Medicii de familie cer sa fie feriti de sanctiuni

11/05/2015

Medicii de familie cer sa fie feriti de sanctiuni

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-cer-sa-fie-feriti-de-sanctiuni/

O noua lege a malpraxisuluiPatronatului medicilor de familie a inaintat o scrisoare conducerii CNAS prin care cere adaugarea in legislatie a unei prevederi referitoare la faptul ca niciun medic nu trebuie sancţionat daca acorda servicii in afara cardului in continuare.

 In documentul transmis presedintelui CNAS, Federaţia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), atrage din nou atentia asupra derapajelor din sistemul medical actual, incepand cu data implementarii cardului de sanatate.

“Din cauza multiplelor probleme aparute ca urmare a blocarii frecvente a sistemului informatic e-Card al CNAS, cu imposibilitatea de a acorda servicii medicale asiguratilor si a declaratiilor in contradictie cu prevederile legislative, va solicitam completarea Ordinului nr. 388/186/2015 la art.1 alin. 3 cu specificatia ca *medicii de familie nu vor fi sancţionati* prin imputari sau neplata serviciilor in cazul acordarii serviciilor medicale persoanelor fara card operational”, se arata in scrisoarea adresata de medicii de familie conducerii CNAS.

Potrivit documentului, toti medicii de familie si-au respectat obligatia contractuala privind achizitia de cititoare de carduri, schimbari de token-uri pentru semnarea electronica, acces la internet corespunzator, platind sume importante in acest scop.

“Functionarea sistemului informatic e-Card este in totalitate in responsabilitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate”, mai precizeaza membrii FNPMF, citati si de adevarul.ro.

Scrisoarea transmisa catre CNAS luni, 11 mai, mai contine si solicitarea de a trece in sarcina Casei a intervenţiile de deblocare a cardurilor blocate.

“Va solicitam sa dispuneti catre toate Casele Judetene de Asigurari aflate in subordinea CNAS sa stabileasca persoane de contact din cadrul departamentelor IT responsabile cu aceste atributii de a debloca toate cardurile blocate din judet. De asemenea solicitam ca programul si datele de contact ale persoanelor desemnate sa fie trecute pe site-ul fiecarei case judetene si la intrarea in aceste institutii, spre informarea tuturor pacientilor asigurati. Medicii ofera pacientilor servicii medicale programate de care au nevoie, nu trebuie sa piarda timpul cu deblocari de carduri”, se mai arata in scrisoarea adresata Casei Nationale de Asigurari.

De asemenea, se mai solicita precizarea oficiala cu privire la activitatea sau nu a cardului primit de o persoana care este neasigurata in sistemul informatic si ca, odata cu validarea e-rp cu cardul, casele de asigurari sa renunte in a mai solicita si formular de reţeta pe hartie, “reteta putand fi gasita cu ajutorul cardului utilizat si in farmacii”.

 

1 Comentarii

  1. Catalin Petrencic says:

    Va rog sa scoateti acest material. Contine erori grave si ne afecteaza imaginea.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati