Medicii de familie din Dolj sunt somati sa restituie bani la CAS

19/02/2015
Medicii de familie din Dolj sunt somati sa restituie bani la CAS

Medicii de familie din Dolj sunt somati sa restituie bani la CAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-din-dolj-sunt-somati-sa-restituie-bani-la-cas/

mediciMedicii de familie doljeni, cateva sute, sunt pusi sa restituie Casei de Asigurari de Sanatate diverse sume de bani, care, potrivit lor, nu ar avea de ce sa le fie cerute.

Totul a pornit dupa un control facut de Camera de Conturi Dolj in anul 2012. In urma acestuia, CAS Dolj a trimis medicilor prin posta plicuri in care sunt anuntati ca au fraudat sistemul si ca acesti bani trebuie restituiti.

Motivele pentru care medicilor li se cer banii sunt fie pentru ca ar fi acordat servicii medicale pacientilor intr-o perioada in care acestia erau spitalizati, fie pentru retete acordate pensionarilor cu pensii intre 0 si 700 de lei care ar avea venituri suplimentare.

Sunt si situatii in care medicilor le sunt imputati banii pentru medicamente prescrise de ei.

Medicii de familie din Dolj spun ca pentru anumite cazuri nu ar avea de ce sa restituie acesti bani, atata timp cat exista documente medicale care sa ateste ca s-au incadrat in prevederile legale.

“Functionarul public trebuie sa evalueze orice drept al unei persoane in favoarea acesteia. In acest caz, insa, Curtea de Conturi evalueaza situatii in favoarea statului si nu a cetateanului. S-au facut controale ce tin de spitalizare si pentru asta li se imputa unora banii. De exemplu, daca un pacient era internat la chirurgie, insa in spital nu i se asigurau medicamentele si mai avea si hernie, si boala cronica, venea la noi sa ii acordam tratamentul pentru boala cronica. Dar in controlul Camerei de Conturi aparea ca omul este internat in spital. Conform legii, spitalul trebuia sa asigure toata medicamentatia, dar este diferenta colosala intre ce spune legea si ce se face in realitate”, a declarat medicul de familie Dumitra Gindrovel, citat de publicatia Gazeta de Sud.

 Bani de retete

O alta problema pentru medicii de familie ar fi aceea legata de retetele date pensionarilor cu pensii cuprinse intre 0 si 700 de lei, care ar trebuie sa beneficieze de reteta compensata 90%.

Curtea de Conturi, insa, a depistat cazuri in care acesti bolnavi au primit retete compensate astfel, desi figurau cu venituri suplimentare. In aceste aceste cazuri, la fel,  medicii sunt nevoiti sa restituie banii, chiar daca  la momentul prescrierii, ei nu au avut de unde sa stie ca pecientul mai are si venituri suplimentare in afara de cel declarat.

“Se intampla urmatoarea situatie, omul vine in cabinet si spune ca nu are nici un venit, dar te trezesti dupa aceea ca avea ceva”, a mai spus medicul Dumitra Gindrovel, tot conform ziarului Gazeta de Sud.

Sume imputate pentru prescrierea unor medicamente

De asemenea, medicilor doljeni li se mai cere sa restituie si banii pentru medicamente prescrise fara scrisoare medicala de la specialisti.Si in acest caz, doctorii au un punct de vedere si sustin ca se lovesc de o problema aberanta.

Am prescris acest medicament (…) la indicatia medicului neurolog, pe baza scrisorii medicale, dar Curtea a sesizat ca in acel an protocoalele spuneau ca acest medicament trebuie dat doar o data la trei luni. Dar am dat si lunar, pentru ca asa a cerut neurologul, si asta pentru ca, daca pacientul face accident vascular, un an bolnavul trebuie sa ia lunar acest medicament. Sunt niste notiuni medicale care se bat in cap cu cele contabile. Si pentru asta am fost amendati. Eu am dat banii inapoi pentru sumele legate de pensionari, dar pentru acest medicament chiar nu o sa fac asta, avand in vedere ca am scrisori medicale, pentru ca si aici ar trebui sa restitui cam 1.000 de lei”, a precizat si dr. Cristian Sandulescu, coform aceleiasi publicatii.

“Imputari abuzive”

Patronatul Medicilor de Familie Dolj a facut o sesizare catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu privire la sumele imputate pentru medicamenul pentru afectiuni neurologice, avand in vedere ca mai multi medici s-au aflat in aceasta situatie.

 “A venit raspuns ca, intr-adevar, nu trebuia sa ne impute sumele pentru acel medicament pentru ca este responsabilitatea medicului specialist. In plus, avand in vedere starea de sanatate a pacientului, ce se intampla daca ii dadeai medicamentul o data la trei luni, cum spune protocolul, si omului i se intampla ceva, cine raspundea?”, a mai adaugat medicul Cristian Sandulescu.

Presedintele Societatii de Medicina de Familie din Dolj, dr. Adriana Dogaru, spune ca cei mai multi medici de famile doljeni se afla in aceasta situatie:

“Cam toti medicii au primit aceste adrese. Eu am toate actele prin care pot sa ma disculp, dar nu se tine cont de asta la CAS si asa ca o sa ajung in instanta. Am primit si eu pentru mai multe spete. Am avut pentru o reteta in care nu as fi respectat protocolul, dar eu nu am scris niciodata acea reteta. Sunt imputari abuzive ale Casei. Ei spun ca fac asta in baza unui control al Curtii de Conturi. E abuziv, eu nu am scris reteta aceea, nu e parafa mea, nu e pacientul meu. Am un raspuns al CAS in care spun ca imputa aceasta problema, dupa care au revenit si au trimis-o la Comisia de Arbitraj.”

Pozitia CAS

 Dar, ce spun reprezentantii CAS Dolj?!

“Camera de Conturi Dolj a constatat in anul 2013, ca urmare a auditarii la CAS Dolj a anului bugetar 2012, ca exista furnizori de servicii medicale care au acordat pentru asigurati servicii/prescriptii medicale pe perioada internarii acestora, desi contractul in baza carora se acorda serviciile medicale interzice acest lucru. Pentru aceasta categorie de furnizori de servicii, Camera de Conturi Dolj a dispus masura recuperarii debitelor constatate, prin emiterea unei decizii in acest sens. Prin urmare, pentru punerea in aplicare a acestei decizii, CAS Dolj a transmis acestor furnizori notificari cuprinzand: datele de identificare ale pacientilor pentru care s-au acordat nelegal servicii medicale, perioada spitalizarii acestora, serviciile imputate, sumele aferente etc., notificari urmate de perioada legala de contestatii. Pentru situatiile in care nu s-a achitat suma datorata si nici nu a fost aprobata o contestatie, CAS Dolj a formulat actiuni in justitie, in vederea recuperarii debitelor stabilite prin Decizia Camerei de Conturi Dolj.”

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: