Stiri medicale

Medicina narativa – o alternativa pentru medicul de familie?

Data ultimei actualizari: 17/10/2013

poza consult medical de specialitateMedicina narativa este considerata o forma eficienta de a interactiona cu pacientul in momentul diagnosticarii. Specialistii care o promoveaza si care au transformat-o in subiect de cursuri universitare sau chiar de masterat o catalogheaza drept cea mai buna forma de empatie cu pacientul. In acelasi timp, acestia considera ca prin “povestirea” bolii si a simptomelor, medicul poate obtine informatii cheie de mare ajutor in diagnosticare.

In ce consta medicina narativa

Medicina narativa se axeaza pe dialogul constructiv intre medic si pacient. Medicul, in acest caz, se transforma intr-un ascultator al pacientului care ii va povesti simptomele pe care le are, intamplari care pot aduce un plus in corelarea lor cu boala de care sufera pacientul.

Dr. Rita Charon, de la prestigioasa universitate Columbia (College of Physicians and Sugeons) este unul dintre principalii promotori ai medicinii narative. Aceasta organizeaza workshopuri dedicate medicilor, asistentelor, pentru dobandirea de competente narative. A initiat chiar un program de masterat in medicina narativa la Columbia University.

Cursurile aplicate pe medicina narativa vizeaza subiecte din afara ariei medicinei, precum filozofie, teorie literara, autobiografie sau teorie psihoanalitica.

In cadrul workshopurilor, participantii trebuie sa transpuna in scris cazurile clinice la care lucreaza, expunerea putand lua orice forma literara (de la proza la poezie).

Un aspect important in medicina narativa este contemplarea, analiza si empatia cu boala pacientului.

Beneficiile medicinii narative pentru medici si pacienti

  • Intamplarile povestite contin mult mai multe detalii despre starea pacientului
  • Stimuleaza reflectia asupra starii de sanatate
  • Faciliteaza construirea unei imagini complexe asupra pacientului
  • Ajuta la emiterea unor ipoteze noi privind boala pacientului
  • Pot sa ajute la stabilirea tratamentului personalizat pentru pacient
  • Povestirea este in sine o forma de terapie
Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.