Medicul de familie, incurajat sa nu discrimineze pacientii alcoolici

30/11/2011

Medicul de familie, incurajat sa nu discrimineze pacientii alcoolici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-de-familie-incurajat-sa-nu-discrimineze-pacientii-alcoolici/

Medicii de familie ar trebui sa faca un screening in cabinetele lor cu privire la pacientii care au probleme cu alcoolismul. Cel putin asta considera medicul psihiatru Florin Ene din cadrul Spitalului Obregia.

“Primul lucru care ar trebui facut in cabinet este ca medicul sa afle daca pacientul este sau nu consumator de alcool. Trebuie sa ne gandim la ideea de a face un screning. Pacientul poate avea o problema de alcoolul de care nici el nu este constient. Atitudinea pacientului fata de comportamentul problematic corelat cu alcoolul este variabila, dar de obicei este una de negare a consumului sau de minimalizare”, a precizat Florin Ene.

Pentru a inchega o relatie cat mai buna cu pacientii din aceasta categorie, medicii de familie ar trebui sa tina cont si de o serie de conditii.”Pentru ca pacientul sa se deschida, sa accepte noi puncte de vedere, atitudinea noastra fata de pacient  trebuie sa fie sincera. Trebuie sa nu judecam pacientul si sa nu-l culpabilizam. Trebuie sa facem absolut orice ca sa evitam stigmatizarea pacientului si numirea acestuia ca alcoolic”, mai explica medicul psihiatru.

De aemenea, un alt lucru important este si utilizarea unui limbaj adecvat cu pacientii care au probleme cu alcoolismul. “Pacientul trebuie sa se simta inteles si ca ii sunt respectate drepturile si dorintele. Nu trebuie sa vorbim intr-un limbaj clinic, ci sa vorbim despre efectele pe care le are alcoolul asupra lui intr-o maniera in care el sa ne auda si sa perceapa bine totul”, a mai afirmat Florin Ene.

Subiectul a fost discutat in cadrulConferintei de Neuropshiatrie pentru medicii de familie, eveniment desfasurat in perioada 11-12 noiembrie 2011 la Institutul National de Statistica din Bucuresti. Tema centrala a celei de-a IV-a editii a conferintei a fost “Mintea si creierul, doua fatete ale aceleiasi monede”.

Autor: Oana Ciornia

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Reprezentantii Spitalului Judetean Botosani atrag atentia asupra epuizarii care afecteaza cadrele medicale

Un medic de la Spitalul Judean de Urgenta Sibiu face apel la populatie pentru achizitionarea unui container special

O femeie care se pretindea medic realiza interventii estetice in Bucuresti | Politistii fac cercetari

Marile lanturi farmaceutice dau asigurari ca vor ajuta la distribuirea vaccinului anti-Covid

ONU a recunoscut proprietatile medicinale ale canabisului si a decis retragerea de pe lista stupefiantelor periculoase