Medicii de familie solicita caselor de asigurari sa informeze spitalele, laboratoarele si farmaciile ca nu mai este necesara stampila pe bilete si retete

26/07/2018

Medicii de familie solicita caselor de asigurari sa informeze spitalele, laboratoarele si farmaciile ca nu mai este necesara stampila pe bilete si retete

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-solicita-caselor-de-asigurari-sa-informeze-spitalele-laboratoarele-si-farmaciile-ca-nu-mai-este-necesara-stampila-pe-bilete-si-retete/


Medicii de familie din Bucuresti si judetul Ilfov nu vor mai aplica de la 1 august 2018 stampila cabinetului pe documentele – bilete de trimitere, retete compensate si gratuite, certificate de concedii medicale s.a – emise in baza contractelor cu casele de asigurari de sanatate din Municipiul Bucuresti (CASMB), judetul Ilfov (CAS Ilfov) si a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (CASAOPSNAJ).

Casele de asigurari de sanatate au obligatia sa informeze furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale despre modificarile legislative si sa controleze respectarea prevederilor contractuale, scrie intr-un comunicat de presa al AMFB si PMFB.

Avand in vedere modificarile legislative care au avut loc in acest an, precum si Ordinul ministrului Sanatatii si presedintelui CNAS nr 876/824/2017 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr 614 din 28.07.2017, nu mai este necesara stampila cabinetului/unitatii medicale pe documentele emise in baza contractului cu casele de asigurari de sanatate – bilete de trimitere, retete compensate si gratuite, certificate de concedii medicale s.a, conform reglementarilor in vigoare.

“CNAS a publicat aceasta informatie pe site-ul propriu in urma cu aproape un an, pe 30 iulie 2017. Dar iata ca a trecut un an si inca ni se intorc pacienti in cabinete, suparati ca am fi uitat sa stampilam si i-am pus pe drumuri. De fapt nu uitam, ci respectam legea! Pacientii sunt insa refuzati la biroul de internari de la spital, la receptia laboratorului de analize sau in farmacie in lipsa stampilei si trimisi la noi pentru a o aplica. Cei mai multi colegi medici de familie au ales sa continue sa stampileze pentru a nu mai pune pacientii pe drumuri, dar nu este normal sa ignoram o lege din cauza neinformarii altor paliere ale sistemului de asigurari”, a declarat dr. Marina Pircalabu, presedinte Patronatul Medicilor de Familie din Bucuresti -Ilfov (PMFB), conform sursei mentionate.

De asemenea, avand in vedere prevederile Ordinului MS/CNAS nr.674/252/2012, nici pe prescriptiile electronice (retete compensate si gratuite) emise in regim online prin intermediul Sistemului Informatic al Prescriptiei Electronice (SIPE), nu este necesara aplicarea parafei medicului, stampilei cabinetului si nici a semnaturii olografe a medicului, acestea fiind semnate electronic. Mentiunea ca prescriptia a fost emisa online si semnata cu semnatura electronica a medicului se afla in subsolul prescriptiei, se mai precizeaza  conform sursei mentionate.

“De 5 ani, practic de la introducerea retetelor electronice, acestea nu au trebuit semnate, parafate si stampilate, daca erau emise online, adica atunci cand toate elementele sistemului informatic merg. Doar retetele emise offline, adica atunci cand sistemul informatic nu functioneaza bine si nu pot fi semnate electronic, necesita semnatura olografa, parafa si stampila. Oricine isi poate da seama daca reteta este emisa online sau offline pentru ca acest lucru este scris in subsolul retetei. Cu toate acestea, de 5 ani multi dintre noi continuam sa folosim pixul, parafa si stampila pe retetele online pentru ca ne respectam pacientii, refuzati de farmacii!”, afirma si dr. Sandra Alexiu, presedinte Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB).

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Sindromul de intestin iritabil

AMFB si PMFB au solicitat CASMB, CAS Ilfov si CASAOPSNAJ sa informeze corect si complet asiguratii si furnizorii de servicii medicale si medicamente (spitale, laboratoare, farmacii) despre aceste prevederi si sa verifice aplicarea lor, in interesul asiguratilor.

Mai multe informatii despre eliminarea obligatiei aplicarii stampilei pe documente emise, potrivit dispozitiilor OUG 47/2017 , AICI.

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. Nicoleta craciun says:

    Lipsa stampilei rotunde este valabila si pentru concedii medicale? Intreb fiindca la jobul sotului il ameninta cu desfacerea contractului fiindca pe concediul sau nu exista aceasta stampila iar mf spune ca a o pune de la 1 august reprezinta o ilegalitate. El in aceasta situatie ce poate face?ezte intre ciocan si nicovala.

  2. SANDOR says:

    DE CE NU SE MODIFICA FORMATUL RETETEI ELECTRONICE-SA NU MAI FIGUREZE SEMNATURA SI PARAFA

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: