Medicii dentisti: ANMCS contra medicilor dentisti, medicilor de familie, farmacistilor si a celorlalti specialisti din sanatate

19/03/2018

Medicii dentisti: ANMCS contra medicilor dentisti, medicilor de familie, farmacistilor si a celorlalti specialisti din sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-dentisti-anmcs-contra-medicilor-dentisti-medicilor-de-familie-farmacistilor-si-a-celorlalti-specialisti-din-sanatate/


ANMCS (ex-CONAS) va acredita toate unitatile sanitare (inclusiv cabinetele de medicina dentara si medicina de familie, farmaciile, etc), care doresc sa intre in relatie cu Casa de Asigurari Sociale de Sanatate (CNAS), conform Legii 185/2017 si al anuntului oficial de pe pagina: http://anmcs.gov.ro/web/, scrie intr-un comunicat de presa.

Pana acum, acreditarea era facuta de CNAS (prin Casele Judetene). Medicii si farmacistii care practica meseria lor considera inutila aparitia unei autoritati cu atributii care se suprapun peste cele realizate de autoritati existente ale statului.

Potrivit comunicatului, efectul direct ar fi inca o taxa pe care medicii vor trebui sa o plateasca.

“Consecinta asupra pacientilor: cresterea preturilor la procedurile medicale, pentru ca medicii sa poata achita aceste taxe (cuantumul lor nu a fost facut public, dar procedura de calcul permite estimarea pe baza sumei care va fi incasata pe ora x numarul de ore presupus x numarul de experti prezenti pentru acreditare).
Efectul asupra populatiei: in timp, asistenta primara de sanatate va fi tot mai saraca, apoi aproape inexistenta in mediul rural si in orasele mici.
Se va accentua fenomenul migratiei medicilor si depopularea zonelor defavorizate (tocmai cei care au mai multa nevoie de servicii accesibile de sanatate!)
In celelalte zone, concurenta neloiala va afecta tocmai medicii care profeseaza in cabinete individuale si care nu pot asigura bugetul necesar platii ”consultantei” cerute de legea 185/2017.
Cabinetele detinute de medicii romani vor fi expuse riscului disparitiei.
In locul lor vor prospera retelele de cabinete care fiind sustinute cu sume impresionante vor practica preturi de dumping si vor falimenta cabinetele medicale din zonele defavorizate”, se arata in comunicatul de presa.

Ce doresc medicii si farmacistii?

Exceptarea de la prevederile acestei legi, care in fapt nu garanteaza calitatea actului medical, ci doar creeaza inca o bariera birocratica si un bir pentru cei care practica in sistemul medical romanesc, conform sursei mentionate.

Ce se va intampla dupa intrarea in vigoare a legii?

“Se va accentua exodul medicilor si farmacistilor din zonele cele mai defavorizate ale Romaniei, iar populatia va trebui sa plateasca mai mult pentru aceleasi servicii doar pentru ca unii “alesi”, care sunt “numiti” in Consiliul Director al ANMCS, au “puterea sa hotarasca prin consens ceea ce considera ca e managementul calitatii”, se mai arata in comunicatul trimis de medicii dentisti.

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. pall vera says:

    Nu numai cabinetele stomatologice vor fi afectate, ci TOATE CABINETELE INDIVIDUALE, de orice specialitate.E o inventie birocratica care transfera bani din sanatate, acestei organizatii private !!
    Toate cabinetele medicale au fost infiintate cu respectarea criteriilor legale. In fiecare an ducem toate documentele la CASJ pentru prelungirea contractelor si tot CASJ ne verifica periodic. Suntem inregistrati la Directiile de sanatate si Colegiul medicilor.Platim si mallpraxis-nu prea stiu ce acopera…. Platim tot felul de taxe si impozite catre primarii.
    Referitor la aceasta acreditare, se face initial dupa care comisia revine periodic….tot cu plata, desigur.

  2. Maria Crisan says:

    Acest bir suplimentar va falimenta in mod cert cabinetele stomatologice individuale in contract cu CAS -ul care si pana acum erau subfinantate de catre CAS cu subventii mult sub pragul falimentului

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

CJAS Hunedoara aloca fonduri mai mari pentru toate unitatile sanitare din judet

SRI: Nivel scazut de securitate cibernetica a spitalelor din Romania

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela