sistem de stat care se plange mereu ca nu are bani, conditii jalnice de cele mai multe ori, si medicamente aduse de acasa. Si la spaga.

Noi, ne asteptam ca cineva trebuie sa schimbe sistemul. Noi ne uitam la ministrii care se perinda prin guverne si speram ca se va schimba. Ca se va gasi cineva sa puna ordine in lucruri. Dar sa va zic ceva: ne asteptam la lucruri gresite. Si nu, nu suntem noi romanii mai victime decat altii.

 

Cea mai mare parte a schimbarii tine de voi, medicii de familie

Stiu, afirmatia de mai sus o sa nasca multe comentarii. Nu putem pentru ca nu avem bani. Nu putem pentru ca se schimba legile. Nu putem pentru ca nu avem timp. Nu putem pentru ca guvernul e prost. Nu putem pentru ca traim in Romania.

Eu v-as propune sa inlocuiti nu pot cu nu stiu. Si a nu stii e de o mie de ori mai bine decat a nu putea. Pentru ca nu stiu se repara prin descoperire si invatare, prin incercare si greseala, pe cand nu pot e permanent, e paralizant. Nu stiu iti da o sansa sa incerci. Nu stiu inseamna ca inca nu ai gasit inca calea; succesul e acolo, dar inca nu stii cum sa ajungi la el. Nu trebuie decat sa afli cum si asta e infinit mai simplu decat a nu putea.

Schimbarea trebuie sa vina de la voi, si stiu asta pentru ca am vazut-o cu ochii mei. In ultimii 2 ani lucrez cu medicii de familie la un proiect in care cred sincer. FormareMedicala. De atunci, am intalnit medici de familie care prin voluntariat incearca sa ajute pacientii si in special sa ajute medicii sa devina mai buni in ceea ce fac. Medici care nu intreaba “mi-e ce-mi iese”. Medici care fac cinste meseriei de medic de familie.

Mi-am gasit si un medic de familie nou. In iarna asta m-am simtit rau si am fost pe la mai multi medici. Fiecare cu capraria lui, ma trimiteau la analize, le primeau inapoi. Nu e de la specialitatea lor. Toate analizele sunt bune. Si tot asa, alt medic, alte analize.

Numai ca de data asta, medicul meu de familie ma chema inapoi cu analizele. Le citea impreuna si ma intreba. Dar ti-e sete? Cum dormi noaptea? Cum ti s-a parut medicul la care te-am trimis? I-ai spus ca vii din partea mea? Stai, daca nu e de acolo, ar putea sa fie pe baza endocrinologica. Te trimit la un medic foarte bun pe endocrinologie sa vedem ce zice si apoi in functie de rezultate discutam ce e de facut in continuare. Sa ma suni cand ai rezultatele.

Si desi fiecare medic pe capraria lui era fericit sa declare ca nu am nimic, medicul meu de familie le-a pus cap la cap. Asa da.

 

Ce ii face diferiti pe acesti medici de familie si pe din ce in ce mai multi? Sunt in acelasi sistem, au aceleasi probleme. Si totusi un numar din ce in ce mai mare de medici de familie fac cinste meseriei de medicina familiei.

Autor: Cristian Dorobantescu

2 Comentarii

  1. Sandra Alexiu says:

    pot sa dau like?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: