Medici: Incidenta diabetului in partea de Nord-Est a tarii e mai mare cu 6,7% decat media nationala

12/11/2018

Medici: Incidenta diabetului in partea de Nord-Est a tarii e mai mare cu 6,7% decat media nationala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medici-incidenta-diabetului-in-partea-de-nord-est-a-tarii-e-mai-mare-cu-67-decat-media-nationala/

Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Romulus Timar, spune ca in zona de Nord-Est exista una dintre cele mai mari incidente ale diabetului la nivel national.
Specialistul a precizat ca in regiunea de Nord-Est prevalenta diabetului este cu 6,7% mai mare decat media nationala.

“Potrivit unui studiu epidemiologic PREDATOR, in judetele Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui 12,38% din populatia adulta, de 20 – 79 de ani, sufera de diabet zaharat. Situatii asemanatoare mai sunt doar in Muntenia – 13,39%, respectiv in zona Bucuresti – Ilfov unde incidenta este de 12,79%. Din pacate, nu toti cei care sufera de diabet stiu ca sunt bolnavi. Doar una din doua persoane este diagnosticata cu diabet, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii lor. Asta pentru ca, in lipsa unei ingrijiri atente, cu monitorizare permanenta a valorilor glicemice, diabetul cauzeaza complicatii grave, care afecteaza intregul organism. Ma refer la aparatul cardiovascular, la rinichi, nervii periferici, si se poate ajunge chiar si la orbire”, a precizat Timar, conform Agerpres.

Continut educational:

“Cand am pornit acest studiu ne asteptam ca in Ardeal si in Banat sa fie cele mai mari procente, probabil de vina fiind mitul ca acolo se consuma multa ‘slana’, grasimile animale fiind unul dintre factorii de risc pentru diabetul zaharat. Surpriza a fost teribila. Sudul tarii si Moldova. Nu stim care este cauza. E greu de stabilit cauza – efect”, a spus si medicul Maria Mota, initiatorul stiintific al Campaniei nationale ‘Controleaza-ti diabetul’, conform sursei mentionate.

In perioada 10 – 14 octombrie la Iasi se desfasoara o serie de evenimente reunite in cadrul celei de a XI-a editii a Campaniei nationale ‘Controleaza-ti diabetul’. Sunt incluse manifestari dedicate atat publicului larg, persoanelor cu diabet, dar si medicilor.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati