Medicii de familie: Increderea pacientilor ne ajuta sa mergem mai departe

07/06/2021
Medicii de familie: Increderea pacientilor ne ajuta sa mergem mai departe

Medicii de familie: Increderea pacientilor ne ajuta sa mergem mai departe

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-increderea-pacientilor-ne-ajuta-sa-mergem-mai-departe/

Cu ocazia Zilei Internationale a Medicului de Familie (19 Mai 2021), Societatea Nationala de Medicina Familiei din Romania (SNMF) a lansat un chestionar pentru a identifica aspecte legate de informarea pacientilor cu privire la vaccinarea anti COVID-19.

Rezultatele celor 1016 chestionare completate de pacienti ce urmau sa se vaccineze in perioada 19.05-31.05.2021, in centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie sau in alte locatii, ne dau forta de a continua lupta impotriva virusului SARS-CoV-2. Din aceste rezultate, este evident faptul ca majoritatea pacientilor (70%) au ales sa se vaccineze din proprie convingere, iar pentru 25,7% consilierea si sprijinul medicului de familie au contribuit la realizarea acestui demers.”, se precizeaza intr-un comunicat al SNMF.

La inceputul campaniei, doar 55,3% dintre pacientii care acum au ales sa se vaccineze erau convinsi de importanta si siguranta vaccinarii, 34,8% aveau indoieli, 5,9% erau speriati si lipsiti de informatii, iar 4,11% erau impotriva vaccinarii.

Motivele de ingrijorare au fost generate sau alimentate de informatiile dintr-o anumita parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%).

Schimbarea atitudinii fata de vaccinare a celor indecisi sau opozanti ai vaccinarii s-a realizat in cea mai mare masura cu ajutorul medicilor de familie (43,3%), respectiv prin intermediul familiei si anturajului (42,1%).

Rezultatele acestui chestionar confirma rezultate ale unor studii mai vechi: relatia pacient-medic de familie este una solida, de incredere reciproca, pe care pacientii se bazeaza. De asemenea, exemplele comportamentale au efect de „pata de ulei” in comunitate. Iar medicul de familie este medicul comunitatii!”, se mai precizeaza in comunicatul SNMF.

Potrivit sursei citate, pilonii esentiali care pot influenta campania de vaccinare sunt medicul de familie si comunitatea, reconfigurarea campaniei tinand cont de aceste rezultate poate fi solutia pentru asigurarea procentului optim de pacienti vaccinati, stoparea pandemiei si revenirea la o viata normala.

Etichete: incredere in medicii de familie, campanie vaccinare anti-covid, vaccinarea la medicul de familie, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Andron says:

    Informații impersonale, birocratizare extrema, epuizanta pentru toate părțile, irelevante, inutile, chiar păguboase.
    Încrederea reala sau utila poate fi câștigată de la persoana la persoana, cea instituțională fiind dominata de varii interese.
    O latura care întristează a “medicinii defensive”.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: