Medicul ocupa primul loc in topul celor mai solicitante meserii din Romania

11/11/2014

Medicul ocupa primul loc in topul celor mai solicitante meserii din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-ocupa-primul-loc-in-topul-celor-mai-solicitante-meserii-din-romania/

transplantRomanii considera ca medicii au cea mai solicitanta si stresanta meserie. Aceste este rezultatul unui studiu realizat in luna octombrie a acestui an de o companie romaneasca, ce are ca principal obiect de activitate oferta de servicii de medicina integrativa.

Esantionul pe care s-a realizat studiul a fost alcatuit din 3.381 de respondenti din mediul urban. Astfel, cei mai multi dintre acestia au considerat ca medicii au cea mai solicitanta meserie.

Pe parcursul sondajului, romanii au tinut cont de factori de stres si suprasolicitare cum ar fi orele de munca efectuate in afara programului, amploarea proiectelor si nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate si concentrare necesar, lucrul cu termene limita, interactiunea cu persoane dificile, presiunea de a gasi rapid solutii, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitarii meseriei.

Topul celor mai solicitante meserii

1.    Medic

2.    Pilot, controlor de trafic aerian

3.    Pompier

4.    Profesor, educator

5.    Profesionist din domeniul IT

6.    Sofer profesionist

7.    Avocat, procuror, judecator

8.    Profesionist din domeniul financiar

Studiul Secom realizat cu ajutorul platformei online de sondaje Ivox mai arata ca atunci cand se refera la propriile profesii, 75% dintre romani se declara stresati si suprasolicitati din cauza locului de munca, in timp ce 1 din 10 indica un nivel intens al starilor de stres si suprasolicitare.

In urma cercetarii s-a constatat ca aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de munca prezinta simptome ale afectiunilor cauzate de stres si suprasolicitare, majoritatea acuzand oboseala excesiva si indelungata (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%).

Specialistii atrag atentia in acest context ca implicatiile pe care suprasolicitarea si stresul le pot avea asupra starii de sanatate pot fi chiar grave.

Printre acest se regaseste si Sindromul de Oboseala Cronica, o  afectiunea caracterizata prin oboseala intensa, dificultati de concentrare, tulburari de memorie, dureri musculare, articulare si gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburari hormonale, cardiovasculare, deficite imunitare, manifestari care persista mai multe luni.

Sondajul Secom mai arata ca 6 din 10 angajati considera ca stresul si suprasolicitarea sunt consecinte ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv in weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor la care lucreaza si ale interactiunii cu persoanele considerate dificile.

Per total,  peste 50% dintre angajatii romani declara ca se simt obositi sau epuizati din cauza locului de munca.

Din totalul persoanelor afectate, 54.5% sunt femei.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Angajatii care se vaccineaza impotriva Covid-19 ar putea beneficia de o zi libera platita

Proiectul normelor Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022, in transparenta decizionala

Citu: Vom transforma mai multe centre AstraZeneca in centre Pfizer

Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii: 113 zile de mandat si de ciocniri intre mentalitati

Pfizer: O ipoteza plauzibila este ca probabil va fi necesara a treia doza