Medicii si farmacistii cer ca antibioticele sa nu se mai cumpere fara reteta

15/02/2019
Medicii si farmacistii cer ca antibioticele sa nu se mai cumpere fara reteta

Medicii si farmacistii cer ca antibioticele sa nu se mai cumpere fara reteta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-si-farmacistii-cer-ca-antibioticele-sa-nu-se-mai-cumpere-fara-reteta/

Tot mai multi parinti practica automedicatia pentru copiii lor si cumpara antibiotice fara sa consulte un medic in prealabil. Managerul Spitalului de Copii din Sibiu cere ca antibioticele sa nu se mai poata cumpara fara reteta.

“Am pierdut razboiul cu bacteriile. Am crezut ca era antibioticelor va rezolva si problema infectiilor bacteriene. Nu. Din pacate, nu. (…) Au aparut bacteriile multirezistente, care dau mare, mare bataie de cap. Inca o problema in tara romaneasca, automedicatia. Sigur si foarte multe informatii vin si pe alte canale decat cele directe de la medic si nu in urma unui consult. Ne putem informa de pe Internet si se practica la scara foarte mare automedicatia, care nu duce decat la o scadere a imunitatii, la selectarea unor bacterii multirezistente in fata carora suntem practic fara arme”, a declarat Stelian Banciu, directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, medicii de la Spitalul de Pediatrie se confrunta cu tot mai multi parinti care le spun si ce fel de antibiotic prefera ei pentru copiii lor.

“Este o practica foarte curenta. Toata lumea stie sa se trateze. O rugaminte as avea. Incercati sa intrati in farmacii sa cumparati antibiotice. O sa reusiti sa le cumparati. Nicaieri in lume acest lucru nu se intampla. Antibioticele se elibereaza doar pe baza de reteta. Din pacate, in Romania poti sa iti achizitionezi antibiotice si fiecare stie cat de bine ii face daca ii da antibiotic copilului lui si stie exact ce antibiotic. De multe ori vine la medic si in urma consultului si transmite ‘as prefera acel antibiotic ca stiu ca-i face bine’ “, a mai aratat medicul Stelian Banciu.

De asemenea, si conducerea Colegiului Farmacistilor din Sibiu cere o alta reglementare in Romania care sa stopeze fenomenul automedicatiei cu antibiotice.

“Pacientii romani, daca suntem cinstiti, stiu si eu din practica mea in farmacie, ca am avut destule discutii cu pacientii, deci atata umbla pana pe cineva lamuresc. Sunt foarte multi romani din acestia. Insista pana nu mai scapi de ei. In general, farmacistii nu elibereaza si duc o lupta de lamurire sa nu inghita si sa nu ia fara recomandare, dar prea putini pricep, este adevarat lucrul acesta. Chiar am discutii nenumarate cu farmacistii care imi spun ca sunt asaltati. Fenomenul de automedicatie este real si noi, farmacistii, facem un apel catre pacienti sa nu mai insiste si sa nu incerce sa isi administreze singuri”, a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor din Sibiu, Felicia Gligor, conform Agerpres.

Etichete: antibiotice, reteta, automedicatia

 

autor

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

 1. Guidi says:

  Buna ziua! Imi puteti spune va rog daca un medic (cu legitimatie Medic din Colegio din Romania) poate cumpara un antibiotic fara a prezenta reteta in farmacie ?

 2. John says:

  Farmacistul are voie sa elibereze orice substanta in regim de urgenta ..

 3. Alin says:

  Exista legiferare in acest sens de mult .A…nu se aplica ? De ce ? Deoarece farmacistii pana la urma elibereaza fara reteta .
  Apelul de mai sus e cam la fel ca si cel al medicilor …”nu ne mai dati spaga ! ” .Pe bune ? ,dar cine va obliga sa eliberati/luati daca stiti ca e ilegal .

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: