Medicii de familie si reprezentantii pacientilor cronici sustin cardul de sanatate

16/01/2015
Medicii de familie si reprezentantii pacientilor cronici sustin cardul de sanatate

Medicii de familie si reprezentantii pacientilor cronici sustin cardul de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-si-reprezentantii-pacientilor-cronici-sustin-cardul-de-sanatate/

sandra_alexiuAtat vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu, cat si presedintele Aliantei Nationale Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, au declarat vineri, 16 ianuarie, ca sustin implementarea cardului de sanatate , insa cu unele precizari.

“Bineinteles ca suntem de acord cu cardul. Am spus de la bun inceput sa suntem de acord cu informatizarea si intelegem motivele pentru care a fost introdus. Legea prevede ca exista alternativa la card. Pacientii se duc la medic si cu card si in lipsa cardului, pentru ca stim bine ca multi nu l-au primit. Noi ii primim si cu si fara card, oamenii au nevoie de asistenta medicala”, declarat dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF.

Ea a mai precizat ca potrivit legislatiei in vigoare cardurile care nu au ajuns la pacienti vor fi trimise de Posta Romana inapoi la casele de asigurari de sanatate si de acolo pacientii si le vor putea ridica.

“Nu ne permite legea sa le luam si sa le dam. Legea spune foarte clar: cardul nu face slalom pe unde declara oricine. Legea nu imi permite sa iau cardul de la casa de asigurari de sanatate pe baza unui proces-verbal iar apoi sa il dau pacientului”, a mai afirmat dr. Sandra Alexiu, conform Agerpres.  

De altfel, si Cezar Irimia, presedintele Aliantei Nationale Pacientilor Cronici din Romania, a precizat ca este de acord cu introducerea cardului de sanatate, dar tot cu anumite conditii.

“Cardul de sanatate ar trebui sa reprezinte doar calitatea de asigurat si pentru a face ordine in sistem. Acei bani putini care sunt in sistem sa nu se sifoneze prin diferite gauri negre asa cum s-a facut pana acum. Calitatea de asigurat sa fie stipulata acolo iar serviciile sa fie foarte bine contorizate. Toate lucrurile sa fie foarte bine contorizate”, a declarat Cezar Irimia.

Unii cei care au luat vineri parte la o dezbatere public ape tema cardului de sanatate, au propus existent unor  solutii alternative la card si chiar retragerea proiectului de lege pana la gasirea unor solutii alternative.

A fost invocata lipsa de siguranta a datelor de pe card, faptul ca se “incalca dreptul la viata privata si libertatea de constiinta” si s-a propus chiar existenta unui card fara cip.

Ministerul Sanatatii a organizat vineri,16 ianuarie,o dezbatere publica avand ca tema proiectul privind modificarea HG nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: