Medic (Spitalul de Arsi Bucuresti): Accidentul transfuzional nu a fost cauza decesului femeii

13/07/2016

Medic (Spitalul de Arsi Bucuresti): Accidentul transfuzional nu a fost cauza decesului femeii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-spitalul-de-arsi-bucuresti-accidentul-transfuzional-nu-a-fost-cauza-decesului-femeii/

test-sangePurtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi din Bucuresti spune ca accidentul transfuzional produs in cazul femeii muscata de caine nu a fost cauza decesului acesteia, in conditiile in care pacienta avea o leziune grava. Declaratia vine in urma unei stiri in care se spune ca femeia a murit dupa ce i s-a administrat sange dintr-o grupa gresita de sange.

“Este vorba de o pacienta care a venit in Urgenta in garda dinspre 13 spre 14 iunie. O leziune extrem de severa: muscata de caine la nivelul antebratului, cu ambele oase rupte, mana atarna intr-un lambou de carne. A fost internata, s-a intervenit de urgenta in sala, s-a reintervenit pentru hemostaza. Pacienta cu soc hemoragic si stare generala destul de grava. A fost nevoie de administrarea unor produsi de sange, in speta masa eritrocitara. Atunci, in noaptea aceea, s-au intamplat niste vicii de procedura si pacienta a primit un grup de sange pe care nu trebuia sa il primeasca. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate masurile necesare. Pacienta a mai fost la noi in spital sapte zile, i s-au facut sedinte de dializa. A decedat, cam la sapte zile distanta, dar, dupa parerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional — dupa cum a aparut pe la dumneavoastra ca a fost ucisa dintr-un accident transfuzional. Sigur ca da, la starea ei generala grava, un accident transfuzional, a carui unica manifestare a fost insuficienta renala acuta, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”,  a declarat medicul Adrian Stanculea, potrivit Agerpres.

El a mai precizat ca acest caz a fost raportat la DSP si la Centrul de Transfuzii, conform legislatiei, iar comisiile de disciplina inca isi desfasoara activitatea.

“Incercam sa lamurim si noi local, sa vedem exact unde anume a intervenit incidentul. Sunt o gramada de supozitii, lumea da declaratii si local, la nivelul spitalului”, a mai mentionat purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi.

Purtatorul de cuvant a adaugat ca, in cazul in care transfuzia gresita ar fi fost cauza decesului, atunci acesta ar fi survenit imediat, nu la sase zile distanta.

“Eu, ca si accident post-transfuzional, pot sa va spun ca la momentul acela pacienta avusese trei sedinte de dializa, era fara birilubina crescuta, fara retentie azotata”, a mai mai explicat el, conform sursei citate.

Miercuri, 13 iulie, purtatorul de cuvant al al Ministerului Sanatatii a facut referiri la acest caz.

“Incidentul a fost in data de 13 iunie si a fost raportat in 27 iunie. Este vorba despre o femeie in varsta. In urma transfuziei femeia a intrat in soc postransfuzional”, declarat Laurentiu Colintineanu,  purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, citat de Agerpres

El a precizat ca ministerul a dispus Inspectiei Sanitare efectuarea unui control.

“Am dispus controale Inspectiei Sanitare, am tras concluzii si am suspendat activitatea unitatii de transfuzii. In acest moment, daca un pacient are nevoie de transfuzie trebuie sa se ia legatura cu Centrul de transfuzii Bucuresti pentru ca specialistii acestuia sa vina sa le faca testele de grupa si sa le livreze sangele numai pentru acel pacient. Activitatea unitatii de transfuzii de la Spitalul de Arsi a fost suspendata din cauza ca aceasta functiona fara autorizare. Controlul a avut loc pe 1 iulie. Pe data de 8 iulie s-a suspendat activitatea”, a mai explicat Laurentiu Colintineanu conform sursei citate.

 

 

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: