Medic: Registrul de cancer, un instrument de insemnatate capitala in oncologia moderna

25/05/2023
Medic: Registrul de cancer, un instrument de insemnatate capitala in oncologia moderna

Medic: Registrul de cancer, un instrument de insemnatate capitala in oncologia moderna

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-registrul-de-cancer-un-instrument-de-insemnatate-capitala-in-oncologia-moderna/

Registrul de cancer reprezinta un instrument de insemnatate capitala in oncologia moderna”, afirma prof.univ.dr. Patriciu Achimas-Cadariu.

“Este o colectie de date privitoare la pacienti: date demografice, caracterizari ale tumorii, ale extinderii ei, modul in care evolueaza sub tratament sau fara tratament si din care putem obtine informatii privind incidenta cu care apar unele cancere. Asta ne ajuta sa ne pregatim serviciile pentru a face fata nevoilor intr-o localizare specifica. De asemenea, ne arata daca identificam bolile in timp util si daca le-am tratat bine sau nu. Putem verifica daca datele noastre de supravietuire sunt in concordanta cu ale institutiilor etalon in domeniu si ne arata calea de urmat.”, afirma Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj Napoca, pe pagina de Facebook a institutiei medicale.

Potrivit medicului, registrul de cancer ar permite planificarea dupa nevoi, atat infrastructura si specialistii pe subdomenii, cat si furnizorii de medicamente specifice, inclusiv dimensionarea corecta a serviciilor de chimioterapie, radioterapie, chirurgie, anatomie patologica sau psihologie oncologica.

“Nu poti vorbi serios despre Oncologie fara a avea in spate un astfel de suport. Noi avem un sistem eterogen, in care pacientii se trateaza in multiple institutii, iar raportarea cazurilor nu se face sistematic, ceea ce ingreuneaza munca medicului curant. Registre de cancer regionale au fost create, prin eforturi locale, la Cluj si la Timisoara, dar Ministerul Sanatatii le-a anulat finantarea.”, a mai afirmat medicul clujean.

Sursa foto: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta”, Cluj-Napoca

Etichete: registrul de cancer, oncologie, patriciu achimas-cadariu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: