Medicul Virgil Musta, trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu

29/11/2022
Medicul Virgil Musta, trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu

Medicul Virgil Musta, trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-virgil-musta-trimis-in-judecata-de-procurorii-dna-pentru-abuz-in-serviciu/

Medicul Virgil Musta, sef de sectie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte cadre medicale din cadrul unitatii sanitare, intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu.

Potrivit unei informari a DNA, procurorii Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a urmatoarelor persoane:

Musta Virgil Filaret, asociat la o societate comerciala cu profil medical si medic sef sectie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr.Victor Babes Timisoara, pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

Manolescu Diana Luminita, director medical al spitalului mentionat anterior si Albu Maria Diana, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infectioase in acelasi spital, fiecare pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

Paica Dana Mihaela, medic la societatea comerciala la care asociat era inculpatul prim mentionat, pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit comunicatului DNA, in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

In perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intentie, ar fi determinat trei asistente medicale sa presteze servicii medicale in beneficiul societatii la care el era asociat, in timp ce acestea se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu la unitatea publica, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Folosindu-se de influenta pe care o avea in calitatea sa de medic sef de sectie, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, in mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, sa preleveze probe biologice in vederea depistarii infectiei cu virusul SARS CoV-2, sa incaseze contravaloarea testelor RT-PCR si sa elibereze bonuri fiscale in beneficiul societatii comerciale private la care acesta era asociat (utilizand o casa de marcat mobila).

Desi zilnic, in intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comerciala mentionata, cele trei asistente ar fi incasat integral drepturile salariale platite de spital.

La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, in calitatile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infectioase, inculpatele Manolescu Diana Luminita si Albu Maria Diana, si-ar fi incalcat atributiile de serviciu in sensul ca nu au facut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare sau, dupa caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinara in vederea sanctionarii celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi intocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminita ar fi aprobat foile colective de prezenta in continutul carora au fost evidentiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente sa isi incalce atributiile de serviciu reglementate de dispozitiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului si fisa postului.

Prin activitatea descrisa s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei in dauna Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr.Victor Babes Timisoara. Pe de alta parte, societatea privata, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obtinut foloase necuvenite in valoare totala de 172.508 de lei.

Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr.Victor Babes Timisoara a comunicat Directiei Nationale Anticoruptie ca nu se constituie parte civila in prezenta cauza.

In cauza s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra sumei de 12.173 de lei apartinand inculpatului Musta Virgil Filaret, aflata intr-un cont bancar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timis cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii DNA mai fac precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Etichete: Dr Virgil Musta, Spitalul Victor Babes Timisoara, DNA

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: