Medicii de familie si din ambulatoriile de specialitate se pregatesc de proteste

15/01/2024
Medicii de familie si din ambulatoriile de specialitate se pregatesc de proteste

Medicii de familie si din ambulatoriile de specialitate se pregatesc de proteste

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-si-din-ambulatoriile-de-specialitate-se-pregatesc-de-proteste/

Organizatiile reprezentative ale medicilor de familie si ale celor din ambulatoriile de specialitate din judetul Brasov considera ‘inacceptabile’ recentele propuneri legislative privind finantarea serviciilor prestate de asistenta medicala primara si cea din ambulatorii si solicita revenirea la valorile puncte contractate pana in prezent, luand in calcul inclusiv actiuni de protest in perioada imediat urmatoare.

“Valorile punctelor propuse pentru medicina de familie de 7,7 RON plata per capita si 6.2 RON pentru plata per servicii reprezinta o scadere cu 35% respectiv 22% a valorilor angajate pana in prezent.
Procentul alocat asistentei medicale primare din bugetul sanatatii propus prin proiectul de buget este de 5,9%, departe de procentele decente pentru dezvoltarea asistentei primare ( minim 10%)
Valorile punctelor pentru ambulatoriile de specialitate de 3,3 RON reprezinta o scadere cu 27% fata de cele angajate pana in prezent.”, scrie intr-un comunicat transmis, luni, de Colegiul Medicilor Brasov.

Potrivit sursei citate, aceste modificari se produc in contextul in care bugetul sanatatii este in crestere cu 15%, deci nu poate fi invocata austeritatea si fara a fi oferita nici o explicatie fata de necesitatea sau oportunitatea lor.

“Mentionam ca scaderile finantarii din asistenta primara si din ambulatoriile de specialitate sunt dublate de cresterea fiscalitatii, acestia cotizand din 2024 cu cele mai mari sume din sistemul de sanatate, tocmai la Fondul National de Asigurari de Sanatate! Subfinantarea va afecta grav accesul pacientilor servicii, iar cresterea calitatii si investitiile vor fi blocate. Centrarea in continuare in mod preponderent pe serviciile spitalicesti nu va aduce o imbunatatire a sanatatii populatiei, ci mai degraba adancirea crizei existente.”, mai scrie in comunicat mentionat.

Reprezentantii celor doua segmente de asistenta medicala considera inacceptabila o asemenea propunere de finantare si solicita revenirea la valorile punctelor contractate pana in prezent. Acestia se vor intalni pentru a stabili un plan de actiuni de protest.

Etichete: medici de familie brasov, medici din ambulatoriul de specialitate, protest

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: