Medicii propun infiintarea unei comisii de evaluare a tehnologiilor noi pentru a fi cumparate si implementate in institutiile sanitare din Romania

31/10/2018

Medicii propun infiintarea unei comisii de evaluare a tehnologiilor noi pentru a fi cumparate si implementate in institutiile sanitare din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-propun-infiintarea-unei-comisii-de-evaluare-a-tehnologiilor-noi-pentru-a-fi-cumparate-si-implementate-in-institutiile-sanitare-din-romania/


Prof. dr. Mircea Cinteza propune infiintarea unei comisii de evaluare a tehnologiilor noi din intreaga lume, care sa selecteze inovatii cu impact in domeniul sanatatii pentru a fi cumparate si implementate in institutiile sanitare din Romania, relateaza Agerpres.

“Am propus si in numele Colegiului Medicilor, si in alte situatii in care am fost un lucru care deocamdata nu este preluat de Romania, dar merita sa fie preluat – sa existe o organizatie (…) sau un grup de reflectie care, o data la doi ani, fiind alcatuit din personalitati medicale, (…) sa analizeze ce tehnologii de varf au aparut in lume in perioada precedenta. Sa analizeze care dintre ele schimba felul medicinii, care sunt costurile, sa dea un aviz pentru un buget (…), un buget care sa fie dedicat tehnologiei noi, sa existe un aviz care din tehnologiile existente in lume cu adevarat schimba lucrurile. Daca se aleg in fiecare an sau la doi ani cinci tehnologii noi, banii acestor tehnologii sa includa inclusiv trimiterea unor specialisti, care timp de sase luni sau cat e nevoie sa invete tehnologia respectiva, apoi tehnologia sa fie cumparata si implementata in institutia sanitara de unde s-a trimis specialistul respectiv. Evident, trebuie sa existe o competitie a celor care doresc sa preia tehnologia noua pentru acest lucru”, a declarat prof. dr. Mircea Cinteza, membru in Colegiul Medicilor, la conferinta ‘Excelenta in medicina si farmacie”, conform sursei mentionate.

La conferinta a participat si consilierul de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale Diana Paun, care a afirmat ca starea de sanatate a romanilor s-a imbunatatit in ultimul deceniu, numai ca ea continua sa ramana printre cele mai proaste in comparatie cu celelalte tari ale UE.

De asemenea, ea a mai spus ca exista si oportunitati pentru dezvoltarea sistemului sanitar, cum ar fi aparitia noilor surse de finantare rezultate din contracte de cercetare, programe de finantare prin diverse mecanisme financiare, se pot accesa fonduri structurale pe zona elaborarii unor proiecte, cu conditia ca acestea sa fie bine scrise si sa aiba sanse reale.

“Exista posibilitatea parteneriatelor public-private, potentialul de dezvoltare a pietei de servicii exista pe masura ce creste speranta de viata, se diversifica serviciile pe care le putem oferi populatiei si exista posiblitatea de a colabora cu clinici internationale. Turismul medical este o oportunitate si de imbunatatire continua a pregatirii profesionale a personalului prin participarea la circuitul stiintific international”, a spus Diana Paun potrivit Agerpres.

Consilierul a sustinut ca preluarea Presedintiei Consiliului UE poate fi pentru Romania o mare oportunitate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: