Medicul de familie are un rol cheie in strategia de abordare a hepatitei C

20/05/2013

Medicul de familie are un rol cheie in strategia de abordare a hepatitei C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-de-familie-are-un-rol-cheie-in-strategia-de-abordare-a-hepatitei-c/

poza asociatia protectia pacientilorPresedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, a oferit un interviu platformei de educatie medicala continua FormareMedicala.ro, in care a explicat demersurile intreprinse pentru redactarea Cartei Albe a Hepatitei C, despre situatia actuala a cazurilor de pacienti cu hepatita C existente in Romania, precum si despre tripla terapie pentru hepatita C.

FormareMedicala.ro:  Conform statisticilor, hepatita tip C afecteaza aproximativ 4% din populatie.

Vasile Barbu: Nu putem spune ca este un procent exact, numarul bolnavilor poate fi mai mare, iar dintre acesti pacienti nu toti sunt expusi unui risc inevitabil de a dezvolta hepatita C la modul cronic, deoarece o parte dintre ei sunt simpli purtatori si nu se confrunta cu o infectie agresiva, ci cu una careia imunitatea poate sa ii faca fata. De asemenea, exista pacienti in cazul carora mai exista doar anticorpii pentru hepatita, nu si virusul.

Numarul pacientilor confirmati cu virusul C activ nu este determinat inca, deoarece este vorba despre investigatii de laborator foarte costisitoare. La un numar atat de mare de pacienti, aproximativ jumatate de milion de persoane, este greu sa incepi cu testul viremic. De aceea specialistii au stabilit un parcurs al investigatiilor: intai de toate se face testul pentru detectarea anticorpilor, dupa care, in functie de anumite investigatii clinice realizate de medic, care pot sustine prezenta virusului, se realizeaza si testul viremic, foarte costisitor, de altfel.

Mai mult decat atat, urmeaza ca abordarea hepatitei C sa se faca pe baza unei strategii nationale, care sa fie coordonata de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu asociatiile de pacienti, organizatiile profesionale medicale, organizatii patronale, in colaborare cu producatorii de medicamente, care ne pot ajuta mult si, bineinteles, cu presa, care reprezinta un mijloc de informare excelent, atat pentru medic, cat si pentru pacient. Este important sa informam si medicii pentru ca sunt zone in care unii dintre specialistii din asistenta medicala primara nu au acces la toate informatiile necesare.

In acest context ne dorim sa cream grupuri de lucru pe fiecare problematica legata de hepatita C, coordonate de Comitetul national de coordonare a Strategiei nationale de combatere a hepatitei C, care va fi infiintat prin ordin al ministrului Sanatatii si va functiona la nivelul Ministerului Sanatatii, alcatuit din reprezentanti ai medicilor de familie, ai asociatiilor de pacienti, ai medicilor specialisti, de reprezentantii medicali ai producatorilor de medicamente, reprezentanti ai laboratoarelor de cercetare medicala.

Prin aceasta organizare urmarim o abordare optimizata, sigura, care sa exploateze la maximum toate procedurile inovative, atat terapeutice, cat si de investigatie pentru hepatita C. In afara de abordarea medicala, urmarim si o abordare economica, deoarece resursele financiare sunt foarte importante, iar costurile trebuie eficientizate. In acelasi timp, urmarim si o abordare sociala, pentru ca in functie de suportul social, pacientul poate fi recuperat mult mai repede si astfel pot fi reduse si costurile. Nu in ultimul rand, dorim sa acoperim si latura etica, atat in ceea ce priveste partea medicala, cat si cea sociala, precum si responsabilizarea, motivarea si complierea pacientului, astfel incat sa constientizeze ca daca nu contribuie la procesul de vindecare, nu doar el va avea de suferit, ci si familia si societatea in ansamblu.

In tot acest proces noi punem un accent semnificativ pe rolul si activitatea medicului de familie, deoarece el reprezinta pionul principal in tot acest demers pe care vrem sa-l declansam.  El dispune de informatii importante legate de pacienti, atat clinice, cat si paraclinice, medicul de familie este cel care ia contact cel mai des cu acestia, el poate sa selecteze cel mai bine din randul populatiei persoanele care prezinta risc crescut de contaminare cu virusul hepatitei C, dar si pe cele care reprezinta un pericol de contaminare pentru cei din jur. Pe baza acestor informatii medicul de familie este in masura sa recomande anumite investigatii costisitoare. De aceea noi avem incredere in medicul de familie, mai ales ca aceasta specialitate s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp, Societatea Nationala de Medicina Familiei intreprinde numeroase actiuni pentru pormovarea educatiei medicale continue si incearca sa patrunda si in mediul rural, acolo unde informatia ajunge uneori mai greu.

Si medicii specialisti joaca un rol deosebit de important in acest demers, medicii infectionisti, medicii internisti, medicii gastroenterologi, hepatologi si de alte specialitati.

Conform rezultatelor cercetarilor realizate pentru eliberarea Cartei Albe pentru Pacientii cu Hepatita C, s-a constat ca sunt si alte patologii asociate acestei boli si de aceea si alti specialisti vor fi atrasi in acest proces.

Tot prin intermediul medicului de familie urmarim sa implicam si comunitatea locala in acest proces, precum si autoritatile locale, deoarece si ele se pot implica, incepand cu aplicarea si identificarea serviciilor sociale primare. Conform ordonantei 68/2003, autoritatile locale sunt obligate sa ia masuri, iar hepatita C este o problema de sanatate publica, o problema sociala, dar si o problema de sanatate comunitara.

Doar 40% din pacienti diagnosticati cu Hepatita C sunt vindecati prin terapiile clasice

 

FormareMedicala.ro:  Cum ii puteti ajuta pe pacientii cu hepatita C sa acceseze tratamentul cu tripla terapie?

Vasile Barbu: Sunt cinci ani de cand incercam sa facem presiuni asupra Ministerului Sanatatii si asupra Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru completarea si actualizarea listei de medicamente, dar nu am avut succes, pentru ca Ministerul Sanatatii a fost refractar de fiecare data la cerintele noastre.

In demersul nostru ne-am lovit de motive legate de absenta fondurilor sau de faptul ca deschiderea listei ar insemna pierderea controlului asupra cheltuielilor si implicit, dezechilibrul bugetului, si atunci vor fi afectate alte paliere din sistemul de sanatate.  Astfel ne-am dat seama ca acest aspect nu este abordat profesionist si integrat. Nu trebuie sa punem accent doar pe bani, deoarece drepturile pacientilor sunt la fel de importante, iar autoritatile trebuie sa caute solutii. Iar pana acum autoritatile nu au fost capabile sa gaseasca solutii: Ministerul Sanatatii a fost preocupat cu alte lucruri, nu a comunicat cu noi, asociatiile de pacienti, cu asociatiile profesionale si cu asociatiile patronale din domeniu.

In acest context, pentru a lua masuri concrete pentru deschiderea listelor : ne-am adresat unor societati medicale profesionale, producatorilor de medicamente, pentru a putea analiza raportul cost-eficienta. Am inceput cu cateva medicamente noi, despre care se spunea ca sunt de natura sa rezolve o parte dintre problemele terapeutice ale pacientilor cu hepatita. Din informatiile obtinute de la medici si de la reprezentanii producatorilor de medicamente am aflat ca aproximativ 60% dintre pacientii cu hepatita C nu pot fi vindecati. Asadar, din 100 de pacienti cu hepatita aflati sub tratament cu terapie clasica, doar 40 sunt vindecati.

Cu aceasta ocazie am aflat de tripla terapie pentru hepatita C, folosita deja de alte state europene, a carei eficienta am analizat-o, luand in vedere toate costurile: investigatiile, terapie, costuri sociale, suferinta pacientului. Pornind de la aceasta ne-am propus realizarea unei fundamentari stiintifice care sa sustina in fata Ministerului Sanatatii introducerea pe lista medicamentelor compensate a triplei terapii pentru hepatita C. Pe 28 martie a fost lansat Carta Alba a Hepatitei C dupa care, impreuna cu Ministerul Sanatatii, am si aplicat strategiile stabilite in document.

Tripla terapie pentru hepatita C ar trebui introdusa pana la finalul anului

 

FormareMedicala.ro:  Cand va fi decontata tripla terapie pentru hepatita C de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate?

Vasile Barbu: Carta Alba a Hepatitei C are un grafic de lucru cu masuri foarte clare, iar noi speram ca in acest an sa incepem tripla terapie pe primii pacienti, acestia fiind cei care au avut deja doua episoade terapeutice, pentru a le oferi sansa de a fi salvati. Concret, speram ca pana in septembrie-octombrie sa putem introduce tripla terapie pentru hepatita C in Romania.

FormareMedicala.ro:  Care este realitatea pe teren in ceea ce priveste hepatita C?

Vasile Barbu: Suntem increzatori, pentru ca am semnat cu Ministerul Sanatatii un act juridic, un document cu valoare de contract, prin care Ministerul Sanatatii s-a angajat in acest proces. In ceea ce priveste situatia pacientilor bolnavi de hepatita C la ora actuala, putem spune ca este dramatica, si medicii, si pacientii traiesc adevarate drame: sunt pacienti cu ciroze hepatice si cancer hepatic care au ajuns in situatia asta avand la baza etiologia hepatitei C sau B. Iar costurile ingrijirii unui pacient cu ciroza hepatica sau cancer hepatic sunt imense, la fel si suferinta pacientilor, a familiei si chiar a personalului medical.

Situatia este cu atat mai dramatica, cu cat cei mai multi pacienti care au avut de suportat socul diagnosticului de hepatita C, precum si socul terapiei, nu au avut parte de consiliere psihologica, pentru a face fata acestei vesti crunte si efectelor adverse ale terapiei clasice pentru hepatita C. Dintre acesti pacienti, 60% constata dupa 6 luni ca terapia nu a avut efect si trebuie sa o ia de la capat, altii nu mai au aceasta tarie, deoarece efectele secundare ale tratamentului i-au adus intr-o faza in care nu mai pot suporta un nou astfel de proces.  Acesti pacienti sunt afectati fizic si psihic, dar si economic, de aceea multi renunta.

Cu ajutorul triplei terapii pentru hepatita C, lucrurile sunt mai simple pentru bolnavi: dintre 100 de pacienti aflati sub tratament , aproximativ 80 sunt vindecati, o rata de vindecare incurajatoare pentru noi. De asemenea, tripla terapie pentru hepatita C reduce si timpul necesar pentru vindecare, la aproximativ 3-4 luni, fata de 12 luni, cum este in cazul celei clasice, dupa care pacientul poate intra din nou in campul muncii, asadar, societatea castiga. Nu in ultimul rand, tripla terapie pentru hepatita C reduce si suferinta pacientului, este posibila o educare si o responsabilizare a acestuia, astfel incat sa inteleaga necesitatea acestui tratament sis a depaseasca cu mai multa usurinta efectele adverse ale acestuia. Asadar, tripla terapie pentru hepatita C este foarte importanta si trebuie cat mai urgent introdusa in Romania si sa fie accesibila pacientilor care sufera de hepatita C.

FormareMedicala.ro:  Testarea pentru depistarea oricarui tip de hepatita nu mai este decontata de Casa de Asigurari, nu mai este obligatorie decat in anumite domenii profesionale. Totusi, indicatorii ne pozitioneaza  pe primele locuri in Europa. Nu credeti ca ar fi necesar un demers pentru adaugarea pe lista de analize decontate de Casa a analizelor pentru depistarea oricarui tip de hepatita?

Vasile Barbu: Deja am facut acest demers, si anul trecut, si in acest an. Din pacate, asa cum spuneam, in lipsa unei fundamentari riguroase, nici Casa de Asigurari, nici Ministerul Sanatatii nu au sustinut initiativa. Insa odata cu Carta Alba Hepatitei C se va produce o eficientizare a introducerii investigatiilor paraclinice in cauza si medicul de familie va putea prescrie analize pentru depistarea formelor de hepatita. Pana acum Ministerului Sanatatii si Casei de Asigurari le-a fost teama sa liberalizeze aceste investigatii, deoarece costurile sunt foarte greu se controlat. Insa daca medicul de familie si medicul specialist vor respecta recomandarile Ministerului Sanatatii, doar pacientii care prezinta risc vor primi prescriptie pentru analize de depistare a hepatitei C.

FormareMedicala.ro: Studiile arata ca hepatita C poate fi tratata. Ce alte idei incurajatoare aveti penru pacienti?

Vasile Barbu: Pentru aproximatiov 80% dintre pacientii cu hepatita C exista sansa vindecare, sansa la o viata sanatoasa, sansa la viata. Pentru ca netratata, hepatita C duce la scurtarea vietii. Suntem optimisti, pentru ca am vazut deschidere din partea autoritatilor, din partea producatorilor de medicamente, care ne-au promis ca ne ajuta sa le oferim pacientilor cu hepatita acces la procedurile terapeutice necesare. Suntem optimisti pentru ca avem informatii de la producatorii de medicamente legate de faptul ca se pregatesc noi proceduri terapeutice care vor mari numarul pacientilor vindecati de hepatita C.

Stim ca medicii de familie sunt foarte deschisi catre colaborare si avem incredere in ei, avem incredere in mass-media, care s-a aratat foarte interesata de acest subiect si a ajutat la informarea corecta a pacientilor si sa avertizam ca hepatita C este o boala care ucide incet si care nu ne trimite la medic. Asa cum am stabilit in Carta Alba a Hepatitei C, avem o strategie pe cinci ani si speram ca indicatorii referitori la hepatita C sa fie mai buni decat media indicatorilor europeni, chiar daca in prezent suntem pe primul loc privind numarul de cazuri si numarul de pacienti cu hepatita C netratati

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: