Medicii de familie: Refuzam sa mai avem un dialog al surzilor!

22/12/2017

Medicii de familie: Refuzam sa mai avem un dialog al surzilor!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-refuzam-sa-mai-avem-un-dialog-al-surzilor/

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au luat act cu surprindere de raspunsul Ministrului Sanatatii cu privire la suplimentarea de buget si de raspunsul CNAS cu privire la discutiile asupra contractului-cadru.

Suplimentarea de care vorbeste domnul ministru si la care se refera ca la „un cadou acordat medicilor de familie”, a fost luata in calcul la precizarea procentului de 5.8% precizat deja de ieri in comunicatul nostru.

Cresterea finantarii anuntata de CNAS nu a fost initiata de CNAS si oricum, pastreaza asistenta medicala primara la acelasi procent din FNUASS, de 5,8%, ca in acest an. Cu aceasta suplimentare procentul alocat AMP abia ajunge la procentul egal din anul in curs si este departe de tinta solicitata de 10%.

Suntem surprinsi de asemenea ca ministrul nu face deloc precizari legate de celelalte puncte ramase in analiza, deoarece finantarea, care dupa cum se vede, a ramas nerezolvata, este doar unul din cele deja precizate. Ne asteptam ca Ministrul Sanatatii sa fie un adevarat mediator, care sa gaseasca solutii problemelor din asistenta medicala primara. Din pacate, pana acum nu am primit decat “intentii” de rezolvare.

Comunicatul MS nu aduce lamuriri nici in privinta debirocratizarii, a flexibilizarii protocoalelor de prescriere, nici a vacantei legale pentru MF. Mai mult, precizam ca ministerul pare sa fi uitat de finantarea centrelor de permanenta, pentru care s-a discutat si agreat un tarif  in urma cu mai bine de o luna, dar nu se regaseste in actualul proiect de buget. Prin urmare, consideram ca invitatia la dialog este strict formala si decidem sa ne mentinem punctul de vedere.

Din pacate, s-a demonstrat in atatia ani ca gestionarul banilor platiti de oameni pentru sanatate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este departe de a fi interesata de nevoile pacientilor! S-au facut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici. S-a ingradit accesul oamenilor la ingrijiri si la medicatia necesara. Scandalurile recente intaresc acest lucru!

Suntem de acord ca este nevoie de dialog, dar un dialog care sa porneasca de la premisa unei schimbari de paradigma, prin care CNAS sa isi asume responsabilitatea fireasca pentru serviciile medicale necesare oamenilor si respectul firesc pe care trebuie sa il acorde medicilor. Nu ne-am dorit “pozitii de forta”, dar din pacate, calea argumentelor a esuat! Tocmai pentru ca am dorit dialogul, am avut mai multe runde de intalniri la CNAS, in buna parte, timp risipit. Exista unele modificari pozitive, dar majoritatea problemelor esentiale au primit raspunsuri de tipul: “vom analiza, vom gandi, vom studia, nu se poate, trebuie modificate alte legi, nu face obiectul contractului” etc.

Contrar celor afirmate in comunicatul CNAS, in afara de depunerea online a actelor la contractare, pe care o facem odata pe an, NIMIC din ceea ce inseamna debirocratizare reala nu afost acceptat! Vom continua sa scriem in multe exemplare retete albe, verzi, galbene, sa avem cate doua imprimate diferite, sa tiparim formulare tipizate, sa strangem scrisori medicale, sa punem oamenii pe drumuri dupa scrisori medicale, sa strangem cupoane de pensii, sa lucram in paralel in aceleasi sisteme informatice care dau rateuri zilnic si in vechile registre si fise prafuite etc etc.

CNAS nu si-a asumat nicio responsabilitate pentru functionarea catastrofala a sistemelor informatice, care chinuie medici si pacienti deopotriva si care genereaza imputari medicilor. Imputarile si sanctiunile curg in continuare pentru motive care frizeaza absurdul si demonstreaza ignorarea continuaa a nevoilor pacientilor de catre cei care le colecteaza banii de asigurari! Noi ramanem vinovatii de serviciu pentru retete date unor oameni care au nevoie de ele, pentru protocoale dinadins neclare, pentru ca nu am refuzat dreptul pacientilor la tratament, pentru ca unii pensionari au cativa lei dobanda in banci!

Vom face tot posibilul ca pacientii nostri sa nu sufere. De altfel, ei stiu bine care este realitatea din cabinete, oricat ar incerca unii sa manipuleze adevarul.

Reamintim ca am decis sa iesim in strada tocmai ca sa nu fim nevoiti sa intrerupem activitatea cabinetelor. De atunci ne zbatem sa gasim solutii si sa avem in dialog adevarat. Desi ni s-a promis sprijin, acesta nu s-a concretizat. Medicii de familie din majoritatea judetelor au decis ca asa nu se mai poate.

Ne dorim sa ne practicam meseria de doctori, nu de administratori ai sistemului. Dorim dialog adevarat si refuzam sa mai avem un “dialog al surzilor”.

Dr. Rodica Tanasescu                                                               Dr. Marina Pircalabu
Presedinte SNMF                                                                      Vicepresedinte FNPMF

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: