Medicii de familie nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate incepand cu 3 ianuarie

21/12/2017
Medicii de familie nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate incepand cu 3 ianuarie

Medicii de familie nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate incepand cu 3 ianuarie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-nu-vor-mai-acorda-servicii-decontate-de-casele-de-asigurari-de-sanatate-incepand-cu-3-ianuarie/

In 15 noiembrie a.c. medicii de familie si pacientii lor protestau in Piata Victoriei impotriva unui sistem de sanatate deteriorat, deviat de la directia fireasca, cauza faptului ca poporul roman este cel mai bolnav din Europa, in ciuda finantarii crescande.

Prim-Ministrul Mihai Tudose si-a manifestat disponibilitatea pentru dialog si in prezenta Ministrului Sanatatii, Ministrului de Finante, Presedintelui interimar al CNAS si Ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a raspunde solicitarilor medicilor de familie, declarand: “Numai Biblia si Constitutia nu pot fi schimbate acum, aici!”

Acest grup de lucru a inceput sa functioneze imediat, zeci de ore de discutii si consultari consumandu-se in echipe paralele care au abordat atat la CNAS cat si la Ministerul Sanatatii debirocratizarea, o noua abordare a asistentei medicale primare, o finantare de tip european, drepturi ale medicilor de familie.
La mai bine de o luna de atunci constatam ca principalele revendicari nu si-au gasit rezolvarea.

Cu exceptia unor minime cosmetizari ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discutiilor purtate in ultima luna sunt doar promisiuni, amanari, prevederi echivoce, propuneri ramase in analiza si refuzuri nejustificate ale propunerilor organizatiilor medicilor de familie.

In locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei, prevede o stagnare la 5.8% !

Cei responsabili de reglementarile din sistemul de sanatate si de asigurarea unei finantari corecte a segmentului de asistenta medicala primara dovedesc o disponibilitatea extrem de redusa de a modifica ceva consistent.

Se constata la propriu ca autoritatea Prim-Ministrului Romaniei este sfidata de functionarimimea unui sistem inert si rigid, incapabil de ameliorari de substanta!

Desi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sanatate, CNAS, Guvernul si Parlamentul Romaniei aleg sa ignore soarta a peste 25 000 de medici si asistenti medicali care ofera servicii medicale intregii populatii a Romaniei.

De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri in Coalitia Solidari pentru Sanatate considera aceasta atitudine o jignire majora adusa pacientilor si profesionistilor din medicina familiei.

Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie anunta ca incepand cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, ca urmare a nesemnarii actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene.
 
Biroul de presa al SNMF

Autor: FormareMedicala.ro

8 Comentarii

  1. Andi says:

    Toti isi bat joc de medicii de familie , ca sa ma exprim elegant

  2. Andi says:

    Contractele oricum se vor semna.
    Se practica de catre CJAS-uri un santaj ordinar fata de medicii de gamilie.
    Esti pus intr-o situatie imposibila:daca nu semnezi de unde castigi cele necesare functionarii cabinetului si pentru traiul zilnic?
    Poate au o solitie extraordinara cei care ne indeamna sa nu semnam.
    Personal nu semnez contractul far astept si solutia mentionata intrucat nu am alte surse de venit.

  3. Andi says:

    Ar trebui introdusa in contract (care oricum sunt din categoria contracte abuzive) o clauza/punct/articol prin care valoarea serviciilor si punctului sa se actualizeze periodic (de ecemplu odata la trei luni) bineinteles nu in minus.
    De asemenea aceste contracte ar trebui negociate real cu fiecare medic in parte nu ca in prezent sa semnezi un contract tipizat doar datele medicului difera.
    Presupun ca personalul CJAS este prea ocupat cu intocmirea de tabele ,tabelase,redirectionare de adrese cu tot felul de cerinte si obligatii, alte activitati extrem de obositoare de acest gen.
    Ei nu au timp sa se deplaseze in teren decat in controale sau sa comamde controale de la ANAF, ITM, alte institutii de acest gen.
    Cand gresesc cei de la CJAS nu li se intampla nimic dar cand greseste medicul de familie (in multe cazuri din imposibilitatea de a putea profesa corect-lipsuri materiale ,subfinantare,functionare defectuoasa programe informaticr,birocratie excesiva,etc.)sunt tratati de cei de la CJAS ca niste gunoaie.
    Contractele se vor semna oricum dar ar trebui introdusa acea clauza/articol/punct susmentionata.
    La Multi Ani tuturor!

  4. Dr.Paldau Ion says:

    Buna ziua! Sunt medic de familie di 1999, de la inceputul””sistemului”‘. Inca de atunci sunt aceleasi probleme, cu aceesi solutie_circ mult-rezolvare deloc. Sa ne amintim ca sunt cabinete de medicina de familie care incaseaza 12.000–20000 lei precum si altele care de abia supravietuiesc. Sunt medici someri, si tineri si mai in virsta, in timp ce unii colegi poseda 2000, 3000, unii chiar si mai multi pacienti. Medicii tineri FUG de mediul rural, normal-nu li se ofera NIMIC. Autoritatile locale investesc sume enorme din saracia noastra in biserici fara enoriasi, in case parohiale folosite doar de o familie, in scoli care nu au elevi, in dotari care nu sunt functionale, in timp ce pentru sanatatea alesilor se aloca-ZERO INFINIT. Ce masuri au luat efectiv asociatiile medicilor de familie timp de 18 ANI, daca situata este aceesi ca la inceput??? Este aceeasi mentalitate a ROMANULUI-daca imi este bine mie nu mai conteaza altii, deci rezultatul “”negocierilor””este in functie de…….??? Mai adaug prevederea STUPIDA din normele de evaluare de a avea asistenta medicala-bine, dar calitatea invatamintului postliceal lasa enorm de dorit. Cursantii platesc pina la 6000 lei pt. 3 ani de “”studiu””, iar cind sunt solicitati la angajare NU STIU NIMIC_ ii pregatim noi si le dam si salar. Unde au fost colegii din asociatiile medicilor de familie cind s-au inchis cabinete din cauza lipsei asistentei, cred ca mai nou in Romania asistentele au parafa si iau deciziile medicale. Cit timp ne ascundem dupa deget, specific romanilor, nu se va rezolva NIMIC. Doar vorbe goale, si tama-tam cu medici si cu alti diferiti indivizi. Vom ajunge ca Franta-desertificare medicala-cei care negociaza de ambele parti isi urmaresc doar propriul interes de grup sau de persoana nu realizarea unui SISTEM MEDICAL SIMPLU, TRANSPARENT, CU DREPTURI SI OBLIGATII CLARE SI PENTRU MEDICI SI PENTRU PACIENTI. Cit timp se va inocula ideea ca doar medicii au nevoie de pacienti, si nu invers, repet, vom ajunge in foarte scurt timp in situatia Frantei. Romania pregateste medici cu bani multi, in timp ce alte tari, cu CAPUL PE UMERI, nu in geanta cu averi, ii angajeaza pe salarii decente pentru un medic. La noi se pune pret pe parlamentari, birocrati, primari si alti “”latratori”””. Situatia este grava si ceea ce este si mai grav este evaluata din birouri de catre niste incompetenti, buni de gura. Va multumesc, desi nu cred ca acest comentariu va fi postat, nici macar “”coafat””. Cu deosebita stima colegilor care nu considera MEDICINA doar o simpla afacere si au facut fata GREULUI DE LA INCEPUT!!

  5. Croitoru Simona says:

    Foarte bine! Numai asa vor realiza ce inseamna medicina de familie. Dragi colegi, trebuie sa fim uniti!Daca vor fi colegi care vor acorda servicii ,nu am realizat nimic.

  6. matei says:

    doamne ajuta sa fie odata unitate intre noi!

  7. dr. vieru ana says:

    nu voi acorda retete si consultatii-cjas-pentru ca sunt in faliment de un an cu cabinetul voi protesta alaturi de colegii mei

  8. dr.Siniavschi Mihaela says:

    Consider aceasta masura de a nu acorda servicii decontate este cea mai buna cale de a atrage atentia.Dar ce vom face cu colegii care vor lucra normal?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: