Medicii de familie nu semneaza actele aditionale la Contractul-cadru daca nu le sunt solutionate revendicarile

12/12/2017

Medicii de familie nu semneaza actele aditionale la Contractul-cadru daca nu le sunt solutionate revendicarile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-nu-semneaza-actele-aditionale-la-contractul-cadru-daca-nu-le-sunt-solutionate-revendicarile/

In urma discutiilor despre Contractul-cadru care au avut loc marti dimineata intre medicii de familie si conducerea CNAS, doctorii au afirmat ca nu vor semna acte aditionale daca revendicarile lor nu vor fi solutionate.  

“Am avut o prima intalnire in calendarul consultarilor. Am transmis aseara modificarile pe care le dorim la proiectul de contract-cadru. (…) Nu am terminat, nu am semnat niciun proces verbal, nu am obtinut nimic. (…) Daca nu se rezolva revendicarile noastre la 1 ianuarie, noi nu mai semnam act aditional. Deja avem rezultate din jumatate dintre judetele care sunt asociate SNMF. Nu vom semna acte aditionale cu CNAS, daca revendicarile noastre nu sunt obtinute”, medicul Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), potrivit Agerpres.

Ea a adaugat ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii CNAS s-a discutat doar o treime din proiectul de contract-cadru si ca au ramas neabordate mai multe revendicari ale medicilor de familie. Potrivit ei, sunt avute in vedere si modificari in legislatie.

“Ieri am depus un document la minister, direct la cabinetul ministrului, despre ce modificari consideram ca ar fi necesare in legislatia secundara si in Legea 95 ca sa ajungem la acel numitor comun de la care am pornit in momentul revendicarilor. Si aici fac referire la procentul alocat din FNUASS catre asistenta medicala primara, care dorim sa fie clar exprimat in contractul-cadru.(…) Primul lucru — asta asigura prima parte dintre revendicarile noastre, cea legata de finantare. Proiectul de buget pe care il discuta acum aloca pe medicina primara 5,24% din FNUASS, deci mai putin decat anul trecut, in conditiile in care noi am solicitat cresterea lui pana la 10%”, a precizat Dr. Alexiu conform sursei mentionate.

A doua solicitare a reprezentantilor SNMF se refera la debirocratizarea cabinetelor medicilor de familie.

“Cand vorbim despre o debirocratizare reala, inseamna sa castigam timp pentru pacientii nostri si sa renuntam la hartii. Am ridicat problema vacantelor medicilor de familie. (…) Avem dreptul la vacanta, avem dreptul sa plecam in concediu medical cand suntem bolnavi, ceea ce practic este aproape imposibil pentru ca ne conditioneaza contractul-cadru sa gasim inlocuitor. Iar daca nu gasim inlocuitor, in contract scrie ca este obligatia caselor sa asigure medici inlocuitori. Dar casele nu au asa ceva, pentru ca exista o lipsa de resurse umane cunoscuta la nivelul sistemului de sanatate din Romania. Daca nu avem medic inlocuitor, pur si simplu nu putem pleca. (…) Nu s-a putut gasi aceasta solutie, nu s-a putut accepta. Noi suntem probabil singurii medici din sistem care nu avem voie sa ne odihnim”, a mai afirmat vicepresedintele SNMF.  

In aceasta saptamana este posibila si o intalnire intre reprezentantii medicilor de familie si premierul Mihai Tudose.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: