Medicii de familie solicita renuntarea temporara la utilizarea cardului de sanatate in asistenta medicala primara

07/10/2020
Medicii de familie solicita renuntarea temporara la utilizarea cardului de sanatate in asistenta medicala primara

Medicii de familie solicita renuntarea temporara la utilizarea cardului de sanatate in asistenta medicala primara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-solicita-renuntarea-temporara-la-utilizarea-cardului-de-sanatate-in-asistenta-medicala-primara/

Reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) spun ca au contestat argumentat prevederile OUG nr. 162/2020 prin care s-a decis reintroducerea cardului de sanatate in reteaua de medicina primara.

De altfel, doctorii precizeaza ca au primit asigurari ca va fi revizuita aceasta masura, insa, de la 1 octombrie 2020, cardul de sanatate a devenit din nou biletul de acces la medicul de familie.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de SNMF, la 7 zile de cand cardul de sanatate a redevenit obligatoriu pentru toate serviciile oferite in cabinete, medicii de familie au tras o linie si au sumarizat efectele acestei masuri impuse de Guvern:

– Au crescut timpii de asteptare pe holurile cabinetelor de medicina familiei si, implicit, interactiunea pacientilor programati sau nu, inclusiv cea a pacientilor cu afectiuni respiratorii, crescand semnificativ riscul de infectare cu SARS-CoV-2;

– A crescut durata de interactiune medic-pacient din considerente pur birocratice si nu prin marirea timpilor dedicati consultatiei;

– Prin functionarea greoaie si uneori lipsa totala a functionarii sistemului informatic se inregistreaza blocaje in care pacientii si medicii stau in asteptare;

– Au fost situatii in care pacientii, deprinsi in ultimele luni sa se prezinte la medicul de familie fara card, au fost nevoiti sa renunte la serviciul medical. Unii au optat pentru reprogramare, insa altii au fost nevoiti sa se intoarca in aceeasi zi. Tot acest demers inseamna timp, cheltuieli si deplasari inutile si, mult mai ingrijorator, expunere la risc de imbolnavire.

– Intreruperea temporara a tratamentelor pentru boli cronice la pacientii aflati in imposibilitatea de a-si ridica reteta si care nu isi permit achizitionarea necompensata a medicamentelor, fie doar si pentru cateva zile.

“Cardul de sanatate poate fi considerat un obiect contaminat, iar tranzitarea acestuia intre pacient-medic-farmacist ii poate pune in pericol pe toti cei care lucreaza cu cardul. Toate cele anterior descrise se petrec in conditiile cresterii alarmante a numarului de imbolnaviri, a suprasolicitarii sectiilor de terapie intensiva si, nu in ultimul rand, a inmultirii accelerate a numarului de decese in randul pacientilor cu COVID-19”, transmite biroul executiv al SNMF in comunicatul mentionat.

Continut educational:

Potrivit sursei citate, reintroducerea utilizarii cardului in asistenta medicala primara nu poate fi parte a unui set de masuri care au ca scop limitarea raspandirii infectiei SARS-CoV-2.

“Cardul de sanatate este utilizat strict pentru verificarea serviciilor acordate de catre furnizorii de servicii medicale si deci un mijloc de control al costurilor in sensul micsorarii acestora prin limitarea accesului la servicii. Reintroducerea cardului nu are nicio legatura cu imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Avem convingerea ca o eventuala economie adusa de masura reintroducerii cardului in medicina de familie prin mult-speratul control al costurilor va aduce prejudicii incalculabile societatii si sanatatii populatiei.”, mai transmit medicii de familie.

In context, SNMF solicita renuntarea temporara la utilizarea cardului de sanatate in asistenta medicala primara, segment cu un rulaj crescut de pacienti.

Etichete: cardul de sanatate, obligatia utilizarii cardului de sanatate, card de sanatate medicii de familie, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Pircalaboiu Lucretia says:

    completare la mesajul anterior .SI NOI MEDICII SPECIALISTI CU ACTIVITATE IN AMBULATOR SUSTINEM PROPUNEREA MEDICILOR DE FAMILIE.

  2. Pircalaboiu Lucretia says:

    Perfect adevarat.Cind nr infectarilor a crescut f mult ,s-a mai introdus un factor de raspindira a virusului.Probabil cei care au luat aceasta hotarire nu au nici cea mai mica idee cu ce se intimpla pe teren .Ar fii bina sa revizuiasca mai repede hotarirea.

  3. Viorica Merisescu says:

    În lunile mai, iunie,… când erau sub 500 de infectați /zi primeam on line rețetele ptr medicamentele compensate. Acum sunt de 5 ori mai mulți, ATI-urile sunt pline și ne obligați să aglomerăm cabinetele medicilor de familie și să ne expunem contaminarii! Să îi lăsăm să consulte urgențele! Rețetele trimise on line reprezintă o soluție civilizată și necesară pe perioada pandemiei și trebuie prelungită pe toată durata acesteia.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: