Medicii pensionari isi pot prelungi activitatea

05/11/2014

Medicii pensionari isi pot prelungi activitatea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-pensionari-isi-pot-prelungi-activitatea/

CMRColegiul Medicilor din Romania a reglementat situatia medicilor care au implinit varsta de pensionare, permitandu-le sa isi continue activitatea in sectorul public in conditiile legii, dar, in acelasi timp, incurajeaza activitatea medicilor tineri si crearea de oportunitati si posturi pentru acestia pentru a diminua numarul celor care pleaca sa lucreze in strainatate.

Reglementarea prelungirii activitatii medicilor peste varsta legala de pensionare s-a facut prin Decizia Consiliului National a Colegiului Medicilor din Romania nr. 4/2008, actualizata prin Decizia nr. 1/2014.

Din acest motiv, prin decizia mentionata in unitatile sanitare publice, inclusiv in cadrul liniilor de garda, continuarea activitatii peste varsta legala de pensionare (65 de ani) poate avea loc numai in situatii exceptionale, respectiv deficit de personal medical sau in zone defavorizate si doar pe perioada in care postul urmeaza sa fie scos la concurs, se arata intr-un comunicat de presa.

“Daca postul nu se ocupa in urma scoaterii la concurs, avizam prelungirea activitatii pentru medicii pensionari pentru a nu bloca activitatea spitalului. Avem situatii in tara, in care s-ar inchide sectii, daca nu ar lucra medicii pensionari, cum este cazul Spitalului Judetean Tulcea. Dar, acolo unde se pot inscrie medici tineri la concurs, nu incurajam prelungirea la nesfarsit a activitatii medicilor pensionari”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Medicii isi pot continua activitatea medicala peste varsta de pensionare in unitati sanitare private.

Continuarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al Colegiului Medicilor din Romania.

Precizari referitoare la cazul Spitalului Judetean Slatina

“Colegiul Medicilor Olt a procedat in spiritul Deciziei Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania, dupa deblocarea posturilor in sistemul sanitar potrivit Ordonantei de Guvern, solicitand sa se scoata posturile la concurs”, se mai arata in comunicatul de presa emis de Colegiul Medicilor.

De asemenea, in informare mai scrie ca timp de un an, conducerea Spitalului Judetean Slatina nu a scos posturi la concurs. Recent, au fost scoase la concurs un numar de 11 posturi, dar deocamdata inca nu s-a organizat concursul, iar in cazul a patru posturi (pentru specialitatile Dermatovenerologie, Pediatrie, ORL si O.G.) dosarele candidatilor inscrisi au fost respinse ca incomplete fara a li se acorda dreptul de a le completa in perioada prevazuta de legislatia in vigoare pentru organizarea si desfasurarea concursurilor. In afara celor patru, exista inca un numar de sapte posture, care trebuie scoase la concurs. Pentru acestea, conducerea Spitalului Slatina face inca presiuni pentru prelungirea activitatii medicilor care au depasit varsta legala de pensionare.

Colegiul Medicilor din Romania solicita conducerilor tuturor unitatilor sanitare de stat sa respecte legislatia in vigoare in ceea ce priveste prelungirea activitatii medicilor pensionari si scoaterea posturilor la concurs.

1 Comentarii

  1. Sirbu Bubica Felicia says:

    Pina la ce virsta poate activa un medic pensionar in regim privat?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: