Medicii de familie romani catre Primul Ministru al Romaniei

22/02/2016

Medicii de familie romani catre Primul Ministru al Romaniei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-romani-catre-primul-ministru-al-romaniei/

fnpsnmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) organizatii reprezentative ale medicilor de familie la nivel national, doresc sa atraga atentia Primului Ministru al Romaniei asupra unor aspecte sistematic ignorate in sistemul de sanatate.

In Romania, asistenta medicala primara a suferit un declin profund la nivel profesional si financiar incepand din anul 2008. Din 2016, prevederile noului cod fiscal afecteaza direct si discriminatoriu cabinetele medicilor de familie, inregistrati in majoritatea lor ca persoane fizice cu profesii liberale, avand contracte de concesiune cu primariile.

Statul are obligatia de a garanta cetatenilor dreptul la asistenta medicala si deoarece cabinetele medicilor de familie sunt pentru majoritatea cetatenilor unica sursa de asistenta medicala, acest drept poate fi garantat doar prin contractarea serviciilor noastre. Daca un stat doreste sa asigure asistenta medicala tuturor cetatenilor sai este obligat sa investeasca intr-o medicina primara sanatoasa, bine dezvoltata, de calitate, puternic interconectata cu celelalte segmente din sistemul de sanatate.

In fiecare an, organizatiile medicilor de familie au argumentat solicitarea de crestere a finantarii la nivelul medicinii primare ca fiind resursa principala pentru asigurarea asistentei medicale unitare la nivelul intregii populatii. Functionarea acesteia in parametri optimi asigura economii prin degrevarea sistematica a celorlalte paliere ale sistemului de sanatate. Dar acest lucru nu este posibil in lipsa investitiilor.

Solicitam Guvernului Romaniei si in special primului ministru sa intervina pentru cresterea finantarii medicinii primare prin rectificare bugetara care sa aduca medicina primara la nivelul recomandat de Banca Mondiala, adica 12% din FNUASS. Din statisticile oficiale ale CNAS rezulta ca medicina primara acorda mai mult de 70% din serviciile medicale din sistem desi finantarea actuala a aceseia este de cca 6,5 % din FNUASS total.

Majoritatea propunerilor noastre privind actualizarea si modificarea proiectului de Norme la Contractul-cadru s-au lovit de refuzul sistematic al CNAS, motivat prin prevederile deja existente si in curs de aprobare cuprinse in Contractul-cadru 2016-2017. In momentul actual, consultarea profesionistilor este pur formala, deciziile fiind luate deja de reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii.

Din aceste considerente, solicitam primului ministru reintroducerea principiului si activitatii de negociere pentru societatile profesionale si patronatele din medicina primara la nivelul contractului – cadru.

Solicitam primului-ministru prorogarea Hotararii de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015 pana la 1 iulie si prelungirea contractelor actuale prin act aditional (existand precedent) si retrimiterea Proiectului de HG pentru Contractul – Cadru 2016 – 2017 catre Ministerul de resort si CNAS pentru actualizari pe baza negocierii cu furnizorii de servicii de sanatate.

SNMF si FNPMF asigura Guvernul Romaniei de intreaga disponibilitate a medicilor de familie pentru colaborare in vederea asigurarii unor servicii medicale accesibile si de calitate cetatenilor Romaniei.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) este o organizatie profesionala, stiintifica, nonguvernamentala, apolitica, de drept privat, cu personalitate juridica, constituita din organizatii judetene, cu personalitate juridica, ale medicilor de familie din judetele Romaniei si a municipiului Bucuresti.

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federatie patronala care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, sustinerea ai aprobarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. CALATEAN says:

    Da sa avem si sporuri de zona defavorizata si facilitati fiscale pentru cei de la tara semnificative,medicina scolara care pina acum o fac munca voluntara sa fie rasplatita.Cine mai face voluntariat?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: