Medicul, intre public si privat | Rogobete le cere medicilor sa respecte programul din spitalele de stat

Autor: FormareMedicala.ro, 17/07/2025
Medicul, intre public si privat | Rogobete le cere medicilor sa respecte programul din spitalele de stat

Medicul, intre public si privat | Rogobete le cere medicilor sa respecte programul din spitalele de stat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-intre-public-si-privat-rogobete-le-cere-medicilor-sa-respecte-programul-din-spitalele-de-stat/

E normal ca medicii sa plece din spitalul public la ora 11:00 pentru a ajunge in clinica privata? Cat de etic este sa tratezi pacienti in paralel, in doua lumi unitati diferite, fara sa respecti regulile celei publice? Cand medicina devine o alegere intre datorie si profit, cine are de suferit?

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, lanseaza un apel ferm catre cadrele medicale de a respecta programul din sistemul public! Intr-o conferinta comuna cu reprezentantii spitalelor private, oficialul a subliniat ca medicina nu e un camp de lupta intre public si privat, ci un spatiu in care increderea, echilibrul si responsabilitatea trebuie sa primeze.

El a anuntat totodata ca de la 1 septembrie salariile rezidentilor care activeaza in spitalele private vor fi platite de catre unitatile sanitare respective.

Totodata, alaturi de reprezentantii Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) va fi lansata in aceasta toamna campania ‘Increderea ne face bine’, pentru a promova toate masurile pe care sistemul public si sistemul privat de sanatate le deruleaza in parteneriat.

Precizarile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Ministerului Sanatatii, dupa ce Alexandru Rogobete s-a intalnit cu reprezentantii PALMED.

“De cand am preluat mandatul, am iesit public si am spus niste lucruri care pe ici, pe colo au deranjat si au creat presiune. Le spun in continuare, dar de data aceasta, alaturi de reprezentantul spitalelor private din Romania, in dreapta mea. Rog toti colegii din spitalul public sa respecte programul de lucru. Nu sunt de acord ca medicul sa aleaga intre public si privat. Medicina este un domeniu cu particularitatile lui si nu putem sa separam apele atat de abrupt si atat de brusc. Insa respectarea programului de lucru din spitalul public este, conform legislatiei, obligatorie. Medicul are libertatea, evident, ca dupa finalizarea acestui program sa activeze unde doreste el, in marile lanturi de spitale private, in cabinetul propriu privat – oriunde are posibilitatea sa isi desfasoare serviciul medical, dar cu respectarea programului de la public”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca observatiile sale nu se refera la toti medicii si ca exista foarte multi ‘oameni minunati’ in sistemul de sanatate care stau mult peste program sau care fac mai multe garzi decat prevede normativul.

“Nu vreau sa generalizez, insa cu totii stim ca exista si exceptii de colegi care la ora 11.00, la ora 12.00 nu mai sunt in spitalul public si activeaza in sistemul privat. Nu spun ca neaparat in marile lanturi de spitale private, dar activeaza in sectorul privat. Daca nu reusim sa diminuam acest fenomen, toti avem de pierdut. De la pacientii care stau la 40 de grade in fata spitalelor sa astepte medicul, la colegii lor medici care stau pana la 8-9 seara peste program, la sistemul public si pana la urma si la sistemul privat”, a explicat Rogobete.

El a mentionat ca de la 1 septembrie salariile rezidentilor care activeaza in spitalele private vor fi platite de catre unitatile sanitare private. In acest sens, a reamintit ca in prezent rezidentii sunt platiti de catre Ministerul Sanatatii, chiar daca isi desfasoara activitatea in cadrul spitalelor private.

De asemenea, Ministerul Sanatatii si PALMED vor lansa in aceasta toamna campania ‘Increderea ne face bine’, pentru a promova toate masurile pe care sistemul public si sistemul privat de sanatate le deruleaza in parteneriat.

“Ma refer la programele de screening, nu doar pentru oncologie, ci si pentru alte patologii, cardiologie, boli cerebro si cardiovasculare. Ma refer aici la programele de investigatii clinice si paraclinice, imagistica si laborator. Ma refer in general la ceea ce inseamna sistemul de sanatate si complementaritatea lui”, a explicat el, confroms sursei citate.

Alexandru Rogobete a subliniat ca sistemul privat de sanatate vine in completarea sistemului public, acolo unde acesta nu are suficiente resurse materiale, umane si de infrastructura.

“Este adevarat ca in ultimii 4-5 ani infrastructura si situatia spitalelor publice s-a schimbat mult. A existat o transformare, daca doriti, a sistemului public de sanatate, prin investitiile facute cu bani din PNRR, cu fonduri de la Banca Mondiala, cu fondurile guvernamentale si sigur lista poate continua. Or acum, in 2025, suntem in punctul in care sistemul public este la egalitate ca infrastructura, in multe locuri, cu sistemul privat”, a mai precizat ministrul.

Etichete: program spitale publice, program medici spitale publice, rogobete

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile