Medicina de familie nu este o specialitate de rezerva!

19/03/2018

Medicina de familie nu este o specialitate de rezerva!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicina-de-familie-nu-este-o-specialitate-de-rezerva/


Societatea Nationala de Medicina Familiei a fost informata din presa despre intentia Ministerului Sanatatii de a “rezolva” in mod nefericit situatia tinerilor medici care nu au reusit sa obtina un loc la concursul de rezidentiat prin “plasarea” lor in medicina de familie. Referitor la aceasta declaratie, dorim sa facem urmatoarele precizari:

Consideram necesar ca orice decizie care se refera la specialitatea noastra sa fie luata cu consultarea Societatii profesionale si a comisiei de specialitate din Ministerul Sanatatii. Acest lucru NU s-a intamplat!

Medicina de familie este o specialitate medicala recunoscuta in Europa si in Romania. Aceasta profesie necesita 6 ani de pregatire universitara si inca 4 ani de pregatire in rezidentiat, urmati de examenul de specialitate.

Intrarea in rezidentiat se face pentru toate specialitatile medicale prin concurs, pentru un numar de locuri stabilit de Ministerul Sanatatii si pe baza alegerii de catre candidati a specialitatii pe care doresc sa o practice.

A jigni profesia de medicina familiei considerand ca tinerii care nu au reusit sa obtina un loc la rezidentiat pot sa fie dirijati automat catre medicina de familie, este defaimator, pagubos pentru sistemul medical si daunator pentru calitatea viitorilor profesionisti!

Medicina de familie este o specialitate medicala vocationala. Pentru a deveni profesionisti adevarati este nevoie de implicare si efort. Acest lucru nu se va realiza daca tinerii medici nu isi aleg specialitatea dorita si nu se pregatesc conform regulilor europene ale secolului XXI.

Se induce ideea complet gresita ca in medicina familiei nu este nevoie de performanta, ori, in situatia dramatica in care jumatate din pacientii Romani sunt in mediul rural si mai bine de un sfert din acestia beneficiaza DOAR de asistenta medicala primara, gasim ca Ministerul ar trebui sa fie preocupat ca in aceste regiuni sa ajunga medicii cei mai bine pregatiti si sa stimuleze acest deziderat, in loc sa il descurajeze, asa cum se intampla in prezent!

In acest sens, ne dorim ca medicii care vor practica medicina de familie sa o faca prin propria lor alegere, prin castigarea unui loc la rezidentiat si nu ca o solutie “de avarie”.  Cu atat mai mult in actualele conditii, in care medicina de familie este in mod constant devalorizata si discriminata, multi dintre tinerii nostri colegi nu isi vor dori sa practice aceasta profesie si se vor indrepta ulterior spre alte specialitati medicale.

Consideram ca exista la ora actuala multe specialitati din sanatate deficitare in Romania. De altfel Ministrul Sanatatii a afirmat recent, in unele emisiuni televizate, in contextul gestionarii infectiilor nosocomiale, despre un deficit major in aproape toate specialitatile.

Ca atare, solutia corecta pentru tinerii nostri colegi este ca Ministerul Sanatatii sa dimensioneze corect nevoile de specialisti din diverse domenii medicale si sa se organizeze concursuri de rezidentiat care sa tina cont de aceste realitati.

Actuala modalitate de a forta alegerea medicinei de familie ca alternativa pentru un temporar esec al unor tineri absolventi de medicina, este o “solutie” nerealista si discriminatorie, inechitabila pentru cei care au ales prin propria vointa aceasta specialitate si care au parcurs pasii firesti in obtinerea dreptului de a o practica.”

Dr. Rodica Tanasescu
Presedinte SNMF

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. TOFAN RADU says:

    Intr-o societate normala asemenea intentii ale decidentilor si nevoia unor reactii adecvate ar fi de domeniul fanteziei. La noi pare normal, la fel de normal cum este ca timpul celor care se ocupa de sanatate sa fie astfel ocupat iar rasplata pentru efortul lor sa fie tapetata cu penalizari, amenzi si majorari (de preferat a fi aplicate de sarbatori). Cu siguranta nu acesta este drumul spre o medicina performanta si spre motivarea medicilor sa ramana in tara.

  2. ugrai sinziana says:

    Eu m-am intors pe MF cu tot dragul dar nu mi-am imaginat ca voi ajunge “furnizor de servicii medicale”si nici bataia de joc a sistemului,pacat!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

CJAS Hunedoara aloca fonduri mai mari pentru toate unitatile sanitare din judet

SRI: Nivel scazut de securitate cibernetica a spitalelor din Romania

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela