Medic de familie: Ni s-a limitat posibilitatea de a prescrie medicamentele pe care noi consideram ca sunt necesare pacientului

15/10/2018

Medic de familie: Ni s-a limitat posibilitatea de a prescrie medicamentele pe care noi consideram ca sunt necesare pacientului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-de-familie-ni-s-a-limitat-posibilitatea-de-a-prescrie-medicamentele-pe-care-noi-consideram-ca-sunt-necesare-pacientului/


Restrictiile in activitatea de prescriere a medicamentelor, functionarea deficitara a sistemului electronic al cardului de sanatate, dar si nemultumirile legate de venituri au fost printre problemele discutate la Conferinta regionala ‘Medicina de familie – prima linie in asistenta primara’, care s-a desfasurat la Braila, la care au participat zeci de specialisti in cardiologie, nutritie, obstetrica-ginecologie si geriatrie.

“Noi, medicii de familie, suntem primii care venim in contact cu populatia, iar atitudinea pe care o avem fata de oameni nu este numai de profilaxie, dar si curativa foarte mult, pentru ca noi diagnosticam, tratam, urmarim o boala. In timp, lucrurile s-au schimbat, pentru ca am fost limitati in activitatea noastra de regulile de prescriere si de protocoalele terapeutice. Ni s-a limitat posibilitatea de a prescrie medicamentele pe care noi consideram ca sunt necesare pacientului si bolii lui. Limitarea aceasta a dus automat la cresterea numarului de bilete de trimitere catre diverse specialitati, care trebuie sa ne dea scrisori medicale sa putem prescrie respectivele medicamente. Este un non sens de fapt, pentru ca suntem medici pana la urma, medicina de familie este o specialitate dificila, pentru ca trebuie sa stim foarte multe, din diverse specialitati”, a explicat presedintele Societatii Medicilor de Familie Braila, dr. Viorica Naumov, potrivit Agerpres.

Dr. Naumov a mai precizat ca aceste restrictii care le sunt impuse le strica relatia cu pacientul, care nu intelege de ce trebuie sa fie trimis la specialist, cand ar putea fi tratat de medicul de familie, care ii stie cel mai bine istoricul medical.

“Prin aceasta conferinta si prin altele organizate in tara, tragem un semnal de alarma catre decidenti, sa ne elibereze de multe dintre aceste restrictii, asa incat sa ne putem face meseria, profesia asa cum trebuie. Ar fi in beneficiul pacientilor, care nu vor mai fi nevoiti sa se programeze, sa astepte sa le vina randul la consultatie pe specialitatea respectiva si, uneori, pot ramane fara medicamente o luna sau doua. Un non sens este si faptul ca, daca o scrisoare medicala a expirat, noi nu avem drept sa ii continuam pacientului prescrierea medicamentului respectiv pana ii vine randul la programare, pentru ca suntem pasibili de a plati acele medicamente ulterior ca casele judetene de asigurari. Atunci starea pacientului se agraveaza, se pot intampla chiar la nenoriciri, omul ajunge in spital si costurile se maresc”, a mai afirmat Naumov conform sursei mentionate.

Un alt motiv de nemultumire in randul medicilor de familie il reprezinta functionarea deficitara a sistemului electronic al cardului de sanatate.

“Din pacate, nu mai departe de acum doua zile, sistemul a functionat foarte prost, nu s-au putut valida consultatii, nu s-au putut retete. In 72 de ore trebuie validata o consultatie, altfel ea nu mai este recunoscuta de catre sistem. Asta inseamna ca noi noaptea trebuie sa prindem momentul potrivit in care putem valida retetele si consultatiile. In fiecare zi cand deschidem calculatorul si incepem prima consultatie, ne uitam cu teama oare astazi ce probleme vor mai fi”, a precizat Naumov.

In ceea ce priveste veniturile medicilor de familie, care sunt cu mult sub cele ale colegilor din sistemul medical, presedintele Societatii Medicilor de Familie Braila a spus ca ‘nici macar nu are sperante ca se va rezolva ceva in acest sens’.

“Nu avem promisiuni, nici macar sperante nu avem. Nu s-a mai discutat despre veniturile medicului de familie de la contractul anterior. Nici macar nu mai suntem amintiti ca specialitate care ar trebui luata in seama de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din pacate. Din fericire, in Braila, nu avem deficit de medici de familie. Posturile deficitare s-au acoperit cu medici care au iesit la pensie din sistemul medical militar si au intrat in sistemul civil. Nu au venit medici tineri in sistem de ani de zile, ceea ce nu este bine. Avem in Braila un numar mare de medici care au depasit 65 de ani. Daca ar fi sa iasa la pensie acum si in anii urmatori ar insemna ca mare marte din cabinetele din Braila si pacientii braileni ar ramane fara asistenta medicala primara”, a completat Naumov citata de Agerpres.

 Devenita deja traditie, Conferinta regionala ‘Medicina de familie – prima linie in asistenta primara’, programata in perioada 11-13 octombrie, la Braila, s-a aflat la cea de-a XIII-a editie si a adus in atentia participantilor teme de interes pentru practica medicului de familie, considerat ‘piatra de baza’ a sistemului medical.

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. dr.Nemes Tibor says:

    nu ati amintit de amenzile usturaotare aplicate de CAS pt lipsa recomandarilor
    Noua ne-a ramas sarcina de a emite BT pentru spec,nu mai avem dreptul la decizii proprii,asa se fura oficial din sistemul sanitar,nimeni nu-si o opinie,vezi BT obligatorii la 3-6 luni,suntem total degradati in specialitate si expusi amenzilor usturatoare forurilor care nu au nici o
    valabilitate explicabila,decat de-a ne controla si amenda??

  2. MIHAI VALENTINA says:

    Felicitari!

  3. ludwig says:

    …bravo colegilor …

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: