Medici de familie amendati cu mii de lei

28/10/2013

Medici de familie amendati cu mii de lei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medici-de-familie-amendati-cu-mii-de-lei/

Medici de familie amendati cu mii de leiMedicii de familie se confrunta cu o noua problema administrativa care depaseste atributiile de ordin medical. Conform declaratiilor presedintelui SNMF, dr. Rodica Tanasescu, din ce in ce mai multi medici de familie sunt amendati pentru eliberarea de retete in regim compensat de 90% acordate pacientilor ale caror venituri depaseau suma specificata prin lege, venituri insa nedeclarate de pacienti catre medicul de familie.
Printr-o prevedere de protectie sociala, pacientii cu o pensie mai mica de 700 Ron pot primi medicamente de pe lista B (care in mod normal se compenseaza cu 50% din pretul de referinta) in compensare de 90%, ca si in cazul medicamentelor considerate esentiale pentru nevoile medicale obisnuite, din lista A.

Medicul de familie nu trebuie sa verifice sursele de venit ale pacientului

“Noi avem obligatia sa retinem talonul de pensie al pacientului care are pensia mai mica de 700 de lei. Din pacate au fost situatii in care pacientul mai avea mici surse de venit din alta parte, despre care poate nici pacientul nu a realizat ca reprezinta o sursa de venit care trebuie raportata. CNAS ne-a adus in situatia sa platim noi cand ANAF-ul si Curtea de Conturi au constatat ca anumiti pacienti mai aveau si alte surse de venit de care medicul de familie nu stia.

Presedintele SNMF a specificat ca este de datoria Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa rezolve aceasta problema fiscala, si nu a medicilor de familie. In cazurile in care veniturile anumitor pacienti depasesc suma de 700 de lei, suma care le permite sa primeasca medicamente in compensare de 90% din pretul de referinta, CNAS ar trebui sa anunte medicii de familie despre aceste cazuri printr-un sistem informatic unic integrat.

“In fapt, medicul de familie nici poate face aceasta verificare deoarece nu este organ fiscal. Medicul este amendat chiar daca solicita si obtine de la pacient o declaratia pe proprie raspundere privitor la suma veniturilor acestuia. Consideram ca a se imputa medicului de familie aceste retete, este imoral si incorect”, a declarat dr. Rodica Tanasescu.

“Nu mi se pare normal ca medicul sa fie penalizat”

In conditiile in care pacientul este internat pentru o problema acuta si spitalele nu au resurse financiare suficiente pentru medicatia necesara pacientilor cu patologii cronice, acestia se adreseaza medicului de familie.    

“Medicul de familie le-a dat reteta pentru restul patologiei si i s-a imputat aceasta reteta. De altfel oricum mi se pare imoral sa imputi medicului reteta pentru patologia cronica daca este internat atata timp cat stim ca spitalele nu dau medicatia necesara pacientilor pentru ca nu au banii necesari.Nu mi se pare normal ca medicul sa fie penalizat si sa i se retina sume extrem de importante pentru aceste retete. Sumele sunt de la cateva sute de lei la cateva mii de lei”.

In trecut astfel de cazuri, medici de familie amendati datorita neputineti de a verifica toate sursele de venituri ale pacientului, erau sporadic. Acum insa sunt deja foarte multe astfel de situatii. Presedintele SNMF a cerut CNAS sa transmita permanent medicilor de familie informatiile care certifica in fiecare caz calitatea de pensionar cu mai putin de 700 de lei si fara alte surse de venituri.

Aceasta discutie a avut loc la Conferinta de lansare a Campaniei “Spune ce ai pe inima”, primul demers de evaluare a riscului cardiovascular si de informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale.

Campania este organizata de Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Neurologie, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.

Autor: Anamaria Blanaru

6 Comentarii

 1. popescu sorin says:

  LA CE MAI FOLOSESTE MIROBOLANTUL SIUI???
  Pentru ce s-au platit atatia bani pe el daca datele furnizate sunt eronate????Posibil sa fie astfel prelucrate sa mai ia bani , legal, si de la medici ( ca oricum au salarii prea mari)….
  V-ati gandit ca poate toate aceste lucruri sunt facute CU BUNA STIINTA??????????

 2. Gilly Graur says:

  Eu am avut mai mult noroc, mi s-a imputat o singură rețetă de 27 de lei, deoarece pacientul figura internat, deși venise cu scrisoare medicală. Ar trebui ca fiecare spital să introducă în SIUI toate internările în termen de 24 de ore, la fel și externările, iar acest program să ne anunțe că bolnavul figurează internat și să nu ne lase să prescriem vreo rețetă sau altă trimitere. De asemenea ar mai trebui ca SIUI să ne indice clar de unde a mai luat bolnavul o rețetă cronică în luna respectivă și ce medicamente i s-au dat. Și ar mai trebui ca CNAS să oblige toate farmaciile să aibă la vânzare produsul cel mai ieftin și să vegheze ca întotdeauna ele să elibereze bon fiscal. Dacă un farmacist nu dă bon pacientului, îi poate cere o sumă mult mai mare, care va depăși valoarea ei ”la liber”. În acest caz asiguratul nu va mai trece pe la MF, ci își va lua medicamentele cu banii jos, iar noi vom pierde consultații și ne va scădeda venitul.

 3. GHEORGHIU CONSTANTIN says:

  Sunt de acord cu cele relatate mai sus.SNMF si PNMF trebuie sa adune URGENT date despre aceste abuzuri si sa se dea in judecata casele judetene.Nu trebuie lasati medicii sanctionati pe nedrept la cheremul CJAS.Daca nu actionam urgent
  vor urma si alte abuzuri.Acest”mariaj”nefericit intre o meserie umana(medic)si o banca-cnas(dura,fara emotii,fara empatie)duce la astfel de abuzuri.Sunt foarte multe de spus.Deocamdata atat.

 4. Budulan Ene Jacqueline Karina says:

  Nu sunt de acord sa devenim inspectori fiscali in numele Caselor de Asigurari avand obligatia sa controlam statutul fiscal al pacientului pentru retetele sociale iar referitor la internarile in spital de cele mai multe ori pentru economisirea cheltuielior cu ziua hoteliera de spital , pacientilor l-i se da drumul acasa cu 1-2 zile mai repede iar biletele de iesire se dau din spitale din criza de timp pentru tehnoredactare dupa o saptamana, de aceea este o situatie necontrolabila de noi cu toate ca l-e luam pacientilor declaratii scrise ca nu sunt internati in spital la data eliberarii retetei. In mod normal ar trebui gasita o solutie pentru a n-i se comunica si noua medicilor deoarece pacientii nu sunt intotdeauna bine informati.

 5. Ionescu Madalina says:

  Pensionatii medical care au pensie mai mica de 700 lei nu figureaza la aceasta categorie de asigurati in SIUI. Ei figureaza la categoria pensionari si atit sau la handicap(?!). Baza de date pe care Casa de Pensii o trimite la CAS contine multe erori in ceea ce priveste pensionarii 0-700 lei. Exista INTERNARI FICTIVE cind pacientul este de fapt acasa si vine la cabinet dupa reteta in timp ce el figureaza internat in spital. Aceste imputatii nedrepte reprezinta o sfidare si o intimidare la adresa mf. CAS ar trebui sa faca ordine in baza de date din SIUI si atit timp cit medicul de familie are copiile documentelor si declaratia pacientului care atesta o anumita calitate de asigurat sa nu-i fie imputate greselile institutiilor care nu furnizeaza informatii corecte! Atit timp cit exista SEMNATURA asiguratului in registrul de consultatii pentru o reteta aceasta nu poate fi imputata medicului de familie pe motivul ca pacientul este internat (FICTIV) in spital. Faptul ca organizatiile care reprezinta medicii de familie (Colegiul Medicilor, Patronatul si Societatea medicilor de familie) nu au actionat in judecata Casa de Asigurari de Sanatate pentru aceste abuzuri (au lasat mf sa se lupte pe cont propriu cu sistemul) ne face sa nu mai credem ca aceste organizatii ne protejeaza interesele si pe viitor NU MAI ARE ROST SA PLATIM COTIZATII DACA TOT NU NE APARA SI TREBUIE SA NE DESCURCAM SINGURI. Ma asteptam ca aceste organizatii sa organizeze manifestari de protest in toata tara care sa ajunga pina la greva generala daca este cazul. Comentariile liderilor in presa nu ne ajuta si nici nu putem plati cheltuielile de functionare ale cabinetelor mf cu vorbe. In acest moment pentru mf sunt importante doar FAPTELE.

 6. cohn sorin raul says:

  Este foarte corect tot ce s-a prezentat aici.Mi-au fost imputate retete eliberate unor bolnavi cu afectiuni cronice cu medicamente pe care acestia le utilizeaza permanent,une ori chiar de mai multi ani ,pentru ca la data respectiva erau internati pentru afectiuni acute sau afectiuni noi posibil cronice in curs de investigare.Apartinatorii acestor pacienti au venit si mi-au cerut retetele respective motivind exact faptul ca de exemplu intr-un serviciu de chrurgie nu se trateaza si bolile cronice dindomeniul cardiologiei,psihiatriei,medicinei interne,etc.sau pentru ca spitalul respectiv nu are fonduri pentru asa ceva.Cred ca trebuie rezolvata aceasta problema pentru ca este o timpenie sa mi se ia bani deoarece sistemul nu are el suficienti bani si este si prost conceput.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Medicii din centrele de vaccinare isi primesc salariile restante din august

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citu, despre certificatul verde Covid: Chiar nu este nicio discriminare

Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice