Medicii solicita presedintelui Iohannis sa nu promulge Legea salarizarii

22/06/2017

Medicii solicita presedintelui Iohannis sa nu promulge Legea salarizarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-solicita-presedintelui-iohannis-sa-nu-promulge-legea-salarizarii/

Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor solicita presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa sesizeze Curtea Constitutionala referitor la unele prevederi din Legea Salarizarii Unitare, se arata intr-un memoriu.

“Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, in urma adoptarii, prin votul din 7 iunie, in Camera Deputatilor a proiectului Legii-Cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice, face apel la dumneavoastra, ca institutie abilitata, sa trimiteti Legea la controlul de constitutionalitate, din urmatoarele motive: Legea salarizarii introduce prin Anexa II Capitolul II, art.5 alin.(2) alta prevedere privind timpul de lucru decat cea existenta in Codul Muncii. Aceasta noua reglementare prevede pentru medicii angajati in unitati sanitare unde se organizeaza linii de garda (pentru continuitatea asistentei medicale), program de lucru de 48 de ore/saptamana obligatoriu (norma legala de munca de 35 ore pe saptamana si garzi obligatorii pana la 48 de ore pe saptamana)”, scrie in memorial mentionat.

De asemenea, sindicatele medicilor considera ca se incalca principiul egalitatii in drepturi prin obligarea categoriilor de salariati la efectuarea orelor suplimentare fara acordul prevazut in Codul Muncii.

Totodata, in memoriu se precizeaza ca, desi ar trebui sa fie in acord cu principiile din Constitutie referitoare la egalitatea cetatenilor, drepturile de natura salariala fiind stabilite prin norme juridice, precum si principiul transparentei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, legea nu garanteaza respectarea acestor principii.

“Constatam ca nu este garantata respectarea acestor principii. Prin prevederile art. 23 privind sporurile pentru conditiile de munca, se stipuleaza ca marimea concreta a sporului (un drept salarial, al carui stabilire este obligatia si dreptul legiuitorului) se va stabili prin Hotarare de Guvern. Credem ca guvernul poate stabili doar conditiile de acordare a acestuia. Sectorul de sanatate va fi supus dublu rezultatului incalcarii acestor principii. Prin art. 7 Anexa II, Capitolul II Reglementari specifice personalului din sanatate, se eludeaza principiile enuntate la art 6, fiind transferat atributul stabilirii nivelului sporurilor pentru conditii deosebit de periculoase conducerii unitatilor sanitare. Ca atare se elimina instituirea unui cadru legal, nediscriminatoriu, pentru categorii de personal sanitar aflate in situatii similare privind conditiile de munca, dar avand relatii de munca cu angajatori diferiti”, se mai arata in documentul citat de Agerpres.

Potrivit sindicalistilor din sector, lipsa reglementarii prin lege a marimii concrete a sporului va genera un tratament diferit al angajatilor care lucreaza in conditii deosebit de periculoase in sectorul de sanatate.

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. Andi says:

    In tot sectorul ” sanatate ” sunt conditii periculoase si deosebit de periculoase pentru personalul sanitar in special toti medicii, asistenti medicali , infirmieri, etc. respective cei care profeseaza efectiv medicina.

  2. Stefan says:

    Deasemenea trebuie remarcat ca nu mai exista cuvantul “contravizita” in noua reglementare !!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

EMA: Tarile UE trebuie sa utilizeze toate optiunile disponibile de vaccinare pentru a combate pandemia

Implementarea treptata a contributiei personale a asiguratilor pentru servicii medicale private (CNAS)

Citu: Avem doze de vaccin pentru toata lumea. Nu ar trebui sa avem discutii despre valul patru

Andrei Baciu: Vor exista resurse suplimentare de finantare la nivel european pentru combaterea cancerului

Seful CNAS spune ca reglementarea contributiei personale va aduce transparenta si predictibilitate