Medic: Este posibil ca epilepsia sa fie subdiagnosticata in Romania

12/02/2020
Medic: Este posibil ca epilepsia sa fie subdiagnosticata in Romania

Medic: Este posibil ca epilepsia sa fie subdiagnosticata in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-este-posibil-ca-epilepsia-sa-fie-subdiagnosticata-in-romania/

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, spune ca Romania are nevoie de un pact pentru epilepsie pentru un mai bun management in urgenta privind aceasta afectiune.

“Avem nevoie de un pact pentru epilepsie in cadrul unui pact national pentru sanatate. (…) Problemele punctuale care pot fi rezolvate impreuna de autoritatile din domeniul sanitar – acel numar de urgenta despre care tot se vorbeste de atatia ani si nu a fost implementat, o mai buna functionare si un mai bun management in urgenta al crizei epileptice la copii si o nominalizare a centrelor medicale unde pot fi transportati si tratati rapid acesti copii. Pe toata durata mandatului, vom milita ca pacientii din Romania sa aiba aceeasi sansa de tratament ca si omologii lor europeni”, a spus declarat Victor Costache, citat de Agerpres.

De asemenea, Dana Craiu, presedintele Societatii Romane de Lupta impotriva Epilepsiei, a precizat ca in Romania sunt in jur de 200.000 de persoane care sufera de epilepsie, insa aceasta afectiune ar putea fi subdiagnosticata.

“Aproximativ 200.000 de persoane sufera de epilepsie in Romania. Numarul real nu este cunoscut. Este posibil ca epilepsia sa fie subdiagnosticata in Romania. In sapte din zece cazuri persoanele care au epilepsie pot trai o viata normala fara episoade de criza convulsive daca boala ar fi diagnosticata si tratata corespunzator. (…) In Romania sunt foarte putini cei care stiu intr-adevar de epilepsie. (…) Epilepsia afecteaza aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel global, fiind una dintre cele mai frecvente boli neurologice. 80% dintre acestia traiesc in tari cu venituri mici, mijlocii. Romania probabil ca este una dintre aceste tari. (…) Foarte putini dintre pacientii cu epilepsie au acces la tratament din cauza problemelor de cunoastere a epilepsiei”, a precizat Dana Craiu

Potrivit sursei citate, si Diana Paun , consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiala sustine ca imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate de epilepsie presupune deopotriva un diagnostic si un tratament corect, acces la tratament, dar si eliminarea discriminarii si stigmatizarii.

Etichete: epilepsie, diagnostic epilepsie, tratament epilepsie, crize convulsiveĀ 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: