Medicii de familie cer un singur soft pentru card, dosar si reteta electronica

24/02/2014

Medicii de familie cer un singur soft pentru card, dosar si reteta electronica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-cer-un-singur-soft-pentru-card-dosar-si-reteta-electronica/

tuseurectalLa putin timp pana la data teoretica de implementare a cardului electronic, medicii de familie atrag atentia ca inca nu stiu care sunt reglementarile oficiale si cum anume va functiona acest sistem. Mai mult, acestia precizeaza ca nu vor accepta ca dosarul, cardul si reteta electronica sa nu functioneze integrat intr-un singur soft.

Dr. Sandra Alexiu – Cand s-a vorbit de informatizare, in Romania s-a pornit de la sfarsit

Informatizarea sistemului medical ramane o problema si un semn de intrebare pentru medicii de familie.

Logica informatizarii sistemului, din perspectiva medicilor de familie, a fost vazuta invers de autoritati.

Daca medicii de familie considera ca logic este ca pacientul sa aiba card electronic, apoi dosar electronic si, pe baza lor, sa se poata emite reteta electronica, in practica lucrurile s-au intamplat invers.

“Cand s-a vorbit de informatizare, in Romania s-a pornit de la sfarsit. In mod normal pacientul trebuia sa aiba un card pe baza caruia sa se faca dosarul electronic si, la sfarsit, din dosar, sa se poata emite reteta. La noi s-a inceput cu reteta, urmeaza cardul si in cele din urma dosarul”, a precizat dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele SNMF.

Nu exista legislatie care sa fundamenteze dosarul electronic

Medicii de familie precizeaza ca in momentul de fata ei nu stiu ce se va intampla odata cu implementarea dosarului electronic.

Acestia atrag atentia ca nu au informatiile necesare referitoare la legislatie etica, la secretizarea datelor pacientului.

“Noi nu avem in acest moment legislatie care sa fundamenteze existenta dosarului, nu avem legislatie etica legata de existenta dosarului si nu stim ce se va intampla exact”, a precizat vicepresedintele SNMF.

Medicii de familie cer actualizarea datelor pacientilor prin SIUI

Chiar daca de un an, medicii de familie au cerut sa li se furnizeze datele pacientului, daca se incadreaza in reteta compensate 0-700, daca e internat sau daca e elev sau student, nu s-a intamplat nimic.

“Nu se realizeaza pentru ca e mai bine ca raspunderea sa nu fie la Casa de Asigurari ci la medicul de familie”, a precizat dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF.

Medicii nu vor lucra sub trei softuri diferite

Functionarea integrata, intr-un singur soft, a cardului, dosarului si retetei electronice este conditia medicilor de familie pentru a accepta informatizarea sistemului.

Medicii doresc un singur soft pentru eficientizarea timpului pierdut in completarea datelor pacientului cand ar putea folosi direct baza de date personala.

“Daca reteta electronica, cardul si dosarul nu vor functiona integrat, intr-un singur soft atunci nu vom accepta sub nicio forma sa lucram in trei softuri diferite si sa nu avem baza de date pe care ne-o formam de atatia ani”, a adaugat presedintele SNMF.

Dezbaterea integrala despre pachetul de baza, imputarile care inca se aduc medicilor si posibilitatea ca medicii sa lucreze sub coordonare 112, aici.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie