Medic: Nu consumati carne de porc daca nu a fost verificata printr-un examen trichineloscopic

14/12/2022
Medic: Nu consumati carne de porc daca nu a fost verificata printr-un examen trichineloscopic

Medic: Nu consumati carne de porc daca nu a fost verificata printr-un examen trichineloscopic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-nu-consumati-carne-de-porc-daca-nu-a-fost-verificata-printr-un-examen-trichineloscopic/

Decembrie este luna in care nu putini sunt cei care sacrifica porci in gospodariile taranesti si, mai apoi, consuma carnea sub diferite forme. Inainte de a prepara toba, caltabosul, sangeretele, carnatii sau alte produse, este necesara realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea daca nu cumva carnea este infestata cu Trichinella Spiralis, un nematod (vierme cilindric), spun medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Boala parazitara provocata de acest vierme este trichineloza

“Viermele ajunge in corpul uman prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, provenita de la animale infectate, de obicei porci sau mistreti. Rozatoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea in mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini, si este cauzata de consumul aceluiasi aliment. Dupa ce carnea infestata cu Trichinella Spiralis ajunge in intestinul omului, parazitii se inmultesc si patrund in sange, iar apoi in muschii striati unde se inchisteaza si impiedica functionarea corespunzatoare a acestora. Exista, insa, posibilitatea ca parazitii sa ajunga si in alte organe, si vorbim de plamani, inima sau chiar in sistemul nervos”, declara asist. univ. dr. Ovidiu Rosca – medic primar boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Principalele simptome sunt: febra, dureri de cap, eruptii cutanate, tulburari digestive (greturi, varsaturi, diaree, dureri abdominale), edeme faciale insotite de conjunctivita si chiar hemoragii. Primele simptome apar la o zi, doua, dupa consumul de carne infestata. Exista posibilitatea afectarii muschilor respiratorii, ceea ce duce la aparitia unor tulburari de respiratie. In unele cazuri, insa, in infectiile severe, pot aparea complicatii cardiace, pulmonare sau chiar neurologice. Aritmiile, insuficienta cardiaca, miocardita, pneumonita, encefalita, meningita sau convulsiile sunt cateva dintre complicatiile care apar in unele cazuri si pot duce la decesul persoanei bolnave.

“Multa lume inca refuza sa testeze carnea de porc pe o cumpara din gospodariile private. Examenul trichineloscopic nu este unul complicat. Se recolteaza probe din musculatura intercostala, pilierii diafragmatici sau din partea musculara a diafragmei situata in apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat.
Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat in doar cateva minute. Trebuie spus ca sararea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigura distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse in cazul inghetarii carnii de porc, timp de aproape trei saptamani, la o temperatura de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug in cazul gatirii carnii la o temperatura de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastra este, insa, efectuarea controlului veterinar al carnii de porc sau mistret”, mai spune asist. dr. Ovidiu Rosca – medic primar Boli Infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Medicii mai precizeaza ca, in cazul in care, dupa consumul de carne sau preparate din carne de porc, apar simptomele unei toxiinfectii alimentare este necesara prezentarea de urgenta la medic, deoarece, cu cat parazitarea este mai intensa, cu atat forma clinica de boala este mai severa.

 

Etichete: trichineloza, examen trichineloscopic, carne de porc, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: