Medicii din Romania fac un apel pentru constientizarea importantei donarii de sange

14/06/2021

Medicii din Romania fac un apel pentru constientizarea importantei donarii de sange

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-din-romania-fac-un-apel-pentru-constientizarea-importantei-donarii-de-sange/

Colegiul Medicilor din Romania si Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti lanseaza, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sange, un apel public pentru constientizarea importantei donarii de sange.

Apelul vine in contextul in care Romania se afla pe ultimele locuri din Europa la acest capitol.

Doctorii spun de foarte multe ori multe ori, pacienti care au nevoie acuta de sange trebuie sa amane diverse proceduri medicale sau tratamente.

“Avem lipsa de sange in spitale, iar numarul donatorilor este inca foarte mic. Zilnic aud de la colegii mei: ‘nu avem sange’. Haideti sa ne unim fortele si sa preschimbam ‘Nu avem sange’ in Avem sange’! Ca medic hematolog vad zilnic cat de importanta este existenta unor cantitati suficiente de sange atunci cand ai nevoie. Haideti, toti cei care putem sa donam sange, sa fim implicati in viata comunitatii, pentru ca donarea de sange inseamna si responsabilitate”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), intr-un comunicat de presa.

Totodata, potrivit sursei citate, CMR le multumeste celor care doneaza sange si subliniaza ca, prin actul voluntar pe care il realizeaza, contribuie anual la salvarea de vieti.

“Donarea de sange inseamna categoric viata. Sa ne gandim ca pot exista in spitale acum pacienti care asteapta interventii chirurgicale sau care au diverse probleme de sanatate, iar lipsa de sange le pune viata in pericol. Donarea de sange inseamna salvarea de vieti. Tocmai din acest motiv spunem deseori ca sangele inseamna viata – viata pentru semenii nostri sau poate chiar pentru cineva drag noua. In anumite perioade, medicii se confrunta cu deficit de sange in diverse spitale. Va indemnam sa donati sange. Sangele donat de cei a caror stare de sanatate permite donarea salveaza vieti. Donarea de sange este o actiune voluntara si umanitara. Avem nevoie de dumneavoastra, donatorii de sange, pentru semenii nostri! Stiati ca din sangele pe care il donati o data ajutati medicii sa salveze 3 persoane?”, a declarat si prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Campaniei derulata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in acest an poarta sloganul: ‘Donati sange si tineti lumea pulsand’.

Etichete: donare de sange, importanta donare de sange, ziua mondiala a donatorului de sange

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: