Medicii reumatologi solicita respectarea consimtamantului informat al pacientului

16/01/2023
Medicii reumatologi solicita respectarea consimtamantului informat al pacientului

Medicii reumatologi solicita respectarea consimtamantului informat al pacientului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-reumatologi-solicita-respectarea-consimtamantului-informat-al-pacientului/

216 reumatologi din intreaga tara au semnat o scrisoare deschisa, depusa in atentia principalilor factori de decizie din Sanatate, pentru respectarea drepturilor pacientilor privind consimtamantul informat si a actului medical, in privinta tratamentul cu medicamente biologice/biosimilare.

In data de 29 noiembrie 2022, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a publicat in transparenta decizionala proiectul de modificare a Hotararii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a contractului-cadru, ce prevede ca peste 5.300 de pacienti, inclusiv copii, cu boli reumatice grave (artrita reumatoida, artrita idiopatica juvenila, spondiloartrite, artropatie psoriazica, vasculite sistemice), care in prezent sunt tratati cu biologice originale, vor fi trecuti la 1 aprilie 2023 pe un biologic biosimilar, eliminand necesitatea obtinerii consimtamantului informat al pacientului pentru noul tratament, asa cum prevad reglementarile actuale.

Potrivit medicilor reumatologi, excluderea obtinerii consimtamantului informat al pacientului pentru tratamentul pe care il va urma, propusa de CNAS si Ministerul Sanatatii, constituie o grava incalcare a eticii si deontologiei medicale, pentru ca elimina dreptul legitim al pacientului de a fi informat asupra optiunilor terapeutice existente pentru boala sa.

In opinia specialistilor, in prezent, procedura consimtamantului informat permite pacientului sa primeasca informatii despre beneficiile previzibile ale terapiilor disponibile, dar si asupra riscurilor potentiale ale acestora, astfel incat, in cunostinta de cauza sa consimta la tratamentul recomandat, asa cum este si legal, conform prevederilor Legii drepturilor pacientului.

“Noi, subsemnatii, medici practicieni reumatologi, solicitam autoritatilor statului cu atributii in domeniul pastrarii sanatatii populatiei sa asigure respectarea principiilor eticii si deontologiei medicale in activitatea medicala pe care o desfasuram, inclusiv pastrarea consimtamantului informat al pacientului, ca garant al dreptului acestuia de a fi informat asupra tratamentului recomandat de medic”, se arata in scrisoarea deschisa.

In scrisoare deschisa, doctorii reumatologi spun ca biosimilarele sunt terapii biologice, pentru care trebuie obtinut consimtamantul informat al pacientului, inainte de prescriere, iar eliminarea procedurii consimtamantului informat al pacientului este inacceptabila din punct de vedere al practicii medicale in Romania anului 2023 si contravine tuturor principiilor europene la care Romania a aderat.

Reumatologii mai precizeaza ca actualul mecanism de decontare al biologicelor/biosimilarelor la valoarea de 120% din pretul de referinta duce la decontarea la preturi diferite pentru diversele biosimilare de catre CNAS, mult peste pretul de referinta si se ajunge la ‘situatia ridicola’ in care exista biosimilare pentru care CNAS deconteaza un pret mai mare decat pentru original, sau in care economia obtinuta de CNAS este de 9 lei pe unitatea terapeutica.

Astfel, in baza argumentatiei, medicii reumatologi solicita retragerea propunerilor CNAS de modificare a Hotararii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru, asa cum au fost ele publicate in transparenta decizionala si in mod particular a articolului 156. Acestia mai sustin o serie de propuneri si solutii printre care se numara mentinerea obligativitatii obtinerii consimtamantului informat al pacientului pentru toate terapiile biologice, atat biosimilare, cat si originale, implementarea altor masuri coerente de a aduce economii la buget, fara a fi afectate drepturile pacientilor si practica medicala.

Etichete: consimtamantului informat al pacientului, medici reumatologi, medicamente biologice biosimilare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: