Stiri medicale

Medicamentele sub observatie, marcate cu triunghi

Data ultimei actualizari: 08/03/2013

poza medicamente monitorizateComisia Europeana a decis joi ca incepand cu luna septembrie a.c., medicamentele aflate sub observatie speciala sa fie marcate cu un triunghi inversat, regasit in prospectul acestora. Simbolul va ajuta atat pacientii, cat si personalul sanitar sa obtina mai multe informatii despre “posibilele efecte secundare ale unui medicament”, a afirmat comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg.

Pentru incurajarea implicarii pacientilor in studiul efectelor secundare ale medicamentelor, Comisia Europeana a hotarat si includerea unui text specific in prospectul fiecarui medicament, prin care pacientilor le este solicitat sa raporteze orice reactie adversa a tratamentului medicamentos.

Toate medicamentele autorizate dupa 1 ianuarie 2011, care contin o substanta active noua, medicamentele biologice, precum vaccinul sau produse derivate din plasma autorizate incepand cu 2011 si produsele despre care se cer informatii suplimentare dupa autorizare vor fi marcate cu simbolul triunghiului inversat.

Comisia Europeana a mai subliniat ca toate medicamentele prezente pe piata sunt in permanenta monitorizate, astfel incat sa fie garantata siguranta pacientilor. De asemenea, oficialii Comisiei Europene au tinut sa precizeze ca “sistemul comunitar de supraveghere a medicamentelor  este unul dintre cele mai avansate si mai complete din lume si garanteaza un inalt nivel de protectie a sanatatii in intreaga Uniune”.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Comentariile sunt inchise.