Medici expusi agresiunilor fizice si verbale

06/05/2015

Medici expusi agresiunilor fizice si verbale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medici-expusi-agresiunilor-fizice-si-verbale/

Cheltuielile privind asistenta medicala de urgenta ar putea fi finantate din bugetul de statColegiul Medicilor Bucuresti a prezentat un raport in care specifica faptul ca peste 80% dintre medici au fost expusi unei agresiuni verbale.

Datele din raport mai arata unii dintre acestia, intr-un procent semnificativ, au fost si victime ale agresiunilor fizice, iar 50% din totalul de medici chestionati au declarat ca agresiunile verbale, fizice sau de alta natura produse in timpul exercitarii profesiei le-au afectat sanatatea, calitatea vietii sau activitatea.

Acest studiu a fost realizata de Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), iar reprezentaantii institutiei spun ca de fapt, numarul oficial de este mai mic decat cel real.

“Pozitia noastra este ferma: o politica de “toleranta zero” fata de agresiune si violenta la locul de munca este singurul remediu”, a afirmat prof. dr. Ioan Lascar, presedintele CMMB.

“Nici cazurile de agresiune, nici consecintele acestora asupra personalului medical nu au fost inregistrate sistematic si nu exista mecanisme unitare de raportare sau proceduri scrise pentru a manageria acest tip de incidente”, a declarat si Georgeta Ionescu, directorul Fundatiei CMMB.

Majoritatea medicilor care au fost victime ale violentei la locul de munca nu a depus un raport oficial al evenimentului pentru a semnala violenta fizica sau abuzul verbal.

Studiul pilot de cercetare privind expunerea la agresiune in exercitarea profesiei se bazeaza pe raspunsuri furnizate prin intermediul unui chestionar de opinie constand in 23 de intrebari.

Chestionarele autoadministrate au fost difuzate si ulterior colectate cu sprijinul administratiei a 21 de spitale si Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (din cele 850 de exemplare distribuite la 40 de spitale). S-au returnat si prelucrat 541 chestionare completate de medici, reprezentand 39 specialitati medicale.

Principalele REZULTATE ale studiului:

85% dintre participanti s-au confruntat cu agresiuni verbale iar 10.2 % cu agresiuni fizice, in timp ce 14.2% din toti cei intervievati considera ca nu au avut asemenea incidente.

48 % dintre cei care au fost victime ale violentei la locul de munca nu au depus un raport oficial al evenimentului pentru a semnala violenta fizica sau abuzul verbal.

Doar 47.3% dintre cei care au consemnat ca au fost agresati fizic (in total declarand 176 agresiuni fizice) s-au adresat politiei.

Cresterea numarului de incidente, frecventa dar si severitatea impactului, fac ca unii profesionisti de ingrijire a sanatatii sa sufere de simptome date de stres si epuizare (36.8 %), si in anumite cazuri de tulburari datorate unui stres post-traumatic (2.9 %).

58.9% dintre cei 460 care au fost agresati respectiv 50% dintre respondenti declara ca agresiunile verbale, fizice sau de alta natura produse in timpul exercitarii profesiei le-au afectat sanatatea, calitatea vietii sau activitatea.

15.7% apreciaza ca violenta a avut un impact negativ asupra familiei si asupra calitatii vietii lor.

72.4% dintre participantii la studiu efectueaza timp suplimentar de lucru, intre una si 32 ore saptamanal, cu o medie de 7.95 ore saptamanal.

In Bucuresti sunt inregistrati cca. 14.500 medici: din care 68% femei, 32% barbati.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: