Medicii fac apel public pentru continuarea programului de vaccinare anti-HPV

06/12/2021
Medicii fac apel public pentru continuarea programului de vaccinare anti-HPV

Medicii fac apel public pentru continuarea programului de vaccinare anti-HPV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-fac-apel-public-pentru-continuitatea-programului-de-vaccinare-anti-hpv/

Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana pentru Strategii de Vaccinare si Promovarea a Sanatatii – din care fac parte: Societatea Romana de Microbiologie, Societatea Romana de Epidemiologie, Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA, Coalitia Pacientilor cu Afectiuni Cronice si Salvati Copiii Romania- Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Societatea Romana de Chirurgie si Ginecologie Oncologica, Societatea Romana de Pediarie si Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie au adresat un apel public Primului Ministru si ministrului Sanatatii sa asigure continuitatea programului de vaccinare anti-HPV.

Organizatiile semnatare cer Guvernului Romaniei sa aloce fondurile necesare care sa permita derularea fara sincope a acestui programului de vaccinare anti-HPV.

Potrivit unei scrisori deschise, actuala lipsa de fonduri pentru achizitionarea dozelor va determina un nou esec al programului de vaccinare anti HPV in Romania, iar acest lucru intervine dupa un start bun anul trecut cand, dupa o lunga pauza, programul de vaccinare anti-HPV a fost reluat.

“In 2020, prin eforturile de informare si educare depuse de medicii de familie si de medicii specialisti, am reusit sa vaccinam 28.169 de tinere. Un lucru remarcabil, am putea spune, date fiind provocarile pe care le-a avut de infruntat acest program de-a lungul timpului si mai ales avand in vedere contextul pandemic ce a impactat toate imunizarile de rutina. Aderenta la vaccinarea anti-HPV obtinuta in primul an de reluare a programului si numarul in crestere rapida al cererilor pentru vaccinarea anti-HPV arata ca parintii doresc sa isi puna la adapost copiii de pericolul unor patologii grave, precum cancerul de col uterin” se arata intr-o scrisoare deschisa.

“Consideram ca, in situatia actuala, este imperios necesar sa se asigure continuitatea programului de vaccinare impotriva infectiilor cu HPV prin achizitia dozelor menite sa acopere necesarul de vaccinare atat pentru grupa de varsta 11-14 ani, cat si pentru categoria nou introdusa in program la inceputul lunii septembrie, respectiv 15-18 ani. Solicitam Guvernului Romaniei si Ministerului Sanatatii sa rezolve rapid aceasta problema si sa isi onoreze promisiunile facute in repetate randuri in acest an de reprezentanti ai autoritatilor, de asigurare a bunei desfasurari si de extindere a acestui program, precum si de aliniere la obiectivele din Planul European pentru Combaterea Cancerului.”, mai transmit semnatarii acestei scrisori.

Etichete: vaccinarea anti-HPV, program vaccinare anti-HPV, preventie cancer de col uterin

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: