Medicii din Timisoara spun ca situatia e mult mai grava decat la inceputul pandemiei

27/07/2020
Medicii din Timisoara spun ca situatia e mult mai grava decat la inceputul pandemiei

Medicii din Timisoara spun ca situatia e mult mai grava decat la inceputul pandemiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-din-timisoara-spun-ca-situatia-e-mult-mai-grava-decat-la-inceputul-pandemiei/

Medicii spitalelor Covid din Timisoara spun ca dupa tot efortul depus de catre ei si de intreaga comunitate in lupta cu coronavirus, in perioada martie-iunie, odata cu relaxarea si cu vidul legislativ privind respectarea unor masuri elementare de protejare de catre populatie, s-a readus situatia in punctul zero, dar cu o severitate mai mare a bolii si cu mai multi pacienti tineri, care nu au si alte patologii asociate.

Pentru cadrele medicale de aici, acest nou tablou clinic devine stresant, medici, asistente si infirmiere sunt epuizati, nu-si pot lua decat cateva zile libere din concedii, cu conditia sa nu paraseasca orasul, intrucat pot fi rechemati in orice moment la lucru, dat fiind trendul crescator al imbolnavirilor, relateaaz Agerpres.

De la purtarea echipamentelor de protectie, de la intrarea pana la iesirea din ture, au inceput sa aiba dermatite pe corp si sunt la un pas de hipoxie, in conditii de sauna, iar echipamentele de climatizare nu le pot folosi, temandu-se ca virusul SARS-CoV-2 sa nu se transmita si pe aceasta cale, spun acestea.

“Spitalul este plin. S-a mers prea repede pe relaxare, lumea nu a vrut sa mai respecte regulile si un numar foarte mare de persoane s-au imbolnavit. Suntem in situatia in care Spitalul ‘Victor Babes’ este plin, au intrat in functiune spitalele-suport, Spitalul CFR este plin, Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal (transformata in sectie suport-COVID pentru suspecti si cazuri usoare, n.r.) este plina, a intrat in functiune si sectia externa de infectioase a Spitalului Militar pentru cazuri usoare si medii COVID”, afirma dr. Virgil Musta, membru al Comisiei Nationale de Management Clinic si Epidemiologic al COVID-19, citat de sursa mentionata.

Potrivit medicului, dupa ce a primit recent o sectie externa mobila dotata pentru ATI, Spitalul ‘Victor Babes’ monteaza in aceste zile si un camin cu capacitatea de 100 de locuri, in curtea proprie, care va functiona ca sectie externa a spitalului pentru cei care au forme usoare de boala, dar nu au posibilitatea sa se izoleze la domiciliu.

“Ne confruntam cu o alta problema: daca pana acum, lumea (suspecti, asimptomatici sau cazuri usoare din valul post-relaxare, n.r.) spunea ca vrea sa plece acasa (pentru izolare, n.r.), acum este speriata de cei care fac boala si nu mai vrea sa plece acasa si blocheaza spitalul. Legea ne cere ca daca astfel de pacienti nu se pot izola acasa, spitalul trebuie sa-i puna pe o zona de izolare sau intr-un spital-suport. De aceea, am incercat sa ne organizam in acest sens. Este o problema, pentru ca a crescut foarte mult numarul de pacienti depistati si al cazurilor grave. Terapia Intensiva este plina, am primit recent o unitate mobila ATI si au inceput de saptamana trecuta sa fie internati pacienti si aici, dar in curand va fi plina si aceasta. In primul val, nu am avut si cazuri de izolare, spitalul fiind doar pentru cazurile COVID confirmate”, a mai precizat Virgil Musta.

In sprijinul terapiei intensive a Spitalului ‘Victor Babes’ din Timisoara s-au alaturat si cei de la Spitalul Judetean si de la Municipal.

La sectia externa de la caminul de izolare vor veni sa ajute medici rezidenti sau medici de alte specialitati din alte spitale din oras, care vor supraveghea pacientii sub coordonarea specialistilor infectionisti de la ‘Victor Babes’.

“Sunt si semne de epuizare. Noi am considerat ca anumiti medici trebuie sa intre in scurte concedii, pentru ca altfel ne vom epuiza. Din pacate, lumea nu a inteles ca suntem si noi oameni si ca avem si noi nevoie de cateva zile de odihna pe care tot mai putini putem sa le luam. Am vindecat pacientii (in primul val n.red.), iar acum o luam de la capat. Din punct de vedere psihologic, nu este prea bine pentru noi, pentru ca am depus eforturi si am vazut ca la un moment dat toate eforturile erau ale comunitatii, care a facut un sacrificiu, iar datorita unora care acum, intentionat sau nu, nu vor sa respecte recomandarile, am ajuns sa o luam de la capat, intr-o situatie mult mai dificila si mai grava decat am fost la inceputul pandemiei”, marturiseste dr. Virgil Musta.

De asemenea, Spitalul Judetean Timisoara a fost primul din tara care a creat circuite separate, cu filtre pentru cazurile COVID si non-COVID, reusind sa ofere conditii foarte bune pacientilor suspecti, pozitivi sau care s-au negativizat ulterior, dar si bolnavilor cronici, insa legea nu mai permite acest lucru acum, pentru ca asta ar presupune reducerea activitatii a doua sectii.

Acum, toate cele 65 de paturi ale Sectiei ATI sunt ocupate, inclusiv de pacienti cu patologii non-COVID din cinci judete.

Dr. Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean Timisoara, spune ca potrivit noilor prevederi legislative, spitalul nu isi mai poate permite sa functioneze 100% pe ture, ca sa poata roti personalul, sa dea un timp de odihna personalului si sa reduca si mai mult riscul de contaminare, sa isi creeze din nou circuitele epidemiologice cu care a functionat in primul val, iar cadrele medicale nu sunt suficiente si nici nu pot fi angajate.

Doctorul subliniaza ca niciun medic nu vrea compasiune, toti au depus un juramant, dar cere respectarea dreptului la viata si la informare pentru pacienti, in primul rand, pentru ca altfel toata munca si tot sacrificiul de pana acum sunt zadarnice, din cauza unor mesaje aruncate iresponsabil in spatiul public.

Cu toate ca Spitalul Judetean Timisoara are cea mai mare capacitate de testare din vestul tarii, de peste 350 de teste pe zi, iar timpul de asteptare este de maximum 48 de ore, dupa relaxare au fost cazuri in care pacientii au refuzat si testarea, nu doar sa astepte rezultatul final, si au parasit Unitatea de Primiri Urgente. Medicii nu au putut decat sa notifice Directia de Sanatate Publica pentru a-i avea in evidenta pe acestia.

In prezent, pe raza judetului Timis au fost declarate noua focare de Covid, din care opt active.

Etichete: spitalul victor babes timisoara, spitalul judetean timisoara, medici infectionisti timisi, pacienti covid, pandemie coronavirus, cadre medicale covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: