Medicii de familie, singurii doctori care raman cu aceleasi venituri

22/02/2018

Medicii de familie, singurii doctori care raman cu aceleasi venituri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-singurii-doctori-care-raman-cu-aceleasi-venituri-2/


In ultimele saptamani se vorbeste in toate mediile despre faptul ca medicii din spitale si cadrele medicale vor avea salarii ca-n Occident, dar despre cresterea veniturilor medicilor de familie nu zice nimeni nimic.

Dupa toate discutiile despre majoararea salariilor medicilor specialisti, s-ar intelege ca toti doctorii vor avea venituri mai mari, dar realitatea este alta. Medicii de familie, medici specialisti si ei, nu prea vor avea mai multi bani in buzunar, ci din contra.

Ei sunt in prima linie in relatia cu pacientii si singura categorie profesionala medicala care a iesit in strada pentru a cere solutii la criza in care se afla, nu sunt bugetari, nu au nicio treaba cu Legea Salarizarii si, deci, nu primesc niciun leu in plus. In schimb, sunt atinsi de efectele revolutiei fiscale.

“Noi nu suntem salariati, aceasta lege ne exclude complet din orice fel de calcul legat de cresterea finantarii si nu tine cont de faptul ca medicii de familie, ca si medicii de ambulator, sunt privati, ei nu sunt salariati, nu sunt bugetari, sunt platiti de Casa de Asigurari pe valori de puncte si maririle despre care se face vorbire nu ne ating absolut deloc. Mai mult decat atat, noi fiind majoritatea – peste 95% – organizati sub forma de PFA, vom fi puternic loviti de modificarile Codului Fiscal”, a declarat dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei ( SNMF) pentru Ziare.com.
 
Potrivit sursei mentionate, Sandra Alexiu mai atrage atentia ca la acest moment medicii de familie sunt “cvasifalimentari” si, daca vor fi facute si alte modificari fiscale in legatura cu PFA-urile, asa cum a lasat sa se inteleaga ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la sfarsitul saptamanii trecute, “putem sa ne inchidem cabinetele si sa plecam, pentru ca nu mai avem ce face.

In ultimii 4 ani au avut loc zeci de discutii intre medicii de familie si guvernanti, insa fara niciun rezultat.

“Am discutat cu ministri in ultimii 4 ani, inclusiv cu ministrii de Finante si cu secretari de stat, am fost in audiente, le-am explicat, am elaborat un document de pozitie legat de finantare, am organizat o dezbatere legata de finantarea medicinei de familie. Parca vorbim in pustiu, nu are nimeni niciun fel de disponibilitate sa ne auda si sa inteleaga”, a mai spus  dr. Alexiu potrivit Ziare.com.

In ce priveste noua conducere a Ministerului Sanatatii, lucrurile stau la fel. Reprezentantii SNMF  au solicitat de cateva ori pana acum o intalnire cu noua conducere a Ministerului Sanatatii, dar pana acum nu s-a primit niciun raspuns.

Autor: FormareMedicala.ro

10 Comentarii

  1. Croitoru Simona says:

    Ce sa mai vorbim de guvernanti, ca nu le pasa ,daca unii din colegii nostrii din spitale gandesc ca este normal ca ei sa aiva salarii cat de cat decente iar medicii de familie sa fie la limita subsistentei. Dragi colegi cred ca sunte-ti in asentimentul meu, ca si noi am dorii salariu fix, sa nu stim de salariile angajatilor:asistent femeie de serviciu, contabil, deseuri, calculator, incalzire, lumina, concesiune sau chirie, autorizatii si toata hartogaria care nu are legatura cu actul medical . Cred ca tuturor ne este dor sa fim doar medici. De venit ce sa mai vorbesc? In scurt timp,sa se astepte colegii din spitale sa preia si listele noastre. In jud. Olt in zona de nord 90%din medicii in contract cu CAS sunt pensionari,iar 3,4 medici care inca nu au varsta de pensionare,asigura existenta cabinetului gratie garzilor . Ma gandesc din ce in ce mai serios la ofertele zilnice de plecare in alte tari.Pacat ca o tara care cheltuie cu formarea unui medic nu este capabila sa-l pastreze. Odata cu plecarea medicilor de familie se pierd si alte locuri de munca. A se tine cont ca noi oferim si locuri de munca,nu numai cadrelor medicale dar si altor categorii de care depinde functionarea unui cabinet.

  2. draghici danut says:

    mai ana 10000 inmultit cu 12 luni=120000lei, ce salariu dai tu asistentei?acreditarea, cotizatia,impozitul se platesc 1(o data)pe an, cunosc MFcare dupa ce au trecut la acest sistem le-a explodat literalmente nivelul de trai asadar putina decenta nu ar strica..

  3. Florentina says:

    E o strategie pe termen scurt și mediu anunțată de fostul consilier al ministrului sănătății și mai apoi în calitate de Președinte director al Casei Naționale de Sănătate – colonelul medic specialist – prieten și susținător al politicilor de comunicare publice de incriminare a medicilor de familie pusă în aplicare de gruparea VICTOR PONTA – VASILE DANCU prin care populația era @informată prin canale media @ cu mesajul că implementarea cardului de sănătate va evidenția că medicii de familie fură bani anual de 300 de milioane de euro , prin care se urmărește promovarea unor intereselor unor firme din afara României, deranjate de existența asistenței medicale primară. Ghici ce
    fac actualii decizionalii de la București același lucru, dezinformează cu bună știință populația că medici primari va primi 18000 lei brut pe lună iar un asistent 7000 de lei brut, dar nimeni nu suflă o vorbă despre dezastrul financiare în care se află asistența medicală primară asta da cenzură și mai ales un semnal cu privire la falimentul asistenței medicale primare din această țară.

  4. TIUGAN ALEXANDRU says:

    Deci beneficiari ai cresterii salariale ar putea fi doar medicii scolari,de intreprindere, medicina muncii si cei fara contyract cu CNAS?

  5. pallenikovera says:

    Nu, medicii de familie nu sunt singurii doctori care raman cu aceleasi venituri. Si ceilalti specialisti care presteaza in cabinete /ambulatorii au aceeasi soarta. Si aceleasi cheltuieli cu personalul angajat, poate chiar mai mari cu aparatura necesara. Dar cui ii pasa ? Trebuie marita valoarea punctului, astfel incat o consultatie sa aiba o decontare decenta. E jenant ca pe o consultatie sa primesti 28 de lei si pe un tuns sa dai 50 (cel putin!!) Asta e locul doctorului in societatea din Romania.

  6. Manoiu says:

    Ma raliez cu totul spuselor d-nei dr. Alexiu dar chiar nu e nimic de facut pentru a creste valoarea punctelor in medicina de familie? Sa solicitam schimbarea legislatiei ca sa putem sa ne facem auzit punctul de vedere

  7. Horia Beti says:

    Si medicii specialisti di ambulator?

  8. elena PARASCAN says:

    da cand medicii de familie aveau venituri mult peste 10 000 de lei, iar medicii din spitale aveau 3000 ce yiceti_____

    • anna says:

      mai PARASCHIV draga ala e venitul cabinetului ,din care
      plateste asistenta ,chirie ,caldura,imprimate contributia la pensie la sanatate impozit ,acreditarea cabinetului o data pe an ;cotizatia la ordinul medicilor

  9. Mihalcea Madalina says:

    In aceeasi situatie sunt si medicii specialisti din ambulatoriu, cabinete private care nu sunt incadrate in spitale

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: