Medicii de laborator si microbiologii: Consideram ca ni se face o mare nedreptate

11/11/2019
Medicii de laborator si microbiologii: Consideram ca ni se face o mare nedreptate

Medicii de laborator si microbiologii: Consideram ca ni se face o mare nedreptate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-laborator-si-microbiologii-consideram-ca-ni-se-face-o-mare-nedreptate/

Medicii de laborator si de microbiologie medicala din Romania au trimis o scrisoare deschisa factorilor de decizie din domeniu referitoare la proiectul de lege privind exercitarea profesiilor in sistemul de sanatate.
Potrivit documentului, inca din luna februarie 2019, peste 800 de medici cu specialitatea medicina de laborator si microbiologie medicala au semnat un memoriu care exprima punctul lor de vedere cu privire la situatia existenta in prezent in laboratorele de analize medicale publice si private din tara, referitoare la echivalarea progresiva a calificarii profesionale a medicilor de Medicina de laborator si Microbiologie medicala cu biologii, biochimistii sau chimistii care isi desfasoara activitatea in aceste laboratoare.

Acum, specialistii spun ca prezentul proiect de lege nu clarifica in niciun fel atributiile specifice ce revin medicilor, respectiv biologilor, biochimistilor si chimistilor in activitatea laboratoarelor de analize medicale, care reprezinta structuri echivalente sectiilor medicale in spitale. Potrivit loc, acestea trebuie sa functioneze pornind de la principiul ca activitatea medicala de profil (conform specialitatii) este atributul absolventilor Facultatilor de Medicina, care ulterior se pregatesc in rezidentiat (medicina de laborator, microbiologie medicala) si promoveaza examenul de medic specialist.

Dupa parcurgerea acestor etape de pregatire profesionala, medicul primeste dreptul de libera practica de la Colegiul Medicilor din Romania.

“Lipsa de consultare a Colegiul Medicilor din Romania, a Comisiilor de Specialitate (de profil Medicina de Laborator si de Microbiologie Medicala) ale Ministerului Sanatatii in elaborarea proiectului de act normativ este nepermisa si ilogica, deoarece laboratoarele de analize medicale functioneaza unitar, iar activitatea medicala este in responsabilitatea si coordonarea medicilor conform cu pregatirea lor profesionala. Nu se poate elabora necorelat un capitol al legii, care se refera la activitatea biologilor, biochimistilor si a chimistilor care lucreaza in laboratoare de analize medicale, avand in vedere ca personalul mentionat isi desfasoara activitatea sub coordonarea medicilor care au cunostintele si responsabilitatea pentru actul medical.

In mod evident biologii, chimistii, biochimistii care lucreaza in laboratoare de analize medicale umane, in urma calificarii universitare si la locul de munca pot opera pe aparate specifice activitatii (analizoare), pot analiza rezultate statistice, dar nu pot si nu au dreptul de a interpreta clinic rezultatele obtinute, deoarece nu au cunostintele medicale necesare integrarii clinice a acestora”, scrie in scrisoarea medicilor de laborator si a microbioogilor

In document se dau si cateva exemple concrete din erorile gasite proiectul de lege supus dezbaterii publice:

Astfel, in titlul VIII art. 783 sunt prezentate atributiile personalului medical care activeaza in Laboratoarele de analize medicale publice si private, dar in mod inexplicabil nu exista nicio referire la medicul cu specialitatea medicina de laborator care are pregatirea profesionala in domeniul medicinei umane obtinute in cei 6 ani de facultate de medicina umana si specializarea prin rezidentiat de 4 ani in domeniul medicinei de laborator/microbiologiei medicale.

Consideram ca ni se face o mare nedreptate deoarece atributii enumerate de legiuitor pentru biologi, biochimisti si chimisti (sa stabileasca intervale biologice de referinta, valorile de decizie clinica si valorile critice) revin medicului cu specialitate medicina de laborator / microbiologie medicala. In schimb, se subliniaza drepturile unor cadre denumite “medicale”, doar pentru ca desfasoara un stagiu de 6 luni intr-un laborator de analize medicale. Activitatea desfasurata in laboratorul de analize medicale nu ii transforma pe biologi, biochimisti si chimisti in specialisti in Medicina de laborator sau in Microbiologie medicala“, scrie in scrisoarea citata.

Parafa pe care o aplica biologii, biochimistii sau chimistii pe rezultatele analizelor medicale trebuie sa reprezinte doar confirmarea faptului ca au fost executate de persoana respectiva, dar buletinul de analiza este verificat si validat de catre medicul de Medicina de laborator sau de Microbiologie medicala.

Medicul specialist de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala, dupa incheierea cu licenta a studiilor facultatii de medicina de 6 ani, poate intra in pregatirea de specialitate prin concurs national de rezidentiat cu durata de 4 ani. Parcurgerea tuturor etapelor teoretice si practice ii confera dreptul de sustinere a examenului de medic specialist. Curriculum de Medicina de laborator si cel de Microbiologie Medicala raspund cerintelor privind pregatirea profesionala a Uniunii Europene a Medicilor Specialisti (UEMS).

Dupa promovarea exemenului de specialitate, medicii de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala au cunostinte medicale solide si dreptul de interpretare si consiliere asupra semnificatiei clinice medicale a rezultatelor, precum si integrarea rezultatelor de laborator ca parte a unui diagnostic pentru boli netransmisibile si transmisibile; consultul interdisciplinar cu medicii clinicieni face parte din atributiile curente de serviciu ale medicilor de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala.

Functia de sef de laborator de analize medicale trebuie indeplinita de un medic de specialitate, coordonarea profesionala medicala nefiind posibila in cazul biologilor, biochimistilor sau chimistilor datorita lipsei de pregatire echivalenta in domeniul medical.

“Trebuie mentinuta prevederea prin care casele de asigurari de sanatate nu pot incheia contracte de prestare servicii decat cu acele laboratoare care au in organigrama cel putin un medic in specialitatea Medicina de laborator/Microbiologie medicala.

Dorim sa fim bine intelesi: ii respectam si ii sprijinim pe colegii nostri biologi, biochimisti si chimisti in demersurile de dezvoltare profesionala si pentru obtinerea unor drepturi salariale care li se cuvin. Dar aceasta nu inseamna ca putem accepta vreun moment incercarile de echivalare a competentelor profesionale cu medicii care exercita, pe baza dreptului de libera practica conferit de Colegiul Medicilor din Romania, profesiunea medicala. Siguranta pacientilor nu poate fi subiectul unor dezbateri legate de drepturi suplimentare oferite unor categorii de personal ce lucreaza in sectorul sanitar. Ea este asigurata prin respectarea statutului profesional al medicului si nu prin inlocuirea sau “echivalarea” competentelor lui profesionale“, mai transmit semnatarii scrisorii.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Spondilita anchilozanta

Acestia solicita “neintarziat demararea discutiilor legate de elaborarea integrata a capitolelor din proiectul de lege care fac referire la activitea din laboratoarele de analize medicale a biologilor, biochimistilor si chimistilor, cu participarea reprezentantilor CMR si ai comisiilor de specialitate Medicina de Laborator si Microbiologie Medicala de la Ministerul Ministerul Sanatatii si CMR”.

Scrisoarea este semnata in numele medicilor de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala de catre prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Comisiei de Microbiologie Medicala a Ministerului Sanatatii si a Colegiului Medicilor din Romania, conf. dr. Anda Baicus, presedintele Comisiei de Medicina de Laborator a Ministerului Sanatatii si dr. Mihaela Parvulescu, vicepresedintele Comisiei de Medicina de Laborator a Colegiului Medicilor din Romania.

Etichete: medici de laborator, medicina de laborator, medici microbiologi, microbiologia medicala, chimisti laborator, biologi laborator, profesii in sistemul de sanatate, proiect ministerul sanatatii

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Elena Barbul says:

    Corect.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: