Medicul de familie va putea ajuta pacientul fumator sa renunte la acest obicei

16/10/2017
Medicul de familie va putea ajuta pacientul fumator sa renunte la acest obicei

Medicul de familie va putea ajuta pacientul fumator sa renunte la acest obicei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-de-familie-va-putea-ajuta-pacientul-fumator-sa-renunte-la-acest-obicei/

Fumatul este pe primul loc in categoria cauzelor de deces prematur pentru ca provoaca si favorizeaza nenumarate boli.

Grupul RespiRO care isi desfasoara activitatea sub egida Societatii Nationale de Medicina Familiei si a Centrului National de Studii pentru Medicina Familiei a raspuns afirmativ invitatiei International Primary Care Respiratory Group (IPCRG), la care este afiliat, de a participa la alcatuirea unui proiect avand ca tinta instruirea medicilor formatori MF, apoi a medicilor de familie din toata tara, pentru ca mesajul  “Stop Fumat” sa ajunga intr-un final cat mai coerent si eficient la pacientul fumator.

Proiectul care a castigat grantul oferit de Global Bridges cuprinde trei etape.

Prima etapa s-a derulat in primavara acestui an, cand patru medici formatori din cadrul Grupului RespiRO au fost instruiti de experti internationali.

In a doua etapa a proiectului, cei patru membrii ai Grupului RespiRO au dezvoltat un pachet educational bazat pe solutiile dovedite eficiente, pe care l-au prezentat medicilor instructori formatori de medicina familiei din toata tara, intr-un atelier de lucru care s-a desfasurat in perioada 13 si 15 octombrie, la Bucuresti.

“Noi am optat pentru o instruire comprehensiva, sfatul minimal extins, adica sfatul minimal, tratament farmacologic si suport comportamental, in ideea ca deocamadata, in Romania, centrele specializate carora s-ar putea adresa un pacient fumator sunt putine si aproape inexistente in mediul rural. La instruire au venit colegi din toata tara , din Iasi, Timis, Arad, Hunedoara , Calarasi, Teleorman, Prahova sau Alba”, a declarat dr. Catalina Panaitescu, coordonator Grup RespirRO – SNMF , unul dintre medicii formatori care a instruit alti medici formatori in cadrul acestui proiect.

In cea de-a treia etapa a proiectului, medicii formatori instruiti in week-endul trecut la Bucuresti de catre membrii Grupului RespiRO, urmeaza sa instruiasca la randul lor alti medici de familie din toata tara, care pot ajuta pacientii fumatori sa renunte la acest obicei nociv.

“Luand in considerare prevalenta fumatului in Romania si o medie de 1.600 de pacienti inscrisi la un medic de familie, se estimeaza ca numarul de pacienti care vor beneficia de pe urma proiectului ar putea fi de ordinul zecilor de mii. Acest suport care va fi oferit fumatorilor se va face intr-un stil structurat, dovedit eficient. Adica, ceea ce, conform studiilor, a functionat. Sfatul minimal este cea mai simpla masura care poate fi aplicata la nivel individual, dar care are un impact maxim la nivel de sanatate publica”, a mai precizat medicul Catalina Panatiescu, unul dintre medicii formatori in cadrul acestui proiect.

La atelierul de lucru de la Bucuresti a participat si un reprezentant al International Primary Care Respiratory Group (IPCRG), care a vorbit despre cum se desfasoara in centrele din straintatate asistenta pacientului fumator.

“Asistenta pacientului fumator nu este un lucru chiar simplu. Trebuie sa stii cum sa-l abordezi, trebuie sa stii cum sa invingi rezistenta sau cum sa nu trezesti mecanismele defensive”, a mai declarat dr. Panaitescu pentru FormareMedicala.ro.

 

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Visoiu Oana says:

    Cred ca suntem la inceput de drum privind asistenta pacientului fumator si medicul de familie poate si trebuie sa joace un rol de baza in acest proces.Este o initiativa demna de lauda a colegelor noastre, pentru consolidarea abilitatilor practicianului cel mai apropiat de pacient de a aborda o medicina preventiva.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: