Medic de familie: Se solicita in mod abuziv analize medicale de catre gradinite sau crese

29/08/2018

Medic de familie: Se solicita in mod abuziv analize medicale de catre gradinite sau crese

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-de-familie-se-solicita-in-mod-abuziv-analize-medicale-de-catre-gradinite-sau-crese/


Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB-Ilfov) Sandra Alexiu, spune ca solicitarile unitatilor de invatamant pentru efectuarea de analize medicale de catre copii reprezinta un abuz.

“La intrarea in colectivitati de copii mici – gradinite sau crese – se solicita in mod abuziv niste analize. Noi nu intepam copiii pentru ca vor directorii de gradinita sau pentru ca nu stiu ce mama speriata spune ca ea nu-l duce pe al ei pana nu ii controleaza pe toti”, a afirmat medicul de familie conform Agerpres.

Despre adeverintele medicale, dr. Alexiu a explicat ca atunci cand copilul urmeaza alt ciclu de invatamant, aceste acte trebuie sa fie eliberate de catre medicul scolar.

“Eu inteleg ca este prevazut in legislatie ca la inceputul fiecarui an scolar sau a unui ciclu de invatamant sa existe niste documente, dar important este sa nu se abuzeze (…) sa nu transformam medicul de familie intr-un eliberator de adeverinte care inainte de inceperea scolii doua saptamani nu mai face altceva. Noi trebuie sa ne vedem in continuare pacientii si urgentele si sa vaccinam. In momentul in care un copil se inscrie in colectivitate, el trebuie sa ia de la medic o adeverinta care trebuie sa cuprinda niste date. Prima data cand se inscrie intr-un ciclu de invatamant acest lucru ar trebui detaliat. Cand se duce intr-un nou ciclu de invatamant el trebuie sa vina ca un fel de bilant al starii lui de sanatate, inclusiv cu fisa de vaccinare (…)”, a mai declarat Sandra Alexiu.

Ea a mai afirmat ca adeverinta medicala privind inscrierea in colectivitate se elibereaza de catre medicul de familie atunci cand copilul intra prima data intr-un ciclu de invatamant.

“Daca merge mai departe la un alt ciclu de invatamant, sigur ca adeverinta respectiva este eliberata de medicul colectivitatii. Daca avem un medic scolar si copilul intra in clasa a V-a, atunci medicul scolar la inceputul anului trebuie sa faca un examen medical. (…) In momentul in care se incepe un nou ciclul de invatamant aceste adeverinte si fise vin de la medicul colectivitatii”, a explicat medicul de familie.

Potrivit acesteia, acolo unde nu exista medici scolari, mai ales in colectivitatile rurale, rolul medicului colectivitatii este luat de medicul de familie, daca s-a facut un contract intre primarie si medicii de familie din zona.

“Eu nu pot sa fac activitate de medic scolar in timpul cabinetului. Trebuie sa fac asta in afara programului meu contractat cu casa. (…) Acolo unde exista medici scolari, aceste adeverinte trebuie eliberate de catre medicii scolari. Acolo unde nu exista medici scolari, comunitatea trebuie sa faca contract cu medicul de familie pentru activitate suplimentara si trebuie sa il plateasca pentru asta”, a mai aratat  dr. Alexiu potrivit Agerpres.

Continut educational:

De asemenea, ea s-a referit si la exudatele faringiene, aratand ca atunci cand rezultatul este pozitiv nu inseamna ca acel copil este bolnav, ci poate fi doar purtator.

“Copilul acela nu are febra, nu tuseste, nu are nimic, decat i-a iesit pozitiv exudatul. In aceste conditii, din punct de vedere medical este considerat purtator si nu se trateaza. Cu toate acestea, directorul unei gradinite spune: nu vii la mine pana cand exudatul nu este negativ. Trebuie sa te duci la medic sa iti dea antibiotic. Lucrurile aceste se intampla foarte frecvent, aceste duc la exces de antibioterapie. Acela poate ramane cu exudatul pozitiv indiferent cate antibiotice ii dai”, a mai declarat de reprezentantul Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov conform sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Gilly Graur says:

    S-a înlocuit un abuz cu altul. Nu se mai fac analize, dar Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei s-au înţeles peste capul nostru şi au inventat un formular mamut de 5-7 pagini pe care l-au numit “adeverinţă”. Iar inspectoratele şcolare îi constrâng pe directorii de şcoli, directorii pe diriginţi, profesori şi educatori, iar aceştia din urmă pe părinţi, să aducă acele aşa-zise adeverinţe (unii elevi au fost ameninţaţi chiar cu tăierea alocaţiilor, pentru a-i speria mai tare pe părinţi). De fapt e vorba de fişe medicale complexe, care ar necesita contribuţia inclusiv a unor specialişti pentru un examen corect.
    În mod normal, aceste formulare ar trebui completate de către medicii şcolari, aflaţi permanent la dispoziţia directorilor de şcoli, dar acolo unde aceştia lipsesc, necazul cade pe capul medicilor de familie, care n-au nici o obligaţie legală de a întocmi o asemenea fişă-mamut, nefiind angajaţi nici ai Min. Învăţământului şi nici al Sănătăţii. Însă din teama de a nu-i supăra pe primari sau pe directorii DSP, majoritatea MF au acceptat acest abuz comis împotriva noastră, iar Colegiul nu ne-a luat în nici un fel apărarea.
    Acum, Casele de Asigurări au introdus în noul contract şi obligaţia de a le efectua gratuit, acesta e un al doilea abuz comis de stat contra MF, care sunt chinuiţi şi umiliţi de către sistem în cele mai diverse forme. De fapt, Casa n-ar nici un drept de a ne interzice să luăm bani, decât pentru serviciile plătite de ei. În fine, un alt aspect e acela că formularul de 5-7 pagini numit impropriu “adeverinţă” ajunge în final la secretarele şcolilor, care n-au nici un habar de conţinutul lor medical. Normal, ele ar trebui să rămână la noi, iar în locul acestora să eliberăm un formular mult mai scurt, care să cuprindă doar concluziile (datele elevului, menţiunea dacă a efectuat toate vaccinurile, dacă are boli cronice şi dacă e apt pentru înscriere sau intrare în colectivitate.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: